Σίγουρα θα απορείτε: τι ακριβώς είναι μια ατόλη; Ας κάνουμε λοιπόν μερικές διευκρινίσεις. Η ατόλη είναι μια κοραλλιογενής νησίδα σε σχήμα δαχτυλιδιού, η οποία περικλείει μια λιμνοθάλασσα. Το αποτέλεσμα; Πολύχρωμοι ύφαλοι που σφύζουν από θαλάσσια ζωή, με πανέμορφες παραλίες και πάμπολλες αφορμές για κατάδυση για τους λάτρεις του βυθού.
Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες ατόλες του πλανήτη – και παράλληλα σας δείχνουμε γιατί είναι τόσο θαυμάσιες.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή θεωρείται σημαντική απειλή για τις ατόλες του Ειρηνικού.
Παρόλα αυτά όμως ορισμένα από τα νησιά του είδους αναπτύσσονται κανονικά. Πως;
Την απάντηση δίνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research.
Ας δούμε όμως τι είναι μια ατόλη. Η ατόλη είναι κατηγορία κοραλλιογενών νησιών, τα οποία έχουν δακτυλιοειδές σχήμα και βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες. Στο κέντρο τους βρίσκεται λιμνοθάλασσα, η διάμετρος της οποίας μπορεί να είναι άνω των 75 χιλιομέτρων. Τέτοια νησιά απαρτίζουν και ολόκληρα κράτη, όπως οι Μαλδίβες, το Τουβαλού και η Γαλλική Πολυνησία, κυρίως στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.
Όπως επισημαίνεται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που δίνουν στα νησιά αυτά τη δομή τους συνεχίζουν να παράγουν ιζήματα.
“Ο κοραλλιογενής ύφαλος μπορεί να χτίσει ένα νησί, ακόμη και αν η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει”, τονίζει ο συγγραφέας της μελέτης και το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ λέκτορας Δρ Μουρέι Φόρντ.
Οι υγιείς κοραλλιογενείς ύφαλοι παράγουν φυσικά ιζήματα και από αυτά κατασκευάζονται οι ατόλες.
Η ατόλη είναι κατηγορία κοραλλιογενών νησιών. Έχουν δακτυλιοειδές σχήμα και βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες. Στο κέντρο τους βρίσκεται λιμνοθάλασσα. Και η διάμετρος της μπορεί να είναι άνω των 75 χιλιομέτρων.
Τι δείχνουν παλιότερες μελέτες
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετά από αυτά τα νησιά έχουν αναπτυχθεί, παρά την απειλή της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.
Μια ανάλυση του 2018 για 30 ατόλες του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων 709 νησιών, διαπίστωσε ότι καμία από τις ατόλες δεν είχε χάσει έκταση κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
Και ότι το 88,6% των νησιών είτε είχε αυξήσει το μέγεθός τους είτε παρέμεινε το ίδιο.
Για να καταλάβουν τι συμβαίνει ο Δρ. Φόρντ και η ομάδα του επικεντρώθηκαν στο νησί Τζέι στα Νησιά Μάρσαλ. Εκεί η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 0,3 ίντσες το χρόνο από το 1993.
Χρησιμοποίησαν αεροφωτογραφίες για να επιβεβαιώσουν ότι το νησί είχε αυξηθεί σε μέγεθος κατά 13% μεταξύ 1943 και 2015. Στην πραγματικότητα, το ίζημα προκάλεσε τη συγχώνευση δύο ξεχωριστών νησιών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ραδιοανθρακικό, για να επιβεβαιώσουν ότι μεγάλο μέρος του νέου ιζήματος εναποτέθηκε μετά το 1950.
Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, επειδή οι επιστήμονες στο παρελθόν δεν ήταν σίγουροι εάν τα νησιά αυξάνονταν σε μέγεθος λόγω νέου υλικού ή ανακυκλωμένων κομματιών υφάλου.
Η νέα μελέτη είναι σημαντική επειδή δείχνει ότι τα νησιά μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, ακόμη και όταν η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται.
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι τι θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι βέβαιο εάν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τις ατόλες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο μέλλον.
Η άμεση απειλή των κατοίκων
Το γεγονός ότι ορισμένα νησιά δεν “βυθίζονται” δεν σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ζήτημα. Και εξακολουθεί να ανησυχεί πάρα πολύ.
Έρευνα που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Μανάο δείχνει ότι τα νησιά Atoll αντιμετωπίζουν μια ποικιλία απειλών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Καθώς τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται, τα νησιά ενδέχεται να αντιμετωπίζουν συχνότερες πλημμύρες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα αποθέματα γλυκού νερού και να καταστήσουν τις ατόλες ακατοίκητες.
Οι ακραίες παλίρροιες θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν διάβρωση των ακτών.
Η κλιματική αλλαγή άμεσος κίνδυνος για τα έθνη Atoll
Ο πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης Ταχτίκο Νακάο, δήλωσε ότι τα τέσσερα έθνη Atoll (Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού, Κιριμπάτι και Μαλδίβες), που φιλοξενούν πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, είναι τα πιο ευάλωτα στον πλανήτη στην κλιματική αλλαγή.
“Για τα κράτη Atoll, είπε η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μακρινή απειλή για μια μελλοντική γενιά.
Είναι μια άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με τις τροπικές καταιγίδες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας να επηρεάζουν τις ανθρώπινες ζωές, τα μέσα διαβίωσης και τις υποδομές”.
ΠΗΓΗ https://www.newsbeast.gr/trave
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang
Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.