Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΓΛΥΠΤΟ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


 Το πιο διάσημο αμερικανικό άγαλμα του 19ου αιώνα απεικονίζει έναν γυμνό Έλληνα σκλάβο. Ήταν ένα καινοτόμο έργο τέχνης που προκάλεσε αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή, αλλά στο τέλος, αγαπήθηκε πολύ.

gymni-sklava.jpg

Η Hiram Powers θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανούς γλύπτες όλων των εποχών. Γεννημένος το 1805, ο Αμερικανός καλλιτέχνης εγγράφηκε στο νεοκλασικό σχολείο. Θαυμάζει βαθιά τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και εμπνέεται από αρχαίους γλύπτες. Στην πραγματικότητα, το 1837 αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στη Φλωρεντία.

Hiram_Powers-296x400.jpg

Εκείνη την εποχή, η κατάσταση στη μετα-επαναστατική Ελλάδα ήταν ακόμα ταραχώδης και οι αιματηρές αναμνήσεις του αγώνα ήταν ακόμα φρέσκες. Οι ελληνοτουρκικές συγκρούσεις δεν είχαν σταματήσει, ενώ οι Έλληνες που ζούσαν σε μη εξαργυρωμένα εδάφη υπέφεραν από τον τουρκικό ζυγό. Οι δυνάμεις ακολούθησαν συνεχώς την ανάπτυξη της ελληνικής επανάστασης μέσω των ειδήσεων που έφτασαν στην πατρίδα του. Οι ηρωικοί αγώνες των Ελλήνων τον είχαν συγκινήσει, και αυτό ήταν πηγή έμπνευσης.

Τόσο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα, το 1843 άρχισε να χαράζει το άγαλμα που θα έπεφτε στην ιστορία ως το σημαντικότερο έργο του. Ο «Έλληνας σκλάβος» αντιπροσωπεύει μια γυμνή νεαρή γυναίκα, με αλυσίδες στα χέρια της. Μεταξύ των δεσμών της κρατάει ένα μικρό σταυρό, ενώ ταυτόχρονα στηρίζεται σε μια κιονοστοιχία.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις: «Οι Τούρκοι απήγαγαν τη σκλάβα από ένα ελληνικό νησί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πατέρας, η μητέρα της και πιθανώς όλοι οι συγγενείς της είχαν εξοντωθεί από τον εχθρό. Η ίδια κρατήθηκε ζωντανή ως πολύτιμη λεία. ο ίδιος ανάμεσα σε βαρβαρούς ξένους και έχει την ατυχία να θυμάται κάθε λεπτομέρεια των καταστροφικών γεγονότων που την έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Εκτίθεται στα μάτια των ανθρώπων που μισεί και περιμένει τη μοίρα της με μεγάλο φόβο, μετριάζεται από την πίστη της στην καλοσύνη του Θεού . Πάρτε όλα αυτά τα δεινά μαζί και προσθέστε τους τη δύναμη και την υπακοή που αισθάνεται ένας Χριστιανός. Δεν υπάρχει περιθώριο ντροπής. «

Το γλυπτό των Hiram Powers είναι μια συγχώνευση της αρχαίας και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο συμβολισμός πίσω από το «Ελληνικό Σκλάβος» προέρχεται από τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες και τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες – οι σύγχρονοι των Δυνάμεων στα χέρια των Τούρκων. Ταυτόχρονα, το στυλ θυμίζει πολύ γνωστά αρχαία ελληνικά αγάλματα της ελληνιστικής περιόδου, όπως η Αφροδίτη της Κνίδου και η Αφροδίτη των Μεδίκων. Ο καλλιτέχνης προσπάθησε να ενώσει το παρόν και το παρελθόν για να κάνει το μήνυμά του να χτυπά πιο δυνατά.

Όταν η Hiram Powers παρουσίασε για πρώτη φορά το «Greek Slave», η κοινή γνώμη δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης. Η εικόνα του απόλυτου γυμνού αποξένωσε τους ανθρώπους της εποχής του, που τείνουν να ταυτίζουν το γυμνό με το άσεμνο. Οι καλλιτέχνες απέφυγαν να απεικονίσουν αποκαλυπτικές σκηνές που μπορεί να σοκάρουν τους θεατές. Για το λόγο αυτό, οι Powers θεωρήθηκαν πρωτοπόροι. Το «Greek Slave» ήταν το πρώτο άγαλμα ενός Αμερικανού γλύπτη που απεικονίζει μια γυναίκα σε κανονικές διαστάσεις και χωρίς ρούχα.

Διακεκριμένοι συλλέκτες ζήτησαν από την Hiram Powers να τους πουλήσει αντίγραφα του The Slave. Το πρωτότυπο έργο ήταν φτιαγμένο από πηλό. Έτσι το 1844 το εργαστήριο Powers παρήγαγε το πρώτο αντίγραφο σε μάρμαρο. Ακολούθησαν πέντε ακόμη μαρμάρινα γλυπτά, πανομοιότυπα με το πρωτότυπο. Σήμερα, και τα έξι σώζονται. Εκτίθενται σε εξέχοντα μέρη σε μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσινγκτον, το «Μουσείο Τέχνης Smithsonian American» και το μεσαιωνικό κάστρο «Raby» στα βόρεια της Αγγλίας.


Θα θέλατε να υποστηρίξετε την αποστολή High Definition της Ελλάδας; Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μια δωρεά στον ιστότοπό μας. Είναι δύσκολο να βασιστεί κανείς το 100% σε διαφημίσεις και οι συνεισφορές σας θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να παρέχουμε το καλύτερο δωρεάν πολιτιστικό, τουριστικό και εκπαιδευτικό υλικό σε μαθητές παντού.
https://www.greecehighdefinition.com





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only