Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Τα μακρά τείχη της Θράκης


 Τα Μακρύ Τείχη του Αναστασίου

Γνωστά και ως τα μακρά τείχη της Θράκης, είναι αρχαία πέτρα και γη οχύρωση που βρίσκεται περίπου 64 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Κατασκευάστηκαν  στα τέλη του ου αιώνα και στις αρχές του αιώνα.
Αρχικά μήκος περίπου 56 χιλιομέτρων, τεντώθηκαν μέσα από την χερσόνησο στην οποία βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας σε όλη την #Θράκη Χερσόνησο μέχρι την ακτή του Μαρμαρά.
Το τείχος ονομάζεται από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο Ι (ρ. 491-518). Ωστόσο, υπάρχουν αποδείξεις ότι η οχύρωση υπήρχε ήδη το 469 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λέοντα Α ‘ (ρ. 457-474) και το 478 κατά την περίοδο της Ζηνόνης (ρ. 476-491): Κατασκευάστηκε πιθανότατα ως πρόσθετη προστασία των πλούσιων και λαϊκών προαστίων της Κωνσταντινούπολης, απειλούμενη από την χαοτική κατάσταση στα Βαλκάνια μετά τον θάνατο του Αττίλα.
Το τείχος συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από τον Αναστάσιο μεταξύ 507 και 512: τα έργα ήταν τόσο σημαντικά που σήμερα ο τοίχος πιστώνεται σε αυτόν, παρά στους προκατόχους του.Ο τοίχος είχε πάχος 3,3 μ και ύψος πάνω από 5 μ. Χτίστηκε ολοκληρωμένο με πύργους, πύλες, γερά και χαντάκια, σε ύφος που θυμάται αυτό του Adrian ‘ s Wall στη Βρετανία. Στόχος ήταν η προστασία της #Κωνσταντινούπολης από εισβολές στα δυτικά των Ούνων, Σλάβων και Βουλγάρων: σίγουρα δεν ήταν εισβολές σημαντικών δυνάμεων (ήταν πολύ μακρύ για να λειτουργήσει για αυτό το σκοπό) αλλά θα μπορούσε ασφαλώς να σταματήσει ομάδες όχι ιδιαίτερα μεγάλες, και ως εκ τούτου να συγκροτηθεί άμυνα για την ενδοχώρα της πρωτεύουσας από ανοργάνωτους εχθρούς και χαμηλής έντασης επιθέσεις.
Στο κεντρικό τμήμα του τοίχου υπήρχε και ένα ορθογώνιο καστρούμ που μετρούσε 250 m με 300 m, ξεκάθαρα η κύρια γαρνιτούρα του αμυντικού συστήματος.
Το 558, αυτό το τείχος υπέστη ζημιά και επέζησε από το Kutriguri του Zabergan, το οποίο εισέβαλε στα Βαλκάνια και έκανε επιδρομή στα προάστια της πρωτεύουσας, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με το Belisario στη Μάχη του Τσέτου, αφήγηση στο επεισόδιο 87 του podcast.
Το τείχος εγκαταλείφθηκε ………….
ΠΗΓΗ  Storia D’Italia



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only