Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Το Τζαμί του Φαΐκ


 Το Τζαμί του Φαΐκ πασά, γνωστό και ως Ιμαρέτ, είναι το παλαιότερο οθωμανικό τέμενος της Ηπείρου, καθώς χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 15ου αι. Ιδρύθηκε από τον Φαΐκ Πασά, σημαντική προσωπικότητα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας της εποχής του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή.

Ο Φαΐκ υπήρξε ένας από τους πρώτους διοικητές της Άρτας, μετά την παράδοση της πόλης από τους άρχοντές της στους Οθωμανούς το 1449. Ο Πασάς είχε ορίσει ιμάμη στο τζαμί αλλά μετά το θάνατό του, επειδή δεν έβρισκε άξιο αντικαταστάτη, αποφάσισε να αποσυρθεί από το στρατιωτικό και πολιτικό του αξίωμα και να γίνει ο ίδιος ιμάμης στο τζαμί.

Ο Φαΐκ Πασάς παρέμεινε ιμάμης για περίπου 40 χρόνια μέχρι το θάνατό του, το 1499 μ.Χ Tο τζαμί του Φαΐκ Πασά βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Άρτας. Ο Φαΐκ κατέκτησε την περιοχή το 1449 και σε αυτόν αποδίδεται η κατασκευή του τζαμιού στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα.

Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.

Ορισμένα από τα αρχιτεκτονικά μέλη του προστώου (ρεβάκ) προέρχονται από το βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Παντάνασσας, ο οποίος ιδρύθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τον Μιχαήλ Β΄ Κομνηνό Δούκα.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το τζαμί πιθανόν να είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Πιθανολογείται ότι είναι κτισμένο στα θεμέλια ενός Ιερού Ναού προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά τα οποία αφαιρέθηκαν από διάφορα άλλα μνημεία της περιοχής.

Το τζαμί ήταν μέρος ενός ευρύτερου συμπλέγματος κτηρίων ευαγούς χαρακτήρα που ονομαζόταν Ιμαρέτ. Σε αυτό συμπεριλαβάνονταν μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο), χαμάμ, πτωχοκομείο και χάνι. Αναφέρεται ότι όταν ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, έμαθε για το μεγαλοπρεπές τζαμί που κατασκεύασε ο Φαΐκ Πασάς, έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ένα άλλο τζαμί εντός του κάστρου της Άρτας και να αφιερωθεί στον ίδιο. Σύμφωνα όμως με άλλους μελετητές, η κατασκευή αυτού του τζαμιού έγινε αργότερα, γύρω στα 1492 – 1493 μ.Χ, δηλαδή την εποχή που σουλτάνος ήταν ο Βαγιαζίτ Β΄.

Το τζαμί υπήρξε θέατρο μαχών στην Πολιορκία της Άρτας Σύμφωνα με τον στρατηγό Μακρυγιάννη, στις 14 Νοεμβρίου 1821 ο Μάρκος Μπότσαρης με 300 άντρες οχυρώθηκε στο τζαμί.

Μαζί του στο Μαράτι συντάχθηκαν αρκετοί οπλαρχηγοί και αναμεσά τους ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Το Τζαμί Φαΐκ Πασά βρίσκεται στη θέση Μαράτι, κοντά στο χωριό Γραμμενίτσα, δίπλα στις όχθες του Αράχθου και απέχει περίπου 3 χλμ. από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας Στις 15 Νοεμβρίου οι Τούρκοι ξεκίνησαν αδιάκοπο κανονιοβολισμό κατά του Μαρατιού και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στην ελληνική πλευρά και έτρεψαν σε φυγή αρκετούς στρατιώτες.

Ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κλείστηκαν στο τζαμί και απέκρουσαν τις επιθέσεις των Τούρκων μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε στα υψώματα του Μαρατιού, ο Νότης Μπότσαρης με 300 άντρες και όλοι μαζί απώθησαν τους Τούρκους προς την Άρτα.

Έπειτα από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή βρέθηκαν συλημένοι τάφοι και επιτύμβιες στήλες, ενώ πιθανολογείται ότι εκεί τάφηκε ο ιδρυτής του έργου, ο οποίος μόνασε για σαράντα ολόκληρα χρόνια και διέμεινε στο Ιμαρέτ έως το θάνατό του.


ΠΗΓΗ mixanitouxronou.gr



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only