Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Μεταφορά του πτώματος του Αχιλλέα από τον Aίας


 Μεταξύ της συλλογής του Λήκυθος που διατηρεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης, ξεχωρίζει για την ομορφιά της αυτή που αποδίδεται στον ζωγράφο του Εδιμβούργου και χρονολογείται το 500 π.Χ. Αντιπροσωπεύει τη μεταφορά του πτώματος του Αχιλλέα από τον Aίας μπροστά από τα τείχη της Τροίας. Ο Aίας είναι γνωστός για τις πολλές ηρωικές πράξεις που αποδίδονται στη μάχη και κοντά ήταν να τερματίσει τη ζωή του Τρώου ήρωα, Έκτορα, κατά τη διάρκεια μιας μονομαχίας. Συχνά ήρθε στη βοήθεια των τραυματισμένων συντρόφων του, διασώζοντας τελικά έναν τραυματισμένο Οδυσσέα από μεγάλο αριθμό Τρώων. Όταν ο καλύτερος φίλος του Αχιλλέα, ο Πάτροκλος, σκοτώθηκε στα χέρια του Έκτορα, ο Αίας κάλυψε το σώμα του με την ασπίδα του. Αργότερα, όταν ο μεγάλος Αχιλλέας έπεσε θύμα του βέλους που έριξε το Παρίσι, ο ίδιος ο Αίας συνέλεξε το αδρανές σώμα και τα όπλα του από το πεδίο της μάχης.

Ο Ζωγράφος του Εδιμβούργου ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα ζωγράφων που ευνόησαν σκηνές που απεικονίζουν τον ήρωα Ηρακλή καθώς και τον Τρωικό πόλεμο, και ειδικά γεγονότα από την Ιλιάδα. Στα τέλη του 6ου αιώνα, η Αθήνα είδε τεράστια δημόσια έργα και άνθη του εμπόριου. Οι παλιοί μύθοι και οι ιστορίες αναζωογονήθηκαν, και αυτό έγινε εμφανές στις εικόνες αγγείων του περιόδου. Μέχρι το 500 π.Χ. η πόλη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής διακοσμημένης κεραμικής σε ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, με πολλά διαφορετικά εργαστήρια να μοιράζονται και να προσαρμόζουν ιδέες.
Παρόλο που το καλλιτεχνικό του ρυθμός μπορεί να έχει πεθάνει πριν από δυόμισι χρόνια, οι ιστορίες που ζωγράφισε διήρκεσαν και σήμερα. Μπορείτε να δείτε ιστορίες των θεών και των ηρώων του Ολυμπίου, και να διηγηθείτε ελληνικούς μύθους για εσάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτη



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only