Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Η νεκρόπολης της Νέα Πάφου, οι τάφοι των βασιλέων…


 

Στο άκουσμα αυτό, όλους πάει το μυαλό μας οτι σε αυτή την μεγάλη νεκρόπολη της Νεα Πάφου είναι θαμμένοι βασιλιάδες. Είναι όμως αδιανόητο να υπήρχαν τόσοι πολλοί τάφοι των βασιλιάδων σε αυτήν την τεράστια έκταση η οποία καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή 1.2 τ.χλμ. περίπου. Τι ήταν λοιπον οι ταφοι των βασιλέων και γιατί ονομάστηκαν έτσι?

Το βόρειο τμήμα το οποίο μπήκε στον κατάλογο της UNESCO είναι εντυπωσιακό.

Δεν υπάρχουν αρχαιολογικές ενδείξεις οτι ήταν θαμμένοι Κύπριοι βασιλιάδες εκτός απο μια περίπτωση που ίσως αποδεικνύει ότι Κύπριοι βασιλείς έχουν ταφεί μέσα σε αυτά τα μνημεία. Η χρονολόγηση των τάφων κατά την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, εφόσον τα κυπριακά βασίλεια καταργήθηκαν με την κατάκτηση της Κύπρου από τους Πτολεμαίους.

Σε αυτούς τους τάφους λοιπόν έχουν θαφτεί υψηλοί αξιωματούχοι του πτολεμαιαικού κράτους που υπηρετούσαν στην Πάφο τέλος του 4ο αι π.χ, έγιναν πιο μεγαλοπρεπείς των 3ο αι π.χ όταν υπήρξαν πλούσιες οικογένειες και μετά εξαπλώθηκε για ταφές φτωχότερων ανθρώπων που ξαναχρησιμοποίηθηκαν στον χώρο.  Η ονομασία τους λοιπόν οφείλεται στη μνημειακή τους όψη και στη μεγαλοπρέπεια της αρχιτεκτονικής τους.

Οι τάφοι δεν είναι απλοί όπως τους έχουμε συνηθίσει σήμερα άλλα εντυπωσιακοί υπόγειοι τάφοι που είναι μίμηση κατοικίας που έθαβαν τον νεκρό γιατί πίστευαν οτι ήταν η τελευταία κατοικία του νεκρού. Έχουν λαξευτεί μέσα σε συμπαγή βράχο ενώ κάποιοι είναι διακοσμημένοι με κίονες δωρικού ρυθμού, το σημαντικότερο μνημείο του δωρικού ρυθμού είναι ο ναός της Αθήνας ο Παρθενώνας στην Αθήνα.  Στους τάφους θα δείτε κάποια πηγάδια που είχαν συμβολικό και τελετουργικό σκοπό, απο το οποίο προμηθεύονταν νερό για τις νεκρικές τελετές και επίσης αυτό σήμαινε την μεταφορά των νεκρών απο τον πάνω κόσμο στον κάτω κόσμο.

Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και στα δύο κοιμητήρια είναι ελληνικά και προέρχονται από το πρότυπο της ελληνιστικής οικίας, ενώ ένας τάφος παραπέμπει στους γνωστούς μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας στη Μακεδονία. Ολα τα έθιμα για την ταφή προήλθαν απο την αρχαία Ελλάδα.

Στους τάφους έχουμε πολλές επιδράσεις απο την Αλεξανδρινή Αίγυπτο. Τα πλησιέστερα ταφικά παράλληλα τα συναντούμε στην επίσης πτολεμαϊκή νεκρόπολη του Μουσταφά Πασιά στην Αλεξάνδρεια.

Έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στα μνημεία που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές επειδή έχουν συληθεί και χρησιμοποιηθεί απο λατόμους, τρωγλοδύτες και άλλους. Οι Τάφοι των Βασιλέων συλήθηκαν τουλάχιστον από το 19ο αιώνα.

Ανασκαφές άρχισαν κατά την περίοδο 1915-16, συνεχίστηκαν με διακοπές από το 1937 μέχρι το 1951, ενώ από το 1977 άρχισε η συστηματική ανασκαφική έρευνα της νεκροπόλεως, μέχρι το 1990.


https://www.cyprusalive.com/el/to








Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only