Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Ανακαλύφθηκε στο Vulci Παιδικός ετρουσκικός τάφος

 


Παιδικός ετρουσκικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Vulci

Μια νέα αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών για την ενίσχυση της νεκρόπολης της Osteria στο Vulci. 

Κοντά στον περίφημο τάφο της Σφίγγας βρέθηκε ένας μικρός δρόμος με προθάλαμο που οδηγούσε σε δύο θαλάμους. Ένας από αυτούς περιέχει αντικείμενα που ίσως αποτελούν μέρος γαμήλιας προίκας, η οποία ανήκε σε παιδί. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το παιδί πιθανότατα πέθανε σε ηλικία 10 ετών.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο τάφος χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τον τάφο του πρίγκιπα και από την περιοχή, όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Progetto operativo regionale) που διενεργούν ο Δήμος, μαζί με την Περιφέρεια του Λάτσιο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Νότιας Ετρουρίας, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Αρχαιολογικό και Φυσικό Πάρκο του Vulci.

Παιδικός ετρουσκικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Vulci

Το ταφικό μνημείο έχει την μορφή βαθιάς κοιλότητας και περιέχει μια κόκκινη σαρκοφάγο κατασκευασμένη από τούφα. Το κάλυμμά της, κατασκευασμένο προσεκτικά από ένα μονολιθικό μπλοκ, φέρει στο άνω τμήμα της διακόσμηση σε σχήμα κελύφους χελώνας, ενώ στο κάτω τμήμα της διακρίνονται ακόμα οι εσοχές που χρησιμοποιήθηκαν για την τοποθέτησή της. Ο τάφος επαναχρησιμοποιήθηκε στην ελληνιστική εποχή (4ος-2ος αιώνας π.Χ.), όταν ένα ενήλικο άτομο τοποθετήθηκε στην κορυφή των παλαιότερων ταφικών κτερισμάτων.

Παιδικός ετρουσκικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Vulci

Το πιο σημαντικό αντικείμενο που βρέθηκε μέσα στο μικρό θάλαμο είναι ένας πήλινος αμφορέας διακοσμημένος με γεωμετρικά μοτίβα, ο οποίος φέρει μικρά αγγεία (ενδεχομένως με την μορφή οινοχόης) τοποθετημένες στον ώμο του. Πρόκειται για σπάνιο σχήμα αγγείου που βρίσκει μια ενδιαφέρουσα σύγκριση, ακόμη και αν είναι χαμηλότερου στιλιστικού επιπέδου, με ένα παράδειγμα που προέρχεται από τον λεγόμενο Τάφο C του Mandrione di Cavalupo, που σώζεται σήμερα στο Μουσείο του Badia di Vulci. Η μοναδική άλλη υπάρχουσα σύγκριση είναι ένας κρατήρας, που προέρχεται επίσης από το Vulci και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ένα situla (δοχείο κατανάλωσης) από πηλό, που αυτή τη φορά καλύπτεται πλήρως με ένα στρώμα κόκκινου χρώματος. Τα ταφικά κτερίσματα, που περιέχουν επίσης μικρά προσωπικά αντικείμενα, υποδηλώνουν μια ανδρική ταφή όπως αποδεικνύεται από το μικρό τσεκούρι, το κοντό σιδερένιο δόρυ και το σιδερένιο μαχαίρι. Πιθανότατα να πρόκειται για ένα παιδί λόγω του μικρού μεγέθους ορισμένων οστών που σε κάθε περίπτωση καίγονται λόγω του τελετουργικού αποτέφρωσης που ακολουθήθηκε πριν από 2.700 χρόνια.

Παιδικός ετρουσκικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Vulci

Παιδικός ετρουσκικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Vulci

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο τάφος σχετίζεται με τον πριγκηπικό τάφο της Σφίγγας, δεδομένης της εγγύτητάς του με τους μοναδικούς δρόμους μήκους 27 μέτρων.

«Πρόκειται για ένα νεαρό μέλος της αναδυόμενης Ετρουσκικής αριστοκρατίας του Vulci» εξηγεί ο Carlo Casi, επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Vulci.  «Αυτή η ανακάλυψη μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε ένα άλλο μικρό κομμάτι της ιστορίας των πρώτων Ετρούσκων του Vulci και πέραν αυτού».

Παιδικός ετρουσκικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Vulci

Παιδικός ετρουσκικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Vulci


«Η αρχαία νεκρόπολη της Osteria είναι ένα εξαιρετικό μέρος», λέει ο Caci, «και είναι σίγουρα ένα μεγάλο πολιτιστικό τουριστικό αξιοθέατο που μαζί με το υπόλοιπο πάρκο του Vulci κάνουν την περιοχή μας ακόμη πιο διάσημη».Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only