Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Ενα διαμάντι της Λακωνίας

 


Μια είσοδος με χίλια ονόματα: Μονεμβασία, Μονεμβασιά, Μονεμβάσια, Μονοβάσια, Μαλβαζία ή Μαλβουαζί!

Πολλοί λένε, πως αν θες να μάθεις όλη την ιστορία της Ελλάδας, σε έναν μονάχα τόπο, αυτός θα είναι η Πελοπόννησος. Άλλωστε, ποιος μπορεί να διαφωνήσει; Από την αρχαιότητα, μέχρι την σύγχρονη ελληνική ιστορία, η Πελοπόννησος καθόρισε την ιστορία μας. Αν σου αρέσουν τα κάστρα, τα μυστήρια του Βυζαντίου ή η μεσαιωνική ατμόσφαιρα, η Μονεμβασιά είναι ο προορισμός σου.

Η Μονεμβασία εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000.

Τίποτα δεν μπορεί να σε προϊδεάσει, για την Βυζαντινή Καστροπολιτεία, ένα διαμάντι της Λακωνίας, που γεμίζει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Η πύλη του Κάστρου.

 Φτάνοντας στον σύγχρονο οικισμό της Μονεμβασιάς, βλέπεις μια γέφυρα και έναν τεράστιο βράχο, όμοιο του Γιβραλτάρ. Μπορείς να συνεχίσεις διασχίζοντας την γέφυρα με τα ποδιά, με αμάξι ή με το λεωφορείο. Είναι ο μόνος δρόμος που, έπειτα από μια απολαυστική διαδρομή καταμεσής της θάλασσας, σε οδηγεί στην πύλη του Κάστρου. Ο δρόμος τελειώνει, η πύλη του κάστρου είναι ανοιχτή, κόσμος μπαινοβγαίνει, αχθοφόροι κουβαλούν τις βαλίτσες των τουριστών στο Κάστρο ή μεταφέρουν προμήθειες στα μαγαζιά, στα δεξιά σου το Μιρτώο Πέλαγος χρωματίζει το τοπίο και το παραμύθι ξεκινά.

Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού.

Προχωρώντας στα λιθόστρωτα σοκάκια του κάστρου, συναντάς Οθωμανούς, Βυζαντινούς, Φράγκους και Ενετούς. Θα φανταστείς ιππότες, κατακτητές και πειρατές, να κυκλοφορούν στην πόλη, καθώς  όλη η ιστορία του Κάστρου ξεδιπλώνεται μπροστά σου. 

Οικία Γιάννη Ρίτσου, Μονεμβασιά.

Κοντά στην είσοδο, θα δεις μια πινακίδα «Οικία Γιάννη Ρίτσου», αν ανέβεις τα σκαλιά συναντάς μια μοναδική θέα της θάλασσας και τη πόλης. Πώς να μην γράψεις ποίηση με αυτή τη θέα, αναρωτιόμουν, από την μια μεριά χαζεύεις την κίνηση στα σοκάκια και από την άλλη τα κύματα που χτυπούν τα τείχη. Το σπίτι είναι κλειστό για το κοινό, ωστόσο μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το μέρος όπου γεννήθηκε ο ποιητής, τον ξενώνα «Κελλιά».

Ο εμπορικός δρόμος της Μονεμβασιάς.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση της Κάτω Πόλης, βρίσκεσαι στο κεντρικό δρόμο της Μονεμβασιάς, στην Αγορά. Από εδώ ξεκινούν τα πάντα, από το πρωί, μέχρι το ξημέρωμα, κόσμος τριγυρνά σε αυτό το σοκάκι. Φυσικά, εδώ συγκεντρώνονται τα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη, με ρούχα, κοσμήματα και με τοπικά προϊόντα. Ακόμη, σε αυτόν τον δρόμο, θα βρεις εστιατόρια, bar και  καφενεία, κάποια σε αυλές, ενώ άλλα σε ταράτσες. Θα δοκιμάσεις παραδοσιακά φαγητά, όπως τα ζυμαρικά, γκόγκες και τηγανιτές πίτες, τα σαΐτια, μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και φυσικά το αγαπημένο  κρασί των Ενετών αρχόντων, το Malvasia.

Επιστρέφοντας από τον Φάρο, η μικρή πύλη εισόδου στα τείχη του Κάστρου.

Δεν χρειάζεται να σου πω τι πρέπει να κάνεις ή να δεις στην Μονεμβασιά. Είναι μια ολόκληρη Καστροπολιτεία, γεμάτη γοητεία, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θόλους, ερείπια εκκλησιών, αρχοντικά και μια Άνω Πόλη, με θέα που σου κόβει την ανάσα. Το μονό που μπορώ να κάνω για εσένα, είναι να προσπαθήσω να σε πείσω να την επισκεφτείς, να περιπλανηθείς στα σοκάκια της, να αναζητήσεις τα ιστορικά σημεία, να ψάξεις τις 40 εκκλησιές της, να μυρίσεις τα αρώματα της, αν είσαι τολμηρός να κολυμπήσεις στο Πορτέλο, να χαζέψεις την θέα από τα τείχη της και να νιώσεις ένα μικρό κομμάτι της πλούσιας ιστορίας της.






ΠΗΓΗ arcadiaporta




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only