Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Τα ερείπια της Ηράκλειας Σιντικής, όπου έζησαν Θράκες

Στον Δήμο Πέτριτς, κοντά στο χωριό Ρούπιτε και στο ανενεργό πλέον ηφαίστειο Κοζούχ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια της Ηράκλειας Σιντικής, όπου έζησαν Θράκες, Έλληνες, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Ιλλύριοι και Κέλτες. Στην αρχαία αγορά υπάρχουν τα απομεινάρια ναών και εργαστηρίων.

Το αρχαίο φύλο Σίντιοι εγκαταστάθηκε στην περιοχή περίπου το 1300 π. Χ. και έδωσαν το όνομά τους στην πόλη, ενώ αργότερα ο Φίλιππος ο Β΄ την ονόμασε επίσης Ηράκλεια, μιας και διατεινόταν πως κατάγεται από τον αρχαίο ήρωα.

Η Ηράκλεια Σιντικής είναι η πιο καλά διατηρημένη αρχαία πόλη που έχουμε ανακαλύψει στο έδαφος μας, λέει ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου του Πέτριτς, Σωτήρ Ιβανόφ. Το ύψος των τειχών της Βασιλικής, των ναών και των καταστημάτων που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές έχουν ύψος 5 μέτρων και η αρχιτεκτονική της πόλης μοιάζει με αυτήν της πόλης Φίλιπποι, στην Ανατολική Μακεδονία. Η Ηράκλεια Σιντικής ήταν πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι που συνέδεε τον Νότο με τον Βορρά, το Αιγαίο με το εσωτερικό των Βαλκανίων, τη Μακεδονία με τη Θράκη. Ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 40-50 000 κατοίκους και το πολίτευμά της ήταν δημοκρατικό.

Το σημαντικότερο κτίριο της πόλης ήταν η βασιλική, η οποία λειτουργούσε σαν δικαστήριο, και είναι το μοναδικό κτίριο που έχει διασωθεί σχεδόν ολόκληρο στα Βαλκάνια. Σε απόσταση 100 μέτρων από αυτήν βρίσκεται η πιο παλιά χριστιανική εκκλησία που έχει ανακαλυφτεί στα νοτιοδυτικά της χώρας και χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα μ. Χ.

Αξιόλογος είναι επίσης ο ναός της θεάς της εκδίκησης Νέμεσις, στον οποίο βρέθηκαν πλάκες που αναπαριστούν τους θεούς του ρωμαϊκού πανθέου.

Η Ηράκλεια Σιντικής ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα κεραμικής σε αυτήν την περιοχή των Βαλκανίων, συνεχίζει τη διήγησή του ο Σωτήρ Ιβανόφ.

Άλλοι κλάδοι αρκετά αναπτυγμένοι ήταν η λιθοτομία, η υλοτομία και η ναυπηγική, η υαλοποιία, η επεξεργασία μετάλλων και το εμπόριο. Στην πόλη κόβονταν νομίσματα, πάνω στα οποία έγραφε «Ηρακλείδες από την κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα».

Η Ηράκλεια Σιντικής επιβίωσε με σιγουριά από τον 4ο αιώνα π. Χ. έως τον 6ο αιώνα μ. Χ., όταν αναφέρεται για τελευταία φορά στις λίστες των φόρων από την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ του Μεγάλου. Η πόλη έπεφτε συχνά θύμα σεισμών και αργότερα όταν ήρθαν οι Σλάβοι και οι αρχαίοι Βούλγαροι συμπεριλήφθηκε στην επικράτεια του βουλγαρικού κράτους.

Σήμερα η Ηράκλεια Σιντικής είναι μέρος των 100 Εθνικών Τουριστικών Αξιοθέατων και προκαλεί το ενδιαφέρον των τουριστών, μιας και είναι μια από τις καλύτερα διασωθείσες αρχαίες πόλεις.

Μετάφραση: Αγάπη Γιορντανόβα

Φωτογραφίες: BGNES και αρχείο

https://bnr.bg/el/pos

 

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.

 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only