Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Ο ΘΑΛΗΣ Ο ΜΗΛΙΣΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.

 

Για 2.000 χρόνια κανείς δεν είχε καταφέρει να μετρήσει το ύψος των πυραμίδων, κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον του Θαλή.
…«Λοιπόν, όταν πήγε ο Θαλής εκεί πέρα και την κοιτούσε έτσι, την πυραμίδα, τους έκανε ότι θαύμαζε το τεράστιο ύψος της. Έρχεται ένας ξύπνιος ιερέας και του λέει:
- Ρε μάστορα, δε μοιάζεις με Αιγύπτιο, δεν είσαι και τόσο… μαυριδερός. Μήπως θα μπορούσες να μας πεις… τι ύψος έχει αυτό το τεχνητό βουνό που βλέπεις;
Και έλεγε ο Αιγύπτιος από μέσα του.
- Πού θα πας, θα μας πεις να σου δώσουμε ένα όργανο να μετρήσεις την κλίση και μετά θα τα υπολογίσεις.
Ε, λοιπόν δεν τους ρώτησε τίποτα απ’ όλα αυτά, γυρνάει από την άλλη, κάτι κάνει, και μετά τους λέει.- Ξέρετε κάτι μάγκες, το ύψος της πυραμίδας είναι αυτό.
Ας πούμε 146 μέτρα σημερινά.
- Καλά ρε, πώς το βρήκες αφού ούτε όργανο σου δώσαμε, ούτε μας ζήτησες, ούτε τις μοίρες πήρες, ούτε τίποτε…
Λέει ,
- Ρε μπουμπούνια, έμπηξα τη βακτηρία μου και εκείνη τη στιγμή έγινε η εξής ΑΝΑΛΟΓΙΑ. Μέτρησα τον ίσκιο της βακτηρίας και τον ίσκιο της πυραμίδας και είπα.
- Όποιος είναι ο ΛΟΓΟΣ της πυραμίδας προς το ύψος του μπαστουνιού μου, είναι ίσος με τον λόγο της σκιάς της πυραμίδας δια της σκιάς του μπαστουνιού. Ξέρουμε τα τρία, λύσαμε ως προς τον τέταρτο άγνωστο και το βρήκαμε.
Και έκτοτε ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΑΝ τα Μαθηματικά και όλη η Γεωμετρία η οποία στηρίζεται στις ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ. Άντε να σκεφτούν αυτοί τι θα πει αναλογία και τι θα πει ΛΟΓΟΣ. Τι να σκεφτούν, τι αναλογία; Αυτοί δεν καταλαβαίνουν πού παν τα τέσσερα»…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ο πατέρας του ομώνυμου θεωρήματος, υπήρξε μαθητής του μεγάλου Θαλή.
Κατά τα άλλα μας έμαθαν μαθηματικά και γεωμετρία οι Αιγύπτιοι, αστρονομία οι Βαβυλώνιοι, μας έδωσαν αλφάβητο για να γράφουμε οι Φοίνικες, χωρίς φωνήεντα, εννοείται και δεν ξέρω τι μας έδωσαν οι Πέρσες και οι Ινδοί και οι Κινέζοι.
Κάτι δεν πάει καλά με όσα μας μαθαίνουν στο σχολείο…
Η εντός εισαγωγικών παραστατική αφήγηση ανήκει στον φιλόλογο Παναγιώτη Μητροπέτρο, από συνέντευξή του στους Γιώργο Λεκάκη και Ανδρέα Μαζαράκη. Η εκπομπή μεταδόθηκε από τον "901" τα μεσάνυχτα της 19.9.2016.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only