Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

(ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ)

 

Μεταμόρφωση Μηλέας
Στην κεντρική πλατεία του χωριού Φαγγριάνικα που ανήκει στο σύνολο των οικισμών που συναποτελούν τη Μηλιά βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης. Το αρχικό κτίσμα που οικοδομήθηκε στα Βυζαντινά χρόνια έχει υποστεί μεγάλες επεμβάσεις, τροποποιήσεις και προσθήκες κατά τη διάρκεια των Μεταβυζαντινών χρόνων. Ίχνη της πρώτης του οικοδομικής φάσης ανιχνεύονται στον κεραμοπλαστικό διάκοσμο των όψεων, κυρίως της Βόρειας και της Ανατολικής. Το κτίσμα που ανήκει στον τύπο του απλού δικιόνιου είναι κατάκοσμο στο εσωτερικό του από τοιχογραφίες της ύστερης μεταβυζαντινής περιόδου, χαρακτηριστικές των χρόνων αυτών. Από την αρχική τοιχογράφηση του 13ου αιώνα σώζονται αποσπασματικά παραστάσεις στον χώρο του ιερού (διακονικό και εσωράχια τόξων).

ΜΗΛΙΑ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ
Στην κεντρική πλατεία του χωριού Φαγγριάνικα που ανήκει στο σύνολο των οικισμών που συναποτελούν τη Μηλιά βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης.


 Μεταμόρφωση Μηλέας
Στην κεντρική πλατεία του χωριού Φαγγριάνικα (Μηλέα, Δήμος Λεύκτρου), βρίσκεται ο ναός της Μεταμορφώσεως. Πρόκειται για δικιόνιο σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο, που έχει μεταγε-νέστερο νάρθηκα και κωδωνοστάσιο. Ίχνη της πρώτης του οικοδομικής φάσης ανι-χνεύονται στον κεραμοπλαστικό διάκοσμο των όψεων, κυρίως της βόρειας και της ανατολικής πλευράς. Στο εσωτερικό διατηρούνται τοιχογραφίες του 13ου και 18ου αιώνα και δίζωνα κιονόκρανα με επιθήματα του 12ου αιώνα. Το μνημείο χρονολογείται στον 13ο-14ο αιώνα


Μεταμόρφωση Μηλέας
Στην κεντρική πλατεία του χωριού Φαγγριάνικα
(metamorfosi_Nt_Antwnakatou)

  πηγη  naoistimani.blogspot

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only