Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Τρωικός Πόλεμος

 

τη δυτική Ιλλυρία, και επεκτάθηκαν στη Βοττιαία και Ημαθία μέχρι τον Στρυμόνα. Στον Τρωικό πόλεμο, οι Παίονες "«με τα αγκυλωτά τόξα» (Ιλιάδα, Β' 848-850) «που φορούσαν περικεφαλαίες με αλογοουρά»" ήταν σύμμαχοι των Τρώων, εμφανίζονται να μάχονται στο πλευρό τους, υπό τον βασιλιά Πυραίχμη και τον Αστερόπαιο.

Οι Παφλαγόνες ήταν λαός που έδωσε το όνομά του στην περιοχή της Παφλαγονίας. Το έθνος των Παφλαγόνων οι αρχαίοι Έλληνες το περιφρονούσαν θεωρώντας τους ως έθνος απολίτιστο και έθνος αργυρώνητων δούλων. Στις παροιμίες και φράσεις τους η λέξη παφλαγών σήμαινε φλύαρος.

Μυσοί ονομάζονται οι κάτοικοι της Μυσίας, αρχαίας χώρας στη Μικρά Ασία. Οι Μυσοί, φυλή συγγενική με τους Φρύγες και τους Θράκες μνημονεύονται πρώτα από τον Όμηρο ως φίλοι και σύμμαχοι των Τρώων και εχθροί των Αχαιών (Ιλ. Β 858). Οι Μυσοί θεωρούνταν λαός μαλθακός, εκτεθηλυμένου χαρακτήρα και δειλός. Γι΄ αυτό και λέγονταν γι αυτούς πολλές παροιμίες σκωπτικές όπως

• «Μυσών λεία» περί παντός αντικειμένου που η λαφυραγωγία του δεν επέσειε τιμωρία (για τόσο ευτελούς αξίας λάφυρο), ή

• «Μυσών έσχατος» χαρακτηρισμός περί του ευτελέστατου της κοινωνίας ατόμου (και των Μυσών ακόμη τελευταίος!).

Οι Κάρες ήταν αρχαιότατος λαός στην Μικρά Ασία, που κατοικούσε ΝΔ της Ιωνίας, στην Καρία. Γείτονες λαοί τους ήταν οι Πελασγοί, οι Καυκάνοι, και οι Λέλεγες. Ο Όμηρος γράφει στην Ιλιάδα ότι η Μίλητος, ο ποταμός Μαίανδρος και τα όρη της Μυκάλης την εποχή του Τρωικού πολέμου ήταν στην κατοχή των Καρών, συμμάχησαν εναντίον των Αχαιών υπό την ηγεσία του Νάστη, γιου του Νομίονα και αδελφού του Αμφίμαχου. Οι φυσιογνωμίες αυτές εμφανίζονται στην Ιλιάδα σε έναν κατάλογο του ποιητή Δάρη που σχετίζεται με τον Τρωικό Πόλεμο.

Οι Λύκιοι ήταν αρχαίος λαός που έδωσε το όνομα του σε μια μεγάλη περιοχή της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας όπου και κατοικούσε, την Λυκία. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία οι Λύκιοι ήταν Κρήτες που μετανάστευσαν στη Μικρά Ασία. Ο Λύκος πήρε την εξουσία όταν πέθανε ο Σαρπηδόνας στον Τρωικό πόλεμο και από αυτόν ονομάστηκε Λυκία η χώρα και Λύκιοι ο λαός.

Για τους Πελασγούς στη μυθολογία και την ιστορία, έχουν γράψει πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι: Ησίοδος, Όμηρος, Έφορος, Στράβων, Σκύμνος, Ηρόδοτος, Μενεκράτης, Παυσανίας, Θουκυδίδης, Ευριπίδης, Αισχύλος, Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, Αντικλείδης, καθώς και ο Πλάτων. Για τη Μικρά Ασία, ο Όμηρος, στην Ιλιάδα, χαρακτηρίζει τους γείτονες των Κιλίκων της Τρωάδας, Πελασγούς, και συγκεκριμένα αναφέρει πως «ο Ιππόθοος οδηγούσε τα φύλα των κονταρομάχων Πελασγών αυτών που κατοικούσαν στην εύφορη Λάρισσα». Ο δε Μεκράτης ο Ελαΐτης θεωρεί τους Πελασγούς κατοίκους όλης της ιωνικής ακτής: «την παραλίαν την νυν Ιωνικήν πάσαν από Μυκάλης αρξαμένην υπό Πελασγών οικείσθαι πρότερον»


Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%AF
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CF%8D%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CE%B9





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only