Κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Απελευθερωτικού Αγώνα δοθήκανε διάφορες παραστάσεις στην Κέρκυρα με σκοπό την αναπτέρωση του ηθικού του «κατ’ επιταγήν» ουδέτερου Ιόνιου λαού.Κυριολεκτικά «Μεγαλειώδεις» ήταν η σειρά από παραστάσεις Αρχαίας Τραγωδίας που παρουσίασαν οι φοιτητές της Ιόνιας Ακαδημίας καθοδηγημένοι από τον μεγάλο Φιλέλληνα λόρδο Γκύλφορντ. ( Περίοδος 1824-1827).
Στα 1833, τραβώντας για το Ναύπλιο, όπου θ’ άρχιζε το ασθματικό ανηφόρισμα του Γολγοθά της Βασιλείας του, σταματάει στην Κέρκυρα ο Βασιλιάς Όθων. Το βράδυ που έμεινε στους Κορφούς ο φιλέλληνας Αρμοστής λόρδος Nugent τον πάει στο Σαν Τζιάκομο να παρακολουθήσει την παράσταση «εν τω μέσω ανεκφράστου χαράς ελληνικωτάτων καρδιών και ψυχών».
Εκεί ο δυστυχισμένος γιος του «Πρώτου φιλέλληνα Βασιλιά της Ευρώπης» Λουδοβίκου Α’, έχει την αρχική του επαφή με τον ελληνικό λαό. Ο ενθουσιασμός του από την πρώτη αυτή συνάντηση είναι μεγάλος γιατί παθαίνει τη μοιραία ψευδαίσθηση να πιστέψει πως οι «ελεύθεροι» Έλληνες υπήκοοί του είναι απαράλλακτοι με τους «σκλάβους», αλλά και τους τόσο πολιτισμένους Κορφιάτες αδελφούς τους.
Ίσως να ήταν και η μοναχή φορά που ο Δονκιχωτικός αυτός Βασιλιάς κοιμήθηκε ευτυχισμένος σ’ ελληνική γη.
Ο πολύπειρος ζακυνθινός Κόντες, ο Δ. Σολωμός, που δεν άφησε ποτέ τη λατρεία που έτρεφε για την Ελλάδα να τον παρασύρει σε παρόμοια «Οδύσσεια», ενθουσιάζεται από τη βασιλική παρουσία και πατώντας στέρεα στο πολιτισμένο Κορφιάτικο χώμα, πετάει στον διαβατάρη Μεγαλειότατο ένα ασύγκριτο τετράστιχο :
«Μεσ’ στο γιαλό της Κέρκυρας μαυρ’ είμαι πέτρα κι’ έρμη
Κι’ είναι δικό Σου δόξασμα, δικός Σου πλούτος είναι
Πνεύμα καλό που σ’ άρεσε φωνή να μου χαρίζεις
Κι’ αν με πατήσεις, Βασιλιά, βγάνω βαγί και δάφνη». [Passando il Re della Grecia lontano dall’Isola di Corfù]
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΩΜΑΣ(1906-1981) ΤΟ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Περιοδικό Νέα Εστία, 1964
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΕΡΚΥΡΑ, ΘΕΑΤΡO ΣΑΝ ΤΖΙΑΚΟΜΟ]
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang
Ενημέρωση
και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.