Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

D'aria amore e libertà

Η συνεργάτης της ιστοσελίδας μας Τζίνα Καρβουνάκη μας ενημερώνει:

 

 

Σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στις 18:00, στην αίθουσα Auditorium του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου D'aria amore e libertà, Για αέρα αγάπη και ελευθερία του καθ. Emilio Luzzi.

Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν ο καθ. Emilio Luzzi, της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, η καθ. Dimitra Giannarà, καθηγήτρια και μεταφράστρια και το καθ. Stefano Bindi, καθηγητής ιταλικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

 

Βιο

Ο Εμίλιο Λούτσι γεννήθηκε στο Σαν Μπενεντέττο ντελ Τρόντο στις 27 Οκτωβρίου 1956 και
μεγάλωσε στην Μπρέσια, αλλά δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του στη Μάρκε.
Μετά από φιλοσοφικές και επιστημονικές σπουδές, χωρίς να παραμελήσει ποτέ το πάθος για τις τέχνες, αφιερώθηκε στη διδασκαλία και την πολιτιστική δημοσιογραφία. Ταξίδεψε και μίλησε για τα ταξίδια του.
Ανάμεσα στους μύθους του είναι το έπος των πολικών κατακτήσεων, οι φάλαινες, η θάλασσα, ο άνεμος ...
Σήμερα διευθύνει το Ιταλικό Κρατικό Σχολείο στην Αθήνα όπου και ζει.

 

Παρουσίαση

Μου φαίνεται ότι η ποίηση του Εμίλιο Λούτσι (και η δική μου είναι η εντύπωση ενός αναγνώστη, χωρίς καμία αξίωση κριτικής), κατοπτρίζει τον ιριδισμό της πιο βαθιάς ελληνικότητας που καλύτερα ορίζεται με έναν νεολογισμό του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Ρωμιοσύνη. Με εντυπωσιάζει με ξεχωριστή ένταση η φυσικότητα και η αρμονία με την οποία διαβάζοντας σε ταχεία εναλλαγή το πρωτότυπο και τη μετάφραση, και στη συνέχεια αντίστροφα τη μετάφραση και το πρωτότυπο με την ίδια πάντα ταχεία εναλλαγή, όλα δένουν στην καθαρότητα και την ακρίβεια των λέξεων, έτσι όπως και στη συνθετική ολότητα της ποίησης. Όμοια με τα συναισθήματα μιας μακρινής μελαγχολίας και ενός αρχαίου πόνου, έτσι η συμμετοχή και η αντίθεση των πραγμάτων στις επιθυμίες του ποιητή συναπαντούν χωρίς εξωτερική προθετικότητα μα με μια αβίαστη συνήχηση. Ο Εμίλιο Λούτσι, όπως κάθε ποιητής αυθεντικής αξίας, δείχνει, κατά τη γνώμη μου, ότι η ποίηση ως τέτοια, οι γλώσσες της, οι ορίζοντές της αποτελούν μια σύλληψη του κόσμου και της ζωής ικανή να απελευθερώσει από τη βία, τη μετριότητα, από τον μαρασμό και την αθλιότητα.
Μόνι Οβάντια

 

                       https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTubeYouTube
Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο .

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only