Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Η Νεκρόπολη της Βάρνας

 


Τα παλαιότερα γνωστά τεχνουργήματα χρυσού βρέθηκαν στη νεκρόπολη της Βάρνας, μια τοποθεσία ταφής που χρονολογείται από το 4.560-4.450 π.Χ., στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Διεθνώς θεωρείται ένας από τους βασικούς προϊστορικούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, η Νεκρόπολη της Βάρνας (επίσης γνωστή ως Νεκροταφείο της Βάρνας) είναι ένας μεγάλος τόπος ταφής στη δυτική βιομηχανική ζώνη της πόλης. Χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού που υπήρχε πριν από περίπου 6.000-6.500 χρόνια.

Συνολικά 294 τάφοι έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στη νεκρόπολη της Βάρνας, που περιέχουν περίπου 3.000 τεχνουργήματα χρυσού, αναφέρει η Αρχαιολογία στη Βουλγαρία . Ενώ υπήρχαν πολλές ελίτ τοποθεσίες ταφής που αποκαλύφθηκαν, υπήρχε ένα συγκεκριμένα που ξεχώριζε μεταξύ των υπολοίπων – ο τάφος 43. Εδώ, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα λείψανα ενός άνδρα υψηλής θέσης που φαίνεται να ήταν άρχοντας ή ηγέτης κάποιου είδους.

Ο τάφος 43 της νεκρόπολης της Βάρνας με ταφικά αντικείμενα από χρυσό, χαλκό, πυριτόλιθο και νεφρίτη, καρνεόλιο (ορυκτό) και κεραμικά. Φωτογραφία: Μουσείο Αρχαιολογίας της Βάρνας

Ο χρυσός θησαυρός της Βάρνας ανακαλύφθηκε κατά λάθος το 1972 κατά την κατασκευή ενός εργοστασίου κονσερβοποιίας στην τοποθεσία, όταν ένας χειριστής εκσκαφέα που ονομάζεται Raycho Marinov, τότε 22 ετών, ανακάλυψε πολλά αντικείμενα, τα συγκέντρωσε σε ένα κουτί παπουτσιών και τα πήγε στο σπίτι του. Λίγες μέρες αργότερα αποφάσισε να επικοινωνήσει με μερικούς ντόπιους αρχαιολόγους και να τους ενημερώσει για την ανακάλυψη.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν συνολικά 294 χαλκολιθικοί τάφοι στη νεκρόπολη. Χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με άνθρακα, οι τάφοι της Εποχής του Χαλκού όπου βρέθηκε ο Χρυσός Θησαυρός της Βάρνας χρονολογήθηκαν στο 4.560-4.450 π.Χ.

Μερικά από τα πιο διάσημα αντικείμενα από τον 6.500 ετών Χρυσό Θησαυρό της Βάρνας, μέρος της συλλογής του Μουσείου Αρχαιολογίας της Βάρνας.

Όλοι αυτοί οι εκπληκτικοί θησαυροί είναι προϊόν ενός αρχαίου ευρωπαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Νεολιθική και Χαλκολιθική περίοδο στη σημερινή Βουλγαρία και στην υπόλοιπη Βαλκανική Χερσόνησο, στην περιοχή του Κάτω Δούναβη και στη Δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Μερικοί μελετητές αναφέρονται σε αυτόν τον προϊστορικό πολιτισμό ως «Παλαιά Ευρώπη».

Οι ανακαλύψεις από τη νεκρόπολη δείχνουν ότι ο Πολιτισμός της Βάρνας είχε εμπορικές σχέσεις με μακρινές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου και πιθανότατα εξήγαγε αλάτι από το ορυχείο πετρώματος Provadiya – Solnitsata («The Salt Pit»). Επίσης, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα όστρακα του μεσογειακού μαλακίου Spondylus που βρέθηκαν στους τάφους στη Νεκρόπολη της Βάρνας και σε άλλες Χαλκολιθικές τοποθεσίες στη Βόρεια Βουλγαρία μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ως μορφή νομίσματος από αυτόν τον αρχαίο πολιτισμό.

Δεδομένου ότι αρκετοί από τους τάφους που ανακαλύφθηκαν περιείχαν πλούτο τεχνουργημάτων χρυσού, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν επίσης ότι ήδη από την Εποχή του Χαλκού, η Βαλκανική Χερσόνησος (Νοτιοανατολική Ευρώπη) είχε ήδη κάποια μορφή κράτους και βασιλικό θεσμό.

Περιδέραιο με χρυσό φυλαχτό και 26 χάντρες από χρυσό και ορυκτά, μέσα 5ης χιλιετίας π.Χ., από τον τάφο 97 της νεκρόπολης της Βάρνας. Φωτογραφία: Μουσείο Αρχαιολογίας της Βάρνας

Το Varna Gold Treasure περιλαμβάνει πάνω από 3.000 αντικείμενα χρυσού που κατηγοριοποιούνται σε 28 διαφορετικούς τύπους με συνολικό συνολικό βάρος 6,5 κιλών.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες απογραφές βρέθηκε στον τάφο Νο. 43, ο οποίος ανακαλύφθηκε στο κεντρικό τμήμα της Νεκρόπολης της Βάρνας το 1974. Ανήκε σε έναν άνδρα ηλικίας 40-45 ετών που ήταν αρκετά μεγάλου μεγέθους για την εποχή. (ήταν περίπου 1,70-1,75 μέτρα ή 5 πόδια 6 – 8 ίντσες ύψος). Πάνω από 1,5 κιλό όλων των χρυσών αντικειμένων βρέθηκαν στον τάφο του, κάτι που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο θαμμένος άνδρας ήταν ένα πολύ εξέχον μέλος της κοινότητάς του, πιθανώς ηγεμόνας ή βασιλιάς-ιερέας.

Τα χρυσά αντικείμενα περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό δαχτυλιδιών, μερικά που ήταν κρεμασμένα σε κορδόνια, δύο περιδέραια, χάντρες, ένα αντικείμενο που φαίνεται να είναι χρυσός φαλλός, χρυσά διακοσμητικά για τόξο, ένα πέτρινο τσεκούρι και ένα χάλκινο τσεκούρι με χρυσό διακοσμητικά, καθώς και ένα φιόγκο από χρυσό.

Φωτογραφία: Yelkrokoyade

Ένα από τα μυστήρια που συνδέονται με τη Νεκρόπολη της Βάρνας και ακόμα δεν έχουν εξιχνιαστεί από τους επιστήμονες, είναι οι λεγόμενοι άδειοι τάφοι που δεν περιέχουν σκελετούς, αλλά θαμμένα αντικείμενα. Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για αυτούς τους τάφους. «Στην ελληνική κουλτούρα υπήρχε η συνήθεια να προετοιμάζεται ένας άδειος τάφος για κάποιον, ο οποίος είχε πέσει νεκρός μακριά και το σώμα του ήταν αδύναμο.

Αλλά δεν είναι σαφής ο λόγος των συμβολικών τάφων στη Νεκρόπολη της Βάρνας, που είναι τόσο πλούσιοι και γεμάτοι με χρυσό». Η άλλη υπόθεση συνδέεται με τελετουργίες στην αρχαία Αίγυπτο. Τάφοι των Θεών χτίζονταν εκεί. Ο Όσιρις και η Ίσις είχαν ταφεί το φθινόπωρο και κάθε άνοιξη αυξάνονταν οι νεκροί. Τεκμαίρεται ότι παρόμοια έθιμα μπορεί να έχουν υπάρξει και στη χώρα μας, αν και πολύ πριν από των Αιγυπτίων.

Ο τόπος όπου έχει βρεθεί ο παλαιότερος χρυσός δεν μπορεί να εκτεθεί στον κόσμο σήμερα, αλλά ο θησαυρός μπορεί να θεαθεί στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βάρνας και αποτελεί ένα από τα μεγάλα αξιοθέατα για τους τουρίστες.

arxaia-ellinika

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only