Πρόκειται για μια ευρέως γνωστή φράση, η οποία χαρακτηρίζει το ύφος και την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, το πρώτο βραβείο για τη χώρα μας, κάνοντας όλον τον λογοτεχνικό κόσμο να υποκλίνεται στο μεγαλείο του.
Γεννήθηκε μια σπάνια ημέρα, στις 29 Φεβρουαρίου του 1900 στη Σμύρνη και καταγόταν από εύφορη και κοινωνικά καταξιωμένη οικογένεια. Ακολούθησε ένα κύκλο σπουδών με αφετηρία τη Σμύρνη, συνέχισε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τη νομική σχολή στη Σορβόννη αποκτώντας και το διδακτορικό του.
Παράλληλα με τις σπουδές του, του δόθηκε η ευκαιρία να καλλιεργηθεί πνευματικά και να διευρύνει τους ορίζοντες του, μέσα από τις επιρροές της μοντέρνου ευρωπαϊκού λογοτεχνικού ρεύματος της εποχής.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα,
διορίστηκε στο υπουργείο εξωτερικών και διετέλεσε με επιτυχία διπλωμάτης και
εξελίχθηκε σε πρεσβευτής μας στην Αγγλία για αρκετά χρόνια μοιράζοντας τη ζωή
του τόσο σε ελλαδικό έδαφος, όσο και στο εξωτερικό που τόσο αγαπούσε.
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang
Ανήκει στην περίφημη «Γενιά του 30» και πρωτοεμφανίζεται στη λογοτεχνία με μια ποιητική συλλογή φέροντας τον τίτλο στροφή, ταράσσοντας τα νερά τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές κριτικές.
Επηρεασμένος από το μοντέρνο ευρωπαϊκό ρεύμα, παντρεύει το καθιερωμένο με νέες ιδέες, σέβεται όπως και σε όλα του τα κείμενα τη γλώσσα και αποδίδει βαθυστόχαστα και εκ βαθέων την ουσία και το νόημα. Φυσικά από πολλούς χαρακτηρίστηκε εγκεφαλικός ποιητής με ξύλινο και ανέκφραστο λόγο, σκοτεινή προσωπικότητα χωρίς συναισθήματα, ξεσηκώνοντας μια θύελλα αντιδράσεων που μόνο επιτυχία μπορούσε να του επιφέρει.
Ακολούθησαν αρκετές ποιητικές συλλογές Οδυσσέας, μυθιστόρημα, θάλασσα, ταξίδι κα και τη θέση τους πήρε το δοκίμιο, εγκωμιάζοντας την ελληνική μας παράδοση, μια έννοια αρκετά παρεξηγημένη και περιθωριοποιημένη που πήρε σάρκα και οστά, μέσα από την πένα του Γιώργου Σεφέρη.
Το μεταφραστικό του έργο είναι μεν μικρής εμβέλειας, αλλά πολύτιμης υπεροχής και εξαίσιας σημασίας, μιας και μετάφρασε δύο βιβλία από τη βίβλο, το Άσμα Ασμάτων και την Αποκάλυψη του Ιωάννη.
Αποτέλεσμα της μετάφρασης των
έργων του στο εξωτερικό και της τεράστιας επιτυχίας και αποδοχής του από το
αναγνωστικό κοινό, ήταν η υποψηφιότητά του και η βράβευση με το βραβείο Νόμπελ
λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη, λαμβάνοντας το πολυπόθητο τρόπαιο δια χειρός του
τότε βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο.
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang
Στα χρόνια της δικτατορίας, ο Γιώργος Σεφέρης πολέμησε με τον δικό του τρόπο τους συνταγματάρχες και καυτηρίασε με την πύρινη γλώσσα του τα κακώς κείμενα της εποχής, με μια δήλωση που άφησε εποχή, μέσα από το ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.
είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά…
Το νήμα της ζωής του όμως έχει μικρύνει αρκετά και το 1971 μετά από εγχείρηση την οποία υπέστη εσπευσμένα, αφήνει την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό, στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, χωρίς να έχει φανταστεί ότι η νεκρώσιμη πομπή του θα μετατραπεί σε διαδήλωση αντιδικτατορικού χαρακτήρα.
Η ποίησή του τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών συνθετών οι οποίοι μελέτησαν και μελοποίησαν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του έργου του, κάνοντας γνωστά τα ποιήματά του σε όλον τον ελληνισμό.
Αντί επιλόγου, επέλεξα μία φράση από την ομιλία του σχετικά με τη βράβευσή του, η οποία εξακολουθεί να είναι επίκαιρη σχεδόν 60 χρόνια μετά…
Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται…
Αναζητήστε τους δικούς σας
ανθρώπους, κάθε στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι απομακρύνθηκαν από δίπλα σας,
όσο μακριά κι αν είναι. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα συνδράμουν για να
παραμείνουμε άνθρωποι…
Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική.
Κατερίνα Σιδέρη
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.