Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Ελληνική Γλώσσα

 

Με πάνω από 3.400 χρόνια τεκμηριωμένης ιστορίας, η Ελληνική γλώσσα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις άλλες δυτικές γλώσσες.

Κάθε φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις στη δημόσια εικόνα της, όπως πρόσφατα κατά την καταστροφική οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της είναι πάντα εκεί για να υπενθυμίζει στους ανθρώπους τη σημασία του Ελληνισμού για ολόκληρο τον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος πρεσβευτής για την Ελλάδα δεν είναι άλλος από την ίδια την Ελληνική γλώσσα.

Με πάνω από 3.400 χρόνια τεκμηριωμένης ιστορίας, η Ελληνική γλώσσα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις άλλες δυτικές γλώσσες. Τα αγγλικά δεν αποτελούν εξαίρεση, καθώς μέχρι σήμερα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις ρίζες των Ελληνικών λέξεων για τη δημιουργία νέων όρων.

Οι Έλληνες ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που περιέγραψαν περίπλοκες ιατρικές, μαθηματικές και φιλοσοφικές έννοιες, χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια πληθώρα λέξεων που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα σε αυτούς τους τομείς.

Η Ελληνική γλώσσα όμως δεν σταμάτησε στον επιστημονικό και φυσικό κόσμο. Κατέκτησε πολλούς άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τεχνών, και δάνεισε λέξεις σε πολλές γλώσσες για να τις βοηθήσει να περιγράψουν έννοιες στη λογοτεχνία, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και τις καλές τέχνες.

Είτε εργάζεσαι σε ορχήστρα ή σούπερ μάρκετ, είτε σπουδάζεις επιχειρήσεις είτε τραγουδάς άριες όπερας, είτε είσαι γιατρός είτε καθηγητής πανεπιστημίου, χρησιμοποιείς Ελληνικές λέξεις κάθε μέρα.

Η Ελληνική γλώσσα

Σίγουρα πρέπει να έχετε ξανακούσει όλα αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία για την Ελληνική γλώσσα. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι περίπου το 12% όλων των αγγλικών λέξεων προέρχονται από τα Ελληνικά, το γεγονός ότι το Ελληνικό αλφάβητο ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε φωνήεντα και ότι η μεγαλύτερη λέξη που εμφανίστηκε ποτέ στη λογοτεχνία ήταν η Ελληνική.

Γράφτηκε από τον αρχαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα Αριστοφάνη σε μια ξεκαρδιστική προσπάθεια να περιγράψει το φανταστικό πιάτο γεμάτο με διαφορετικά είδη κρέατος, η λέξη είναι: «λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστερειοἳκ.

Η λίστα με τα δώρα της Ελληνικής γλώσσας στον κόσμο είναι πραγματικά ατελείωτη. Και ενώ είναι αλήθεια ότι αυτή η γλώσσα επινόησε και περιέγραψε για πρώτη φορά πολλές σημαντικές έννοιες στην επιστήμη, την ιατρική και την τέχνη, η ομορφιά της δεν σταματά εκεί.

Τα Ελληνικά είναι η τέλεια γλώσσα με την οποία μπορούμε να κατανοήσουμε την ανθρώπινη ψυχή, να περιγράψουμε αντικρουόμενα αλλά οικεία συναισθήματα και διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ακόμη και στα αγγλικά ως έχουν, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλη μετάφραση που να αποτυπώνει το πραγματικό τους νόημα.

Η λέξη «νοσταλγία», για παράδειγμα, είναι μια τέτοια λέξη, που περιγράφει τις χαρούμενες αναμνήσεις που έχουμε όλοι από μια άλλη εποχή, ειδικά όταν είμαστε μακριά ή μετά από πολλά χρόνια. Η αρχαία Ελλάδα ήταν επίσης μια πολιτιστική εστία, ήταν η μητέρα των επιστημών, των τεχνών, της δημοκρατίας και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενώ στη σύγχρονη εποχή η χώρα μας δεν είναι το παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο όπως ήταν κάποτε, η άμεση σχέση της σύγχρονης με την αρχαία ελληνική είναι ο παράγοντας που εξακολουθεί να καθιστά την Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες χώρες του δυτικού κόσμου.

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με την Ελληνική γλώσσα — τον αληθινό πρεσβευτή του Ελληνικού πολιτισμού. Και παρά το γεγονός ότι έχει μόνο περίπου 12 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές παγκοσμίως, το πάθος της Ελληνικής διασποράς να μιλήσει τη γλώσσα και να τη διδάξει στις νεότερες γενιές είναι αυτό που βοηθά τη γλώσσα όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί.

Η παντού παρουσία των Ελληνικών σχολείων αποδεικνύει την ανάγκη της Ελληνικής διασποράς να κρατήσει ζωντανά τα Ελληνικά μέσα του. Η απόφασή τους να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές ελληνομάθησης για όσους ζουν σε μέρη χωρίς Ελληνικά σχολεία δείχνει το πάθος τους να μάθουν στα παιδιά τους τη γλώσσα των παππούδων τους.

Εκμάθηση Ελληνικών

Μια επιλογή για αυτό το είδος διδασκαλίας είναι το Greek Lessons OnLine, ένα παγκόσμιο διαδικτυακό σχολείο με δασκάλους με έδρα την Ελλάδα που διδάσκουν Ελληνικά σε παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο.

«Το Σχολείο μας μεγαλώνει καθημερινά χάρη στην ανάγκη αυτών των ανθρώπων να φέρουν τα παιδιά τους πιο κοντά στη χώρα καταγωγής τους», λέει η Μαρία, καθηγήτρια ελληνικών και Συντονίστρια της Ελληνικής Γλώσσας

«Το πάθος τους για την ελληνική γλώσσα είναι πραγματικά μοναδικό και είναι αυτό που μας παρακινεί να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εκπαιδευτική και κοινοτική εμπειρία», προσθέτει η καθηγήτρια από τη Θεσσαλονίκη.

Μετά το τεράστιο κύμα νέων που έφυγαν από τη χώρα για να βρουν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας αλλού, η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές Ελλήνων που θα γεννηθούν στο εξωτερικό είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μελλοντική επιβίωση της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Σύμφωνα με την Ελληνική ομάδα LOL, αυτό που δίνει κίνητρο στους περισσότερους μαθητές τους να μάθουν Ελληνικά είναι το συναίσθημα πίσω από αυτό. «Πολλοί μαθητές μας είναι οικογένειες που θέλουν να μείνουν μαζί», επισημαίνει η Μαρία.

Η Βάσω, μια άλλη καθηγήτρια Ελληνικών LOL, μας δίνει ένα παράδειγμα οικογενειών όπως αυτή, λέγοντας «Μια από τις αγαπημένες μου στιγμές στην τάξη είναι όταν οι μαθητές μου έρχονται και ρωτούν πράγματα που θέλουν να πουν στις οικογένειές τους στα Ελληνικά. Τις προάλλες, η μαθήτριά μου Μικαέλα ήθελε να ανακοινώσει στη γιαγιά της ότι θα ταξιδέψει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι για να τους επισκεφτεί και ήθελε να βρει κάτι ωραίο να της πει στα Ελληνικά».

Είναι στιγμές σαν κι αυτή που μας αποδεικνύουν τη συναισθηματική σημασία που έχει η εκμάθηση των Ελληνικών για όλους αυτούς τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Σε όλη την ιστορία, μέσα από πολιτικούς και θρησκευτικούς πολέμους, μέσα από οικονομικές, πολιτικές ή κοινωνικές κρίσεις, η Ελληνική γλώσσα είναι αυτή που κράτησε τον πολιτισμό μας ζωντανό και δυνατό.

Αν σκεφτείτε τις εξωτερικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα ανά τους αιώνες, είναι σχεδόν θαύμα το ότι η γλώσσα μας παρέμεινε ανέπαφη — και η άμεση σύνδεσή της με την αρχαία Ελληνική, τη μητέρα όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών, είναι ο κύριος λόγος.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να διασφαλίσουμε ότι οι Ελληνικές οικογένειες με μέλη που ζουν στο εξωτερικό θα παραμείνουν συνδεδεμένες, και ο κύριος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, του καλύτερου πρεσβευτή του Ελληνισμού.

ΠΗΓΗ arxaia-ellinika.blogspot


https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only