Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Πινακοθήκη της Ακαδημίας (Βενετία)


 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες45.4315°N 12.3281°E

Πινακοθήκη Ακαδημίας
Gallerie dell'Accademia
Accademia (Venice).jpg
Ιδρύθηκε1811
ΠεριοχήΒενετίαΙταλία
Ιστοσελίδαhttp://www.gallerieaccademia.it/


Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας (Gallerie dell'Accademia) είναι μουσείο ζωγραφικής κυρίως, και φιλοξενεί την πιο σημαντική συλλογή βενετσιάνικης ζωγραφικής από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα. Στεγάζεται στην Scuola della Carità, επί της νότιας όχθης του Canal Grande, στο αστικό διαμέρισμα (sestiere) του Ντορσοντούρο.

Ιστορικό

Το 1750 ιδρύθηκε η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας (Accademia di Belle Arti di Venezia), ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρείχε μεταξύ άλλων και εξειδίκευση στην αναπαλαίωση έργων τέχνης. Μετά από πολλές περιπέτειες λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλική χερσόνησο, η Ακαδημία αυτή μεταφέρθηκε στο σημερινό της οίκημα, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1817. Το 1879 η πινακοθήκη (Gallerie) της Ακαδημίας ανεξαρτητοποιήθηκε, και δημιουργήθηκαν έτσι δύο ιδρύματα, η Ακαδημία Καλών Τεχνών και η Πινακοθήκη της Ακαδημίας. Η τελευταία παρέμεινε στην Scuola della Carità, μολονότι το κτίριο φέρει ακόμη την επιγραφή Accademia di Belle Arti.

Σημαντικές συλλογές

Ο αρχικός πυρήνας των συλλογών περιείχε έναν μικρό αριθμό έργων που είχαν δωρίσει οι ίδιοι οι ακαδημαϊκοί και είχαν μεταφερθεί εδώ από την παλιά τους έδρα- κοντά στο Φοντεγκέτο της Φαρίνα- μια σειρά από πίνακες που ανήκαν στη Σκουόλα ντέλα Καριτά και ανέκαθεν φυλάσσονταν στο κτίριο του παλαιού ιδρύματος, και μια συλλογή από γύψινα έργα, που ανήκε στον ηγούμενο Φαρσέτι και που αγοράστηκε από την αυστριακή κυβέρνηση το 1805.

Σημαντικά έργα προστέθηκαν στη συλλογή χάρη στα κληροδοτήματα. Το 1838 ο Τζιρόλαμο Κονταρίνι δώρισε στην Ακαδημία τη σημαντική συλλογή του, που περιείχε εκατόν ογδόντα οκτώ έργα, όπως η Παναγία των δένδρων και οι Αλληγορίες του Τζοβάνι Μπελίνι, καθώς και έξι πίνακες του Πιέτρο Λόνγκι.

Τα σπουδαιότερα από τα έργα της πινακοθήκης παρουσιάζονται στο λήμμα "Κατάλογος έργων της Πινακοθήκης της Ακαδημίας της Βενετίας

ΠΗΓΗ  https://el.wikipedia.org/


https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.

 



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only