Όχι μόνο υπήρξαν κενταύροι στο Όρος Πήλιο. Μετά της μάχης των Λαπιθών και κενταύρων, μερικός απο αυτοί έβρισκαν καταφύγιο στην Αρκαδία, σε αυτό μέρος που είναι τώρα γνωστό ως δρυοδάση της Φολόης.
Το δάσος αυτό βρίσκεται στους νότιους πρόποδες της Οροσειράς του Ερυμάνθου και απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία. Είναι ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση σε όλη την Ευρώπη και το μοναδικό στα Βαλκάνια. Πριν ξεκινήσει ο Ηρακλής το κυνήγι του Ερυμάνθιου κάπρου, πήγε στη σπηλιά του Κενταύρου Φόλου για να μάθει περισσότερες πληροφορίες και να μπορέσει να τον πιάσει πιο εύκολα. Τον καλωσόρισε και του προσέφερε φαγητό. Ο Ηρακλής του ζήτησε ένα ποτήρι κρασί από το σφραγισμένο πιθάρι. Όμως, ο Θόλο φοβήθηκε ότι αν το άνοιγε θα ξεσήκωνε τους υπόλοιπους κενταύρους, αλλά ο Ηρακλής τον πίεσε. Το έντονο άρωμα του κρασιού εξαπλώθηκε σε όλο το δάσος και οι κένταυροι έτρεξαν στη σπηλιά για να το κλέψουν από τον Φόλο. Μόλις έφτασαν ξέσπασε μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στους κενταύρους και τον Ηρακλή. Τους περισσότερους τους σκότωσε με τα δηλητηριασμένα βέλη που είχαν βουτηχτεί στο αίμα της Λερναίας Ύδρας. Όταν η μάχη έληξε, ο Ηρακλής επέστρεψε στην σπηλιά. Εκεί βρήκε τον Φόλο να αργοπεθαίνει. Είχε αυτοτραυματιστεί από ένα δηλητηριασμένο βέλος του Ηρακλή, καθώς έθαβε τους άλλους κενταύρους. Ο Ηρακλής τον έθαψε και ονόμασε την περιοχή Φολόη προς τιμήν του.
Για να απεικονίσουμε αυτήν την ιστορία, έχουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης, αυτή η Οινοχόε μελανομόρφη ρυθμό, που χρονολογείται το 530 π.Χ. Έχει απεικονίσει την στιγμή που ο Ηρακλής σηκώνει το καπάκι της πιθάρι για να πιει το κρασί.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.