Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Οι σκελετοί που ανασκάφηκαν σε ένα νεκροταφείο της Τρανσυλβανίας

 Τρανσυλβανία: Βρέθηκαν σκελετοί με αγγεία τοποθετημένα στο κεφάλι τους

Οι σκελετοί που ανασκάφηκαν σε ένα νεκροταφείο της Τρανσυλβανίας 6.000 ετών είχαν θαφτεί με τον συνηθισμένο τρόπο: οι νεκροί είχαν τοποθετημένα αγγεία πάνω από τα κρανία ή τα πόδια τους, πιθανώς ως προσφορές για τη μετά θάνατον ζωή.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πρόσφατα τις μοναδικές ταφές κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής πριν την εκτέλεση ενός κατασκευαστικού έργου στην Cluj-Napoca, την ιστορική πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας. Παρόλο που οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι περιείχαν τα αγγεία, είναι πιθανό να περιείχαν τροφή ή ποτό, υλικά που θα μπορούσαν να καταναλώσουν οι νεκροί κατά τη μετάβασή τους στον επόμενο κόσμο, σύμφωνα με την επικρατούσα υπόθεση των αρχαιολόγων.

Στον χώρο, που καλύπτει μία έκταση άνω των 930 τετραγωνικών μέτρων, και περιείχε πολυάριθμους τάφους, ανακαλύφθηκαν δύο διακριτοί οικισμοί: έναν από τη Νεολιθική ή Νέα Λίθινη Εποχή, που χρονολογείται πριν από 6.000 χρόνια και έναν μεταγενέστερο, Κέλτικο οικισμό που χτίστηκε πάνω στον προηγούμενο πριν από 2.200 χρόνια.

Οι εργαστηριακες αναλύσεις θα αποκαλύψουν το φύλο των νεκρών που περιείχαν οι ταφές, την ηλικία τους και αν είχαν ασθένειες.

«Η ιστορία τους πρέπει να ειπωθεί, να αποκαλυφθεί, μέσα από τις ανασκαφές», δήλωσε ο Paul Pupeză, αρχαιολόγος στο Εθνικό Μουσείο Τρανσυλβανικής Ιστορίας, ο οποίος βοήθησε στην ανασκαφή. «Μαθαίνοντας περισσότερα γι'αυτούς, θα γνωρίζουμε περισσότερα για τον εαυτό μας. Είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε στα χέρια μας αυτά τα θραύσματα, μετά από χιλιάδες χρόνια».

Ο νεολιθικός οικισμός ήταν αρκετά εξελιγμένος. Για παράδειγμα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ίχνη ξύλινης τοιχοποιίας που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Νεολιθικής Εποχής για να οχυρώσουν τα σπίτια τους - με τα πλουσιότερα άτομα να έχουν περισσότερες οχυρώσεις. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα λάκκο που χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση τροφίμων, το οποίο αργότερα έγινε χώρος υγειονομικής ταφής.

Αντίθετα, οι Κέλτες ακολούθησαν διαφορετικές τεχνικές ταφής. Σήμερα, η ιστορία των Κελτών είναι κυρίως γνωστή από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, αλλά οι φυλές τους διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη στην αρχαιότητα, καταλαμβάνοντας εδάφη τόσο ανατολικά όσο και τη σημερινή Τουρκία, όπως αναφέρει το Live Science. Στην Τρανσυλβανία, οι Κέλτες δεν άφησαν πίσω τους κανένα σκελετικό κατάλοιπο. Αντί να θάβουν τους νεκρούς τους, οι κέλτικες φυλές τους αποτέφρωναν και τους τοποθετούσαν σε μεγάλες τεφροδόχους. Στη συνέχεια, αυτές θάβονταν στο έδαφος μαζί με προσφορές, όπως σφυρήλατα είδη.

Τα ταφικά κτερίσματα ήταν κοινά στους αρχαίους λαούς και τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ακόμη και αυτοί που θυσιάζονταν στο πλαίσιο τελετουργίας λάμβαναν ένα ειδικά προετοιμασμένο τελευταίο γεύμα πριν συναντήσουν τον θάνατό τους. Ο λεγόμενος "Άνθρωπος του Tollund", το σώμα του οποίου βρέθηκε διατηρημένο σε ένα δάσος της Δανίας από το 400 π.Χ., έφαγε ένα ειδικά παρασκευασμένο γεύμα χυλού και ψαριού πριν κρεμαστεί, όπως αναφέρει το Live Science.


Πηγή: B. Turner, LiveScience







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only