Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Ἡ πομπή


 Τον Φεβρουάριο του 187 π.Χ ο Αντίοχος ο Μέγας επισκέφθηκε την Βαβυλώνα· δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά το γεγονός μοιάζει σημαντικό σύμφωνα με τα ημερολόγια των Βαβυλωνίων. Συνήθως οι αναφορές είναι συνοπτικές, για τον θάνατο του Αλεξάνδρου του Μεγάλου αφιερώνεται μία γραμμή· αλλά για το συγκεκριμένο γίνεται εκτεταμένη περιγραφή.

Μία μεγάλη πομπή ξεκίνησε από την πύλη εώς τον ναό Ésagila - "ο ναός με την υψηλή οροφή" - όπου τιμώταν ο Ζευς/Βήλος. Συνοδεία του Βασιλέα ήταν οι τρεις ισχυρές κάστες της Βαβυλώνος: οι ιερείς, οι πολίτες (politū) και μία τρίτη, για την οποία η εγγραφή έχει φθαρεί. Η πομπή έφτασε στον ναό όπου ο Αντίοχος θυσίασε και έλαβε δώρα από τις τρεις κάστες. Ο satamū, επικεφαλής των ιερέων, δώρησε στον Βασιλέα μία βαρύτιμη κορώνα 7κ χρυσού· ο Επιστάτης, επικεφαλής των Ελλήνων και Βαβυλωνίων πολιτών δώρησε δύο χρυσές κορώνες 3κ, ενώ ο τρίτος επικεφαλής δώρησε κάτι εξαιρετικό: το άμφιο του Ναβουχοδονόσορα που φυλασόταν στον ναό και κοαμήματα. Τις δωρεές συνόδευαν και άλλες πλούσιες πρόσφορες.
Οι Ιστορικοί πιστεύουν ότι το γεγονός σημαδεύει την πολιτική του Αντίοχου μετά την ήττα από τους Ρωμαίους και την συνθήκη της Απάμειας το 188 π.Χ. Ο Αντίοχος υποβλήθηκε σε ισχυρές οικονομικές κυρώσεις από την Ρώμη και οι προσφορές από τους ναούς γίνονταν στην βάση της ανταποδοτικότητας - ο Βασιλεύς υποστήριζε τους ναούς, και αντιστοίχως οι ναοί όταν άρμοζε. Επίσης η σημάντικότητα των δώρων, η κορώνα και το άμφιο του φημισμένου Ναβουχοδονόσορα υποδεικνύουν την ανάγκη να προβληθεί και να επιβεβαιωθεί η δυναστεία ως νομιμοποιημένη να ηγείται μετά την ισχυρή ήττα. Και τί καλύτερο από μία μεγαλειώδη πομπή στην μυθική Βαβυλώνα όπως οι Έλληνες γνώριζαν, με τις κορώνες και τα άμφια που έφεραν συμβολική σημασία.
Πώς όμως έμοιαζαν αυτά τα βαρύτιμα δώρα;
Η πιο αξιόπιστη απεικόνιση είναι στην στήλη του ίδιου του Ναβουχοδονόσορα, που αφιέρωσε στα εγκαίνια του ζιγκουράτ της Βαβυλώνος, του περιώνυμου Πύργου της Βαβέλ. Ονομαζόταν Etemenanki, "ο ναός της δημιουργίας του ουρανού και της γής", το 562 π.Χ, όπου ο βασιλέας της νεοβαβυλωνιακής περιόδου παρουσιάζεται με άμφια και κορώνα:
«Ο Ναβουχοδονόσωρ, o βασιλεύς της Βαβυλώνος είμαι· για να ολοκληρώσω το Etemenanki και το Eurmeiminanki κινητοποίησα όλες τις χώρες πάντού· όλους τους ηγεμόνες που διέπρεπαν στην οικουμένη - αγαπητοί του Μαρδούκ, από τη άνω ώς την κάτω θάλασσα, από το πλήθος των λαών, βασιλείς των μακρυνών ορέων και απομονωμένων νήσων. Έστησα την ισχυρή βάση ώστε να φτιάξω μία ψηλή οροφή. Εδόμησα καθ'όλον με άσφαλτο και ψημένα τούβλα· το ολοκλήρωσα υψώνοντας την κορυφή του στον ουρανό, ακτινοβολώντας λαμπερό σαν τον ήλιο»

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only