Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

«ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΕ ΛΟΓΙΑ, ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΕ ΞΙΦΟΣ»


 «Την Πόλιν δεν παίρνετε με λόγια, παίρνετε με ξίφος». Φώναζε θυμωμένη με σπαστά ελληνικά η κυρία Φίνλευ από το παράθυρο του σπιτιού της, Κέκροπος 8 και Θουκυδίδου στην Πλάκα, κάθε φορά που από κάτω περνούσε διαδήλωση υπέρ της «Μεγάλης Ιδέας».

.

[«Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο γάμος του Φίνλεϊ με νεαρή Αρμένισσα που έμεινε παροιμιώδης για πολλά χρόνια. Λέγεται πως ήταν ερωτευμένος με Αρμένισσα καλλονή στην Κωνσταντινούπολη, όμως οι γονείς της διαφωνούσαν με τον γάμο αυτό. Το ζεύγος των ερωτευμένων συμφώνησε να την κλέψει σε μια κασέλα.
Ο Φίνλεϊ έστειλε μια κασέλα στην αγαπημένη του, η οποία θα έμπαινε να κλειστεί μέσα σε αυτήν με τα απαραίτητα τρόφιμα και θα ταξίδευε με πλοίο από την Κωνσταντινούπολη στον Πειραιά με παραλήπτη τον ίδιο.



Και ενώ όλα ήταν κανονισμένα, την τελευταία στιγμή η καλλονή δίστασε να μπει στην κασέλα. Αντ’ αυτής μπήκε η αδελφή της που ήταν άσχημη και προφανώς δεν μπορούσε να βρει την τύχη της στην Πόλη. Φανταστείτε την έκπληξη του Φίνλεϊ όταν άνοιξε την κασέλα και αντί της αγαπημένης του αντίκρισε τη δύσμορφη αδελφή της. Παρά ταύτα, επειδή θαύμασε το θάρρος της, αλλά και για να μην ξεσπάσει σκάνδαλο, την παντρεύτηκε και, ως λέγεται, έζησε ευτυχισμένος μαζί της! Επί σειρά ετών το πάθημα του Φίνλεϊ αποτελούσε πρώτο θέμα συζήτησης στα σαλόνια της Αθήνας».
ΣΟΛΩΝ ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ(1906-2001) «Αθήναι, παρελθόν και μέλλον», 1985]
.
[Από τον περιηγητή GRENIER η κυρία Φίνλεϊ αναφέρεται ως «βασίλισσα του χορού» στην Αθήνα της εποχής της].
.



[«Το καιρό της άφιξής μου ήταν στη Γαλλία ακόμα, μαζί με τη νεαρή γυναίκα του, μια Αρμένισσα, που την είχε απαγάγει απ’ την Κωνσταντινούπολη. Την πήγε στη Γαλλία για να της δώσει γαλλική μόρφωση. Ήρθε όμως, σε μερικές εβδομάδες και το σπίτι του αποτέλεσε το κέντρο της σχηματιζόμενης πνευματικής ζωής στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα. Οι πολύπλευρες γνώσεις του και οι πλούσιες εμπειρίες του έκαναν την κουβέντα μαζί του ελκυστική και μορφωτικά πλούσια»....
LUDWIG ROSS(1806-1859), Γερμανός ελληνιστής, ο πρώτος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέμεινε στην Ελλάδα από το 1833 έως το 1843. Γενικός έφορος αρχαιοτήτων στην Αθήνα, όταν αυτή ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους].
.
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
- Ο FINLAY με ελληνική στολή.
- Η ΟΙΚΙΑ FINLAY ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ, ΠΑΛΙΑ, ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Κατασκευάσθηκε την εποχή της τουρκοκρατίας που αποκαταστάθηκε από τον Φίνλεϊ].
,πηγη

Dionisis Vitsos

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only