Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ


 «Από τη μια μεριά όμως η αδυναμία συνεργασίας των ποπολάρων της υπαίθρου και των ποπολάρων της πόλης (τον σπόρο της διχόνοιας και του μίσους άλλωστε, πάντα τον

έσπερνε το κυβερνητικό σύστημα της Βενετίας ακόμη και
μεταξύ της τάξης των ευγενών) και από την άλλη τα όπλα της Γαληνότατης Δημοκρατίας έκαμψε με την πάροδο του χρόνου το αγωνιστικό κίνημα του λαού. Παρόλα αυτά τα κάτεργα, οι φυλακές και οι κρεμάλες που επακολούθησαν δεν ήταν ικανά να υποτάξουν οριστικά το λαϊκό κίνημα.
Οι ίδιες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις και η ιστορική επιταγή για κοινωνική μεταβολή δημιούργησαν και πάλι νέα επαναστατικά κινήματα. Έτσι από το τέλος του 17ου αιώνα και ολόκληρο το 18ο αιώνα το οικοδόμημα της Βενετοκρατίας κλονίζεται. Όσο οι λαϊκές δυνάμεις ανασυντάσσονται, όσο τα αστικά στοιχεία δυναμώνουν, τόσο η Βενετία και οι ευγενείς εντείνουν την τρομοκρατία.
Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια της Βενετικής κυριαρχίας παρουσίαζε φοβερό θέαμα κυβερνητικής παραλυσίας, διαφθοράς και εξαχρείωσης κυρίως στις τάξεις των ευγενών. Η εξασφάλιση οικονομικών πόρων, με οποιοδήποτε μέσο, ήταν μια από τις κύριες επιδιώξεις του Βενετού διοικητή (provveditor) του νησιού, και σ' εκείνη ακόμα την περίοδο ακμής της Βενετίας που στα χρόνια της παρακμής έφτασε σε όρια πλήρους εξαθλίωσης και αγοραπωλησίας.
Τα μέλη του συμβουλίου (consegio) μεταβίβαζαν όσο πιο εκβιαστικά και ασύδοτα μπορούσαν τα βάρη αυτά στις λαϊκές τάξεις. Ακόμα και μεταξύ τους ο ανταγωνισμός υπήρξε μεγάλος στην προσπάθεια τους με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο να επιτύχουν την εύνοια του κατακτητή που θα τους εξασφάλιζε κάποια διακεκριμένη θέση στην κοινωνία του νησιού.
Αποτέλεσμα ήταν πολλά εγκλήματα του κοινού ποινικού δίκαιου, λεηλασίες και διαρπαγές περιουσιών, ψευδορκίες, φόνοι και άλλα πολλά κακουργήματα να παραμένουν τελείως ατιμώρητα γιατί οι δικογραφίες εξαφανίζονταν έπειτα από μεγάλη δωροδοκία.
Την εποχή αυτή εισάγεται στα Επτάνησα και κυρίως στη Ζάκυνθο που έχει το θλιβερό "προνόμιο" του πρώτου σε εγκληματικότητα νησιού, ο αντιδημοκρατικός θεσμός των σωματοφυλάκων των λεγομένων "μπράβων" (bravi), των έμμισθων δορυφόρων που δήθεν αναλάμβαναν την περιφρούρηση της ζωής του άρχοντα και που στην ουσία ήταν τα εκτελεστικά του όργανα για να συντρίψει τους αντιπάλους του.
Η Βενετία υπέθαλπε τις εγκληματικές ενέργειες με στόχο τη διατήρηση του πληθυσμού της Ζακύνθου και των άλλων νησιών του Ιονίου σε διχασμό. Για να επιτύχει το "διαίρει και βασίλευε" θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε θεσμοθετήσει την παρανομία των ευγενών και των προυχόντων σε βάρος του λαού. Αναπόφευκτα όμως η άλλοτε παντοδύναμη θαλασσοκράτειρα Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας πορευόταν προς την κατάρρευση.»
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ. ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ», Διδακτορική διατριβή, 1988
[ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ, ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ(1955- ): Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς με κύριο επιστημονικό πεδίο ειδίκευσης την Οικονομική Ιστορία (Ελληνική και Ευρωπαϊκή).

πηγη

Dionisis Vitsos


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only