Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ «Η μόνη τέχνη που κατέχω είναι η ερωτική».
Οι συμποσιαζόμενοι προσκλήθηκαν για να γιορτάσουν τη νίκη του Αγάθωνα στους θεατρικούς αγώνες, στα Λύναια το 416 π.Χ.
Συμφωνούν όλοι να περάσουν το βράδυ τους χωρίς αυλητρίδες, συζητώντας και πίνοντας με μέτρο. Αποφασίζουν λοιπόν να συζητήσουν επί ενός σοβαρού φιλοσοφικού θέματος. Να υμνήσουν με λόγο τους, ο καθένας, τον Έρωτα, που δεν έχει σχετικά υμνηθεί από τους ποιητές όσο θα έπρεπε.
Παρόντες οι Αριστόδημος, Φαίδρος, Αγάθωνας, ο γιατρός Ερυξίμαχος, ο Παυσανίας, ο Αριστοφάνης, και ο Σωκράτης.
Ο Αλκιβιάδης εισέρχεται μεθυσμένος, μετά το εγκώμιο του Έρωτα από τον Σωκράτη, κάθεται δίπλα του και δεν τον βλέπει. Στη συνέχεια εγκωμιάζει τον δάσκαλό του και μας δίνει πολλά στοιχεία για τον τρόπο ζωής του και την εμφάνισή του.

So-called “Alcibiades”, ideal male portrait. Roman copy after a Greek original of the Late Classical period; the hermaic pillar and the inscription (“Alcibiades, son of Cleinias, Athenian”) are modern additions.

Ο Πλάτωνας, αριστοτέχνης στο γράψιμο και σπουδαίος σκηνοθέτης, παρουσιάζει τη συζήτηση να έχει σχήμα κλιμακωτό. Οι γνώμες ξεκινούν από τις αφελέστερες και εσφαλμένες και απορριπτέες και φτάνουν στην τελική τοποθέτηση που είναι εκείνη του Σωκράτη.
Η χυδαιότερη αντίληψη είναι εκείνη του Φαίδρου, ο οποίος παίρνει πρώτος τον λόγο. Καθόλου τυχαίο το όνομα, που παραπέμπει στο ‘’φαιδρός’’, καθώς φαιδρές είναι και οι απόψεις του περί έρωτα, αφού θεωρεί ότι ιδανικός έρωτας είναι ο σαρκικός και δη ο ομοφυλοφιλικός.
Αντίληψη επιδερμική και αντίθετη προς τα ήθη των αρχαίων Ελλήνων και προς τη δρακόντεια νομοθεσία που υπήρχε ήδη, από την εποχή του Σόλωνα.
Ακολουθεί ο Αριστοφάνης που παρουσιάζει μια ευτράπελη ιστορία σχετικά με τον Έρωτα και έρχεται επιτέλους και η σειρά του Σωκράτη, μετά τον Ερυξίμαχο.
Ο μέγας φιλόσοφος δηλώνει ότι όσα θα πει του τα έχει διδάξει η Διοτίμα, ιέρεια από τη Μαντινεία. Προφανώς ο Σωκράτης θέλει να περάσει τις επαναστατικές του απόψεις από το στόμα μιας γυναίκας, εφόσον το θέμα είναι ο Έρωτας και μάλιστα ιέρειας που φέρει και όνομα που δηλώνει τιμή προς τον Δία (Διοτίμα < Δίας + τιμώ).
Θα συνεχίσει με την προσφιλή του διαλεκτική μέθοδο για να αποδείξει ότι ΄’Έρως’’ δεν είναι αυτό που πιστεύεται αλλά κάτι άλλο.
Bust of Aristophanes in the Uffizi Gallery, Florence, Italy. Head on a herm. 1st century AD. Large-grained marble with bluish veining. Inv. 1914 n. 372 Provenance: from the Villa Medici in Rome; entered the Uffizi in 1780.


Έρωτας για τον Σωκράτη, δεν είναι η σαρκική επιθυμία αν και δεν αποκλείεται να αποτελεί το έναυσμα, ίσως και προϋπόθεση. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό.
Ο άνθρωπος γίνεται αιώνιος εραστής της γνώσης του καλού και του ωραίου. Έρωτας είναι η αγάπη προς τη σοφία, η τάση προς το θείο.
Τίποτα δεν μπορείς να κάνεις αν δεν έχεις έρωτα. Να είσαι ερωτευμένος με την εργασία σου, με την επιστήμη σου, με την τέχνη σου, με ό,τι σε ενδιαφέρει.
Ο πλατωνικός έρωτας λοιπόν, είναι κάτι πολύ ανώτερο από την πρόσκαιρη και φευγαλέα σαρκική απόλαυση, ούτε είναι φυσικά η χωρίς σωματική επαφή ερωτική έλξη, όπως λανθασμένα πιστεύεται.

File:Socrates Louvre.jpg
Δημιουργήθηκε: 1ος αιώνας μ.Χ. date QS:P,+050-00-00T00:00:00Z/7

Έρωτας είναι η οποιαδήποτε ενασχόληση εμπεριέχει πάθος, ιδιαίτερη επιμέλεια και προπαντός αφοσίωση. Είναι το ολοκληρωτικό δόσιμο στο αντικείμενο της δράσης μας.

 https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTube

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only