Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Ἄννα, Αὐτοκράτειρα τῆς Ἑλλάδος


 Η άλωση της Γαζέρ, μικρογραφία από Οκτάτευχο, 13ος, Μονή Βατοπεδίου

Στην Νίκαια, στις αρχές του 1244, είχαν γιορτή. Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Δούκας παντρευόταν για δεύτερη φορά την Κονστάνς, του οίκου των Hohenstaufen. Κατά το ρωμαϊκό έθιμο έλαβε το όνομα Άννα. Ο λαός είχε βγει στους δρόμους και τα μπαλκόνια για να χαιρετήσει τη νέα 14χρονη Βασίλισσα και με χορούς και τραγούδια την συνόδευσε στο παλάτι, όπου η ίδια τους χαιρέτησε ευγένικα· όπως περιγράφει στον πανηγυρικό ο λόγιος της Νίκαιας Νικόλαος Ειρηνικός.
Η Άννα ήταν κόρη του Γερμανού Αυτοκράτορα Φρειδερίκου και η λαμπρότητα των τελετών στην πρωτεύουσα των Λασκαρέων ήταν μεγάλη. Το 1253 ο γιος του Φρειδερίκου, Αυτοκράτορας Conrad, εξορίζει την μητέρα της Άννας και τον αδελφό της Manfred οι οποίοι καταλήγουν στην Αυλή της Νίκαιας. Τότε επιτείνεται η επικοινωνία του Ιωάννη Δούκα Βατάτζη με τον Πάππα και τους απέσταλμένους του για την περίπτωση Ένωσης, ενόψει του κοινού εχθρού Γερμανού Αυτοκράτορα· η οποία δεν απέβη πουθενά. Το 1254 με τον θάνατο του Βατάτζη η θέση της Άννας στην Νίκαια γίνεται πιο δύσκολη. Ο διάδοχος Θεοδωρος Λάσκαρις την αντιπαθούσε, παραταύτα παρέμεινε εκεί.
Με την ανακατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος, ο μέγας Αυτοκράτωρ, που είχε σφετεριστεί τον θρόνο των Λασκαρέων, επεχείρησε να νυμφευθεί την όμορφη 31χρονη χήρα. Η ανάρρηση στον Γερμανικό θρόνο του αδελφού της Manfred έδινε νέο πολιτικό έρισμα. Συνάντησε όμως την αντίδραση του Κλήρου στην προσπάθεια να χωρίσει την γυναίκα του και τελικά το 1263 η Άννα αποχώρησε από την Κωνσταντινούπολη. Με αντάλλαγμα τον απελευθερωτή της Πόλης Αλέξιο Στρατηγόπουλο, που εντωμεταξύ είχε πιαστεί αιχμάλωτος στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.
H ήττα του Manfred στην μάχη του Μπενεβέντο από τον Κάρολο τον Ανδεγαυό το 1266 οδηγεί την Άννα σε νέες περιπέτειες· ο προασπιστής του Πάππα Ουρβανού φυλακίζει τον Οίκο της Άννας, και καταλαμβάνοντας την Σικελία απειλεί ανοικτά το Βυζάντιο. Όταν απελευθερώνεται το 1269 νυμφεύεται τον Δον Πιέτρο της Aragon. Στην Βαλέντσια, στην μονή της Αγ. Βαρβάρας, υπάρχει το οστεοφυλάκιο με την επιγραφή:
«Αqui Yaςe Da Costaςa Augusta Emperatriz de Grecia»
«Ένθάδε κεῖτε ἡ Κωνσταντία Αὐγούστα Αὐτοκράτειρα τῆς Έλλάδος»

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.


 



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only