Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ προς ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ


 «Αχ, αδελφέ! πόσα έπραξα, πόσα εσυμβούλευσα, πόσα ακαταπαύστως εβοήθησα, αλλά όλα ματαίως· ήλθε το πράγμα εις τέτοιαν κατάστασιν, ώστε οπού εκινδύνευσε τέλος πάντων να εξαλειφθώσιν οκτώ χρόνων προετοιμασίαι, και, σχεδόν ειπέτε, θυσίας αναριθμήτους και θριάμβους των ανδρείων των Ελλήνων.»

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ προς ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, το 1825, ΜΟΛΙΣ ΕΜΑΘΕ ΠΩΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ.
.
[ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ(1771;-1857): Ζακυνθινός νομικός και διπλωμάτης, υπήρξε ένας από τους αφανείς ήρωες και ευεργέτες της Ελληνικής Επανάστασης. Γόνος αριστοκρατών, ανέλαβε σε μικρή ηλικία τα καθήκοντα του Γενικού Πρόξενου της Βενετίας σε Μοριά και Ρούμελη. Έτσι γνώρισε την επανάσταση και τους ανθρώπους της. Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και μετέτρεψε το πλούσιο αρχοντικό του στην Πλατεία Αγίου Λουκά στην Ζάκυνθο σε «γιάφκα» της εποχής. Εκεί φιλοξενήθηκαν όλοι οι μεγάλοι αγωνιστές και οπλαρχηγοί, ανάμεσά τους και ο Κολοκοτρώνης, με τον οποίο ανέπτυξαν φιλικούς δεσμούς.
Το 1820, οι Άγγλοι εφόρμησαν στο σπίτι του, με σκοπό την ανακάλυψη μυστικών πατριωτικών εγγράφων. Αυτοεξορίστηκε στη Βενετία για τέσσερα χρόνια και όταν επέστρεψε ίδρυσε την «Επιτροπή Ζακύνθου» διαθέτοντας μέσω αυτής μεγάλο τμήμα της περιουσίας του στην Επανάσταση. Ας σημειωθεί πως η περιουσία του ήταν τεράστια, γιατί είχε κληρονομήσει τους πλούσιους θείους του Καπνίση, και εθεωρείτο ο πιο πλούσιος της Επτανήσου.]

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only