Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Το Φροντιστήριον Τραπεζούντος


 Στις 20 Νοεμβρίου του 1921, με διαταγή της τουρκικής κυβέρνησης, κλείνει το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας μετά από λειτουργία 239 ετών. Οι μαθητές και οι καθηγητές εκδιώκωνται. Στην είσοδο τοποθετούνται τσανταρμάδες (Τούρκοι χωροφύλακες), απαγορεύοντας την είσοδο και την παραμονή πλησίον του κτιρίου…

Το Φροντιστήριον ήταν σημείο αναφοράς για όλη την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πόντου και κατέστη ο μακροβιότερος εκπαιδευτικός οργανισμός της ευρύτερης Μικράς Ασίας. Διανοούμενοι καταρτίσθηκαν στα θρανία του, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν την ελληνική παιδεία, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος του Φροντιστηρίου στη διαμόρφωση εθνοτοπικής ταυτότητας. Στα τέλη του 19ου αιώνα το Φροντιστήριον Τραπεζούντος είχε αναγνωριστεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως πλήρες γυμνάσιο, ισότιμο των ελληνικών.

Το τελευταίο μεγαλοπρεπές κτίριό του αποπερατώθηκε το 1902, αλλά οι άνθρωποι που το καθιστούσαν κυψέλη ζωής και γνώσης αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν στα τέλη του 1921, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου των Νεοτούρκων για τον μεγάλο ξεριζωμό των χριστιανικών πληθυσμών από την Ανατολή.

Επιμέλεια: Κώστας Κοντογιαννίδης

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only