Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Βρέθηκε Σαρκοφάγος Με Ανεκτίμητο Θησαυρό

Μια προκαταρκτική ανάλυση της πέτρινης σαρκοφάγου που βρέθηκε στο Viminacium από ανθρωπολόγους έδειξε ότι ήταν η ταφή ενός ώριμου άνδρα και μιας γυναίκας γύρω στα είκοσι, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Miomir Korać, προσθέτοντας ότι οι συνεισφορές που βρέθηκαν σε αυτήν ξεπέρασαν όλα. προσδοκίες των αρχαιολόγων.

Ο Korac είπε ότι περαιτέρω μελέτες θα παράσχουν ακριβέστερα δεδομένα για αυτά τα άτομα και το υλικό θα υποβληθεί σε DNA και διάφορες φυσικοχημικές αναλύσεις προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα αυτή η αρχαιολογική ενότητα.

 Παρεμπιπτόντως, η νέα περίοδος ανασκαφής του Viminacium, υπενθυμίζει ο Korac, έχει ήδη δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα τους πρώτους μήνες.

– Μετά την ανακάλυψη του μαυσωλείου ενός επιφανούς κατοίκου αυτής της αρχαίας πόλης, στην ίδια τοποθεσία, στα προάστια, κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί ανατολικά στο φρούριο Lederat, κοντά στο σημερινό Rama, ανακαλύφθηκε μια πέτρινη σαρκοφάγος, με συγκεκριμένη δεν είχε λεηλατηθεί στο παρελθόν – υπενθύμισε .

Αυτή, λέει, είναι μόνο η δεύτερη ανακάλυψη άθικτης σαρκοφάγου σε δεκαετίες έρευνας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Άνω Μοισίας.

Είναι κατασκευασμένο, περιγράφει, από ασβεστόλιθο, ακόσμητο εξωτερικά και χωρίς επιγραφή, με κάλυμμα σε μορφή δίρριχτης στέγης με ακρωτήρια στις γωνίες.

– Μετά την ανύψωση του καπακιού με τη βοήθεια μηχανοποίησης, ανακαλύφθηκε ότι ήταν διπλή ταφή και οι συνεισφορές στον τάφο ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες των αρχαιολόγων – είπε ο Korać.

Μαζί με τον εκλιπόντα, πρόσθεσε, ανακαλύφθηκαν τρία γυάλινα αγγεία, δύο τύποι balsamarium και ένας τύπος unguentarium, καθώς και τέσσερα χάλκινα νομίσματα, το ένα εκ των οποίων κόπηκε στο νομισματοκοπείο Viminacium στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ.

Viminacium, ανασκαφή

Φωτογραφία: Profimedia

Ενώ ο άνδρας θάφτηκε χωρίς προσωπικά αντικείμενα, τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν μαζί με τη γυναίκα είναι από τα πιο πλούσια ρεπερτόρια των ταφικών απογραφών που ανακαλύφθηκαν στις νεκροπόλεις του Viminacium, λέει ο Korać.

Προφανώς, σημειώνει, ήταν ντυμένη με ρούχα πλεγμένα με χρυσές κλωστές πάνω στις οποίες ήταν ραμμένες χάντρες από χρυσό, μαργαριτάρια και γυαλί, με στολίδια σε μορφή χρυσών δαχτυλιδιών με ένθετες πολύτιμες πέτρες.

Μεταξύ των τμημάτων της φορεσιάς υπάρχει επίσης ένα μοναδικό σετ ζωνών από ασήμι, καθώς και μια περόνη (αντίστοιχο της σημερινής ζαρίνας) από το ίδιο υλικό, διευκρινίζει ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Λέει ότι τα μαλλιά του νεκρού στηρίζονταν σε τέσσερις φουρκέτες με κεφαλές μπάλας, δύο από κόκαλο και δύο από πίδακα, είδος λιγνίτη, που δημιουργήθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και είναι εξαιρετικά κατάλληλο για γυάλισμα και επεξεργασία.

Εξηγεί ότι το τζετ στην αρχαιότητα ήταν εξαιρετικά σπάνιο και ακριβό, ανασκάφηκε στο Γιορκ της Αγγλίας, όπου πιθανότατα υπήρχαν εργαστήρια κατασκευής αντικειμένων από αυτή την πρώτη ύλη.

Βιμινάκιο

Φωτογραφία: Profimedia

Οι αρχαίοι γιατροί θεωρούσαν τον πίδακα θεραπευτικό για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη μήτρα και επιπλέον είναι εξαιρετικά κατάλληλο για χρονολόγηση, αφού όλα τα γνωστά δείγματα προέρχονται από τους τάφους του τρίτου αιώνα.

– Μαζί με τον εκλιπόντα ανακαλύφθηκε ένας κυκλικός καθρέφτης από ασήμι, η λαβή του οποίου ήταν διαμορφωμένη στο σχήμα του κόμπου του Ηρακλή. Κατά τη διάρκεια των γαμήλιων πομπών χρησιμοποιούσαν πολυτελείς καθρέφτες, η νύφη τους μετέφερε στο σπίτι του μελλοντικού συζύγου της, οπότε είναι πιθανό να πρόκειται για αντικείμενο που χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό. Αυτή η πεποίθηση υποστηρίζεται επιπλέον από τον κόμπο του Ηρακλή, αφού είναι γνωστό ότι η ζώνη της νύφης δένονταν με αυτόν τον τρόπο κατά τις ήδη αναφερθείσες πομπές – δήλωσε ο Korać.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως το πιο ενδιαφέρον, και σίγουρα ένα από τα εξαιρετικά σπάνια είδη ευρημάτων, είναι ένα δαχτυλίδι αρραβώνων από χρυσό, που έχει χαραγμένα τα γράμματα SIMP στο κεφάλι, πιθανότατα τα αρχικά ή το συντομευμένο όνομα του αρραβωνιαστικού.

Είτε πρόκειται για έναν άνδρα θαμμένο δίπλα σε αυτή τη γυναίκα, είτε για πατέρα και κόρη που αρραβωνιάστηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να παντρευτούν πρόωρα, οι αρχαιολόγοι θα προσπαθήσουν να το καταλάβουν τις επόμενες εβδομάδες, χρησιμοποιώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση, όπου η ανάλυση DNA θα παρέχει πολύτιμα δεδομένα. είπε ο Κόρατς.

 

https://www.srbijadanas.com/vesti/dr

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only