Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ή ΣΑΝ ΤΟ ΡΟΔΟΝ ή ΤΟ ΡΟΔΟΝ


 Το ποίημα απαντάται ως «Αδέσποτον» στην «Ανθολογία, ήτοι συλλογή ασμάτων ηρωϊκών, κλέπτικων και ερωτικών μετά των λυρικών και βακχικών του Αθαν. Χριστοπούλου, Αθήνησι, 1865».

Περιέχεται ακόμη στο βιβλίο Ανδρέα Λασκαράτου, «Δημοτικά Τραγούδια Εθνικά Μαζευμένα από τους τραγουδιστάδες εις το Ληξούρι (Κεφαλληνία- Επαρχία Πάλης) 1842».
Το άσμα αυτό το συναντάμε ως «Σαν το ρόδο ή το ρόδο» σε μια μουσική έκδοση με 12 τραγούδια, που έκανε ο μουσικοσυνθέτης Κερκυραίος, Σπυρίδων Ξύνδας, και που τη χάρισε προσωπικά στον τότε Βασιλιά Όθωνα. Τη συλλογή κληρονόμησε ο ανιψιός του Όθωνα, Λουδοβίκος Β΄, της Βαυαρίας και αυτός με τη σειρά του το 1879 τη δώρισε στη Βιβλιοθήκη του κράτους του. Αργότερα η συλλογή αυτή βρέθηκε το 1977 στο Μόναχο, στη Μουσική Συλλογή της περίφημης κρατικής βιβλιοθήκης της Βαυαρίας.
Εν τούτοις από πολύ παλιά το τραγουδούσαν στο Ληξούρι.
Μάλιστα οι αριετταδόροι και κανταδόροι του Ληξουρίου συν τω χρόνω, απέφευγαν να τραγουδούν την πονεμένη τρίτη στροφή, γιατί δεν ταιριάζει στην επτανησιακή ιδιοσυγκρασία, αφού μιλούσε για τη χαμένη νεότητα και τον τάφο, και έτσι επικράτησε το τραγούδι αυτό, μόνο στα δυο του πρώτα τετράστιχα. Έχουν σωθεί πολλές παλιές ηχογραφήσεις του, από την περιοχή του Ληξουρίου και της Θηνιάς και όλες μαρτυρούν το πάθος με το οποίο το τραγουδούσαν οι ωδικοί εκτελεστές του.
Και σήμερα τραγουδιέται στην Κεφαλονιά και είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Το 1997 εκδόθηκε πρώτη φορά σε δίσκο που κυκλοφόρησε ο πρώην Δήμος Παλικής. Πρόκειται για αυθεντική ηχογράφηση από το ωδικό συγκρότημα του Αθανασίου Σταθάτου σε ταβέρνα του Ληξουρίου. CD: «Η αριέττα και η καντάδα στο Ληξούρι», επιμέλεια, σχόλια και υλικό Γεράσιμος Σωτ,. Γαλανός, Ληξούρι 1997. Ο κ. Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός έχει κάνει και την σχετική έρευνα για την πορεία του τραγουδιού

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only