Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Στη Μήλο ένα θέατρο


Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Στη Μήλο, στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, υπάρχει ένα θέατρο το οποίο αποτελεί ένα κόσμημα που δυστυχώς λίγοι ξέρουν και ακόμα λιγότεροι το επισκέπτονται. Μεταξύ των οικισμών της Τρυπητής και του Κλήματος, πέντε λεπτά από τις περίφημες κατακόμβες του νησιού υπάρχει το αρχαίο θέατρο της Μήλου. Η τοποθεσία του είναι εκπληκτική με υπέροχη θέα στον κόλπο της Μήλου. Η σωζόμενη μορφή του θεάτρου λέγεται ότι ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ωστόσο είναι πιθανόν η αρχική κατασκευή του οικοδομήματος να ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο.
Το θέατρο ανακαλύφθηκε τυχαία τον 18ο αιώνα από έναν Ιησουίτη μοναχό και περιηγητή, τον Nicolas Sarrabat που εντόπισε σημάδια που μαρτυρούσαν την ύπαρξη θεάτρου. Οι πρώτες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 1816-1817, από το Γερμανό αρχιτέκτονα Καρλ Χάλλερ φον Χάλλερσταϊν. Με την ανασκαφή ήρθαν στο φως τμήματα του κοίλου και του προσκηνίου. Ο Χάλλερ αγόρασε το θέατρο για το διάδοχο και μετέπειτα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄, ο οποίος με τη σειρά του δώρισε το αρχαίο θέατρο στο γιο του και βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.
Σήμερα, το αναστηλωμένο θέατρο της Μήλου είναι ανοιχτό και επισκέψιμο στο κοινό με την δυνατότητα διενέργειας παραστάσεων. Δυστυχώς, αν και σε καλή κατάσταση το θέατρο έχει μηδενική φύλαξη, με αρχαία μάρμαρα και κίονες να είναι πεσμένα σε μέρος ελεύθερο δίνοντας έτσι την «ευκαιρία» σε διάφορους να πάρουν κάποιο «σουβενίρ» για το σπίτι σε περίπτωση που το θελήσουν…
Ακόμα, η προβολή του είναι μηδενική, σε σημείο που ντόπιοι αναφέρουν ότι ούτε καν οι ξένοι που συνηθίζουν να επισκέπτονται τα αρχαία μας, να τα θαυμάζουν αλλά και να τα εκτιμούν περισσότερο απ’ ότι εμείς οι ίδιοι, δεν το επισκέπτονται συχνά καθώς δεν ξέρουν καν για την ύπαρξη του.
Είναι τόσο ειρωνικό το γεγονός ότι ελάχιστοι ξέρουν ότι λίγα μέτρα από το θέατρο βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου. Σε κάποια άλλη χώρα αυτός ο χώρος όχι απλώς θα φυλασσόταν αλλά θα είχε και εισιτήριο που θα ακριβοπληρωνόταν προκειμένου να το επισκεφθούν οι τουρίστες. Στην Ελλάδα όμως, έχουμε τόσα πολλά αρχαία που τα θεωρούμε τόσο δεδομένα και τις περισσότερες φορές δεν τα φροντίζουμε καν.. Άλλοι λαοί όχι μόνο θα ζήλευαν την ύπαρξη τους, αλλά κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα, πληρώνουν πολλά χρήματα μόνο και μόνο για να τα θαυμάσουν… Γνωστό το πρόβλημα, εύκολη η λύση, απίστευτη η αδιαφορία που βλέπουμε δυστυχώς από τους περισσότερους.
ΣΣ: Επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο της Μήλου τον περασμένο Αύγουστο.

 

 


ΠΗΓΗ omorfataxidia




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only