Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Οι δεισιδαιμονίες και οι περίεργες συνήθειες στα συμπόσια των αρχαίων Ρωμαίων






 Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν γνωστοί για τα πλούσια συμπόσια που έκαναν. Τα μέλη των ρωμαϊκών ανώτερων τάξεων πραγματοποιούσαν τακτικά γιορτές που διαρκούσαν για ώρες, κάνοντας επίδειξη του πλούτου τους.

«Το φαγητό ήταν η υπέρτατη πράξη πολιτισμού και γιορτής της ζωής», δήλωσε ο Αλμπέρτο Τζόρι, καθηγητής αρχαίας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα στην Ιταλία, όπως αναφέρει σε άρθρο του το CNN.


Οι κάτοικοι στην αρχαία Ρώμη απολάμβαναν τόσο γλυκά, όσο και αλμυρά παρασκευάσματα. Το κρέας θηραμάτων όπως το κρέας ελαφιού, ο αγριόχοιρος, το κουνέλι και ο φασιανός μαζί με θαλασσινά όπως ωμά στρείδια, οστρακοειδή και αστακός, ήταν μόνο μερικά από τα ακριβά τρόφιμα που έκαναν τακτικές εμφανίσεις στο ρωμαϊκό συμπόσιο.


Επιπλέον, οι οικοδεσπότες έπαιξαν ένα παιχνίδι μοναδικότητας, σερβίροντας εξωτικά πιάτα, όπως στιφάδο παπαγάλου και γεμιστό μυωξό. «Οι μυωξοί ήταν μια λιχουδιά που οι αγρότες πάχυναν για μήνες μέσα σε πιθάρια και στη συνέχεια τους πουλούσαν σε αγορές», είπε ο Τζόρι, «ενώ τεράστιες ποσότητες παπαγάλων σκοτώθηκαν για να έχουν αρκετές γλώσσες για να φτιάξουν φρικασέ», όπως πρόσθεσε.

Ο Τζόρτζιο Φρανκέτι, ιστορικός τροφίμων και μελετητής της αρχαίας ρωμαϊκής ιστορίας, ανακάλυψε χαμένες συνταγές από αυτές τις αναφορές, τις οποίες μοιράζεται στο “Dining with the Ancient Romans”, γραμμένο με την «αρχαιομάγειρα» Κριστίνα Κόντε. Μαζί, το ντουέτο διοργανώνει εμπειρίες φαγητού σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ιταλία που δίνουν στους επισκέπτες μια γεύση για το πώς έτρωγε ένας Ρωμαίος ευγενής. Αυτές οι πολιτιστικές εκδρομές ερευνούν επίσης τις τελετές που συνόδευαν αυτά τα γεύματα.

Σωματικές λειτουργίες

Το να τρώνε του σκασμού για ώρες συνοδευόταν και από ανεπιθύμητες κοινωνικές συμπεριφορές, που σήμερα μοιάζουν παράλογες.

«Είχαν περίεργες γαστρονομικές συνήθειες που δεν ταιριάζουν με τη σύγχρονη εθιμοτυπία, όπως το να τρώνε ενώ ήταν ξαπλωμένοι κάτω, και να κάνουν εμετό μεταξύ των γευμάτων», δήλωσε ο Φρανκέτι.

«Δεδομένου ότι τα συμπόσια ήταν ένα σύμβολο status και διηρκούσαν για ώρες βαθιά μέσα στη νύχτα, ο έμετος ήταν μια κοινή πρακτική που απαιτούνταν για να κάνουν χώρο στο στομάχι για περισσότερο φαγητό. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν ηδονιστές και επιδίωκαν τις απολαύσεις της ζωής», δήλωσε ο Τζόρι, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη μαγειρική κουλτούρα της Ρώμης

Πλούσιοι Ρωμαίοι ξαπλωμένοι πίνουν κρασί που τους σερβίρουν δούλοι

Στην πραγματικότητα, ήταν συνηθισμένο να αφήνεις το τραπέζι για να κάνεις εμετό σε ένα δωμάτιο κοντά στην τραπεζαρία. Χρησιμοποιώντας ένα φτερό, οι γλεντοκόποι θα γαργαλούσαν το πίσω μέρος του λαιμού τους για να τονώσουν την επιθυμία για παλινδρόμηση, είπε ο Τζόρι. Σύμφωνα με την υψηλή κοινωνική τους κατάσταση, που ορίζεται από το ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με τη χειρωνακτική εργασία, οι επισκέπτες θα επέστρεφαν απλώς στην αίθουσα δεξιώσεων, ενώ οι σκλάβοι θα έπρεπε να καθαρίσουν το χάος τους.

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Γάιου Πετρώνιου, “The Satyricon”, καταγράφει αυτήν την τυπική κοινωνική δυναμική της ρωμαϊκής κοινωνίας στα μέσα του πρώτου αιώνα μ.Χ. με τον χαρακτήρα του πλούσιου Trimalchio, ο οποίος λέει σε έναν σκλάβο να του φέρει μία “κατσαρόλα” για να ουρήσει. Με άλλα λόγια, όταν η φύση καλούσε, οι γλεντζέδες δεν πήγαν απαραίτητα στο μπάνιο. Συχνά το WC ερχόταν σε αυτούς, φυσικά από τους σκλάβους που τους το έφερναν.

Θεωρούνταν επίσης φυσιολογικό να αερίζοντα ενώ τρώγανε, επειδή πίστευαν ότι το να «παγιδευτούν» τα αέρια μέσα στα έντερα μπορούσε να προκαλέσει θάνατο, δήλωσε ο Τζόρι. Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος, ο οποίος βασίλευσε από το 41 μ.Χ. έως το 54 μ.Χ., λέγεται ότι έχει εκδώσει ακόμη ένα διάταγμα για να ενθαρρύνει τα αέρια στο τραπέζι, με βάση τα όσα έχουν γραφτεί στο «Η Ζωή του Κλαύδιου» του Ρωμαίου ιστορικού Σουητώνιου.

Οι ανέσεις και το προνόμιο των πλούσιων ανδρών

Το φούσκωμα μειωνόταν με το να τρώνε το φαγητό ξαπλωμένοι, σε μια άνετη, ξαπλώστρα με μαξιλάρια. Πίστευαν ότι η οριζόντια θέση βοηθούσε στην πέψη – και ήταν η απόλυτη έκφραση μιας στάσης της ελίτ.


«Οι Ρωμαίοι έτρωγαν ξαπλωμένοι με την κοιλιά τους, έτσι το σωματικό βάρος απλωνόταν ομοιόμορφα και τους βοήθησε να χαλαρώσουν. Το αριστερό χέρι τους κρατούσε το κεφάλι τους, ενώ με το δεξί έπαιρναν τα φαγητά που ήταν τοποθετημένα στο τραπέζι, φέρνοντάς τα στο στόμα. Έτρωγαν με τα χέρια τους και το φαγητό έπρεπε να έχει ήδη κοπεί από σκλάβους », είπε ο Τζόρι.

Τα υπολείμματα φαγητού και τα κρέατα και τα οστά ψαριών πετάγονταν στο πάτωμα. Για να αποκτήσετε μια αίσθηση της σκηνής, σκεφτείτε ένα μωσαϊκό που βρέθηκε σε μια ρωμαϊκή βίλα στο Ακυληία, η οποία απεικονίζει ψάρια και υπολείμματα φαγητού διάσπαρτα στο πάτωμα. Οι Ρωμαίοι ήθελαν να διακοσμήσουν τα πατώματα της αίθουσας δεξιώσεων με τέτοιες εικόνες για να καλύψουν τα πραγματικά φαγητά που ήταν σκορπισμένα στο πάτωμα. Αυτή η τακτική ήταν μια έξυπνη τεχνική μωσαϊκού.

 

Το ξάπλωμα επέτρεπε επίσης στους παρευρισκόμενους να παίρνουν έναν γρήγορο υπνάκο που και που, μεταξύ των γευμάτων, δίνοντας στο στομάχι τους ένα διάλειμμα. Η πράξη του ξαπλώματος κατά το φαγητό, ωστόσο, ήταν προνόμιο που είχαν μόνο οι άνδρες. Μια γυναίκα είτε έτρωγε σε άλλο τραπέζι ή γονατιστή ή καθόταν δίπλα στον άντρα της ενώ αυτός απολάμβανε το γεύμα του.

Μια αρχαία ρωμαϊκή τοιχογραφία μιας σκηνής συμποσίου στο Casa dei Casti Amanti στην Πομπηία, για παράδειγμα, απεικονίζει έναν άνδρα να ξαπλώνει ενώ δύο γυναίκες γονατίζουν και στις δύο πλευρές του. Μία από τις γυναίκες τείνει προς τον άνδρα βοηθώντας τον να κρατήσει ένα δοχείο για ποτό σε σχήμα κέρατου που ονομάζεται rhyton. Μια άλλη τοιχογραφία από το Herculaneum, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, απεικονίζει μια γυναίκα που κάθεται κοντά σε έναν άνδρα, ο οποίος είναι ξαπλωμένος, ενώ επίσης σηκώνει ένα rhyton.

«Η οριζόντια διατροφική θέση των ανδρών ήταν σύμβολο κυριαρχίας έναντι των γυναικών. Οι γυναίκες καθιέρωσαν το δικαίωμα να τρώνε με τους συζύγους τους σε ένα πολύ μεταγενέστερο στάδιο στην ιστορία της αρχαίας Ρώμης. Ήταν η πρώτη κοινωνική κατάκτηση και νίκη τους κατά των σεξουαλικών διακρίσεων», εξήγησε ο Τζόρι.

Δεισιδαιμονίες στο τραπέζι

Οι Ρωμαίοι ήταν επίσης πολύ προληπτικοί. Οτιδήποτε έπεφτε από το τραπέζι ανήκε στον άλλο κόσμο και δεν έπρεπε να ανακτηθεί από το φόβο ότι οι νεκροί θα έρθουν να ζητήσουν εκδίκηση, ενώ το να χυθεί αλάτι ήταν κακός οιωνός, σύμφωνα με τον Φρανκέτι. Το ψωμί έπρεπε να το αγγίζουν μόνο με τα χέρια και τα κελύφη αυγών και των μαλάκιων έπρεπε να σπάσουν. Αν ένας κόκορας τραγουδούσε σε μια ασυνήθιστη ώρα, οι υπηρέτες στέλνονταν να τον φέρουν, να τον σκοτώσουν και να τον σερβίρουν αμέσως.

Το γλέντι ήταν ένας τρόπος να κρατήσουν τον θάνατο σε απόσταση, σύμφωνα με τον Φρανκέτι. Τα συμπόσια τελείωναν με ένα τελετουργικό υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, κατά τη διάρκεια του οποίου οι γευματίζοντες συζητούσαν για τον θάνατο για να υπενθυμίσουν στον εαυτό τους να ζήσουν πλήρως και να απολαύσουν τη ζωή. Εν συντομία, αυτό που λέμε carpe diem, δηλαδή «άδραξε τη μέρα».

Ρωμαϊκό συμπόσιο

Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, τα επιτραπέζια αντικείμενα, όπως τα δοχεία αλατιού και πιπεριού, είχαν σχήμα κρανίου. Σύμφωνα με τον Τζόρι, ήταν συνηθισμένο να προσκαλούν αγαπημένους νεκρούς στο γεύμα και να τους σερβίρουν πιάτα με φαγητό. Γλυπτά που παρίσταναν τους νεκρούς κάθονταν στο τραπέζι με τους ζωντανούς.

Το κρασί δεν πινόταν πάντοτε σκέτο, αλλά με άλλα συστατικά. Χρησιμοποιούσαν νερό για να αραιώσει την ισχύ του αλκοόλ και να επιτρέψει στους γλεντζέδες να πίνουν περισσότερο, ενώ το θαλασσινό νερό προστέθηκε έτσι ώστε τα βαρέλια με το κρασί που έρχονταν από μακρινές γωνιές της αυτοκρατορίας, να διατηρούνταν από το αλάτι.

«Ακόμη και η πίσσα ήταν μια κοινή ουσία αναμεμιγμένη με το κρασί, η οποία με την πάροδο του χρόνου αναμίχθηκε με το αλκοόλ. Οι Ρωμαίοι δεν μπορούσαν να γευτούν τη δυσάρεστη γεύση», είπε ο Τζόρι.

Ίσως το απόλυτο σύμβολο της υπερβολής και της κραιπάλης, να είναι ο φιλήδονος Apicius, ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε επειδή είχε χρεωκοπήσει, αφού διοργάνωσε πάρα πολλά πλούσια συμπόσια. Άφησε πίσω του, ωστόσο, μια γαστρονομική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης πίτας του Apicius, που φτιάχνεται με ένα μείγμα ψαριών και κρέατος. Ένα πιάτο που μπορεί να δυσκολευτεί να δελεάσει τους καλεσμένους στα σύγχρονα τραπέζια γιορτής σήμε    

ΠΗΓΗ kythiraika





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only