Το Βασιλικό Μαυσωλείο της Μαυρετανίας: Οι θανατηφόρες σφήκες κάποτε εμπόδισαν την καταστροφή του
Σχεδόν σε οποιονδήποτε πολιτισμό, ένα αρχαίο βασιλικό ζεύγος θα αναμενόταν να έχει εξασφαλίσει στον εαυτό του έναν ανώτερο, μνημειακό ή άλλως μοναδικό τελικό χώρο ανάπαυσης. Τέτοια ήταν η περίπτωση της Juba και της Cleopatra Selene II. Η επιλογή τους; Μια μεγάλη πέτρινη κατασκευή που συνδυάζει τοπικά αλγερινά, ελληνιστικά και φαραωνικά στοιχεία. Δυστυχώς, τα εντυπωσιακά ερείπια μπορεί να μην υπάρχουν για πολύ καιρό…
Το Βασιλικό Μαυσωλείο της Μαυρετανίας είναι ένα αρχαίο μνημείο που βρίσκεται στην Τιπάζα, μια επαρχία στις ακτές της Αλγερίας. Αυτό το μνημείο μερικές φορές αναφέρεται ως το Μαυσωλείο της Τζούμπα και της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ και είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του βασιλικού ζεύγους. Από το 1982, το βασιλικό μαυσωλείο, μαζί με τα γύρω ερείπια, που αποτελούνται όχι μόνο από άλλα αυτόχθονα μνημεία, αλλά και από φοινικικά, ρωμαϊκά, παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά, περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με τον τίτλο Tipasa. Παρά την προστασία που υποτίθεται ότι παρέχει αυτό το καθεστώς, αντιμετωπίζει διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της κακής συντήρησης, του συνεχούς βανδαλισμού και της καταπάτησης της αστικοποίησης.
Ένας τάφος πολλών ονομάτων, που χτίστηκε με εντολή ενός βασιλιά
Το Βασιλικό Μαυσωλείο της Μαυρετανίας βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ του Τσερσελ και της αλγερινής πρωτεύουσας, το Αλγέρι, και συνήθως λέγεται ότι χρονολογείται στο 3 π.Χ. Αν και σήμερα είναι γνωστό ότι αυτό το μνημείο είναι το μαυσωλείο του Juba II και της συζύγου του, Cleopatra Selene II, είναι γνωστό και με άλλα ονόματα. Στα γαλλικά, για παράδειγμα, το μαυσωλείο αναφέρεται ως Tombeau de la Chrétienne (που μεταφράζεται ως «ο τάφος της χριστιανής γυναίκας») λόγω της ψεύτικης πόρτας με μια διαίρεση σε σχήμα σταυρού πάνω της. Στα αραβικά, από την άλλη πλευρά, ο τάφος είναι γνωστός ως Kubr-er-Rumia ή Kbor er Roumia , που σημαίνει «ο τάφος της Ρωμαϊκής γυναίκας».
Η ψεύτικη πόρτα με σχήμα σταυρού στο Βασιλικό Μαυσωλείο της Μαυριτανίας. ( CC BY SA 3.0 )
Το μαυσωλείο παραγγέλθηκε από τον Juba II, ο οποίος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Νουμιδίας και ο πρώτος Ρωμαίος πελάτης βασιλιάς της Μαυριτανίας. Η πρώτη σύζυγος του Juba II ήταν η Cleopatra Selene II, κόρη του Mark Antony και της Cleopatra VII της Αιγύπτου. Μετά την προσάρτηση της Αιγύπτου από τον Αύγουστο το 30 π.Χ., η Κλεοπάτρα Σελήνη Β’, η οποία ήταν περίπου 10 ετών τότε, μεταφέρθηκε στη Ρώμη και μεγάλωσε από τη μεγαλύτερη αδερφή του Αυγούστου (η οποία ήταν επίσης η πρώην σύζυγος του Μάρκου Αντώνιου), Οκτάβια Μίνορ. Όταν η Κλεοπάτρα Σελήνη Β’ έφτασε στην ενηλικίωση, ο γάμος της με τον Τζούμπα Β’ κανονίστηκε από τον Αύγουστο.
Νόμισμα του αρχαίου βασιλείου της Μαυριτανίας. Juba II της Numidia στον εμπροσθότυπο, Cleopatra Selene II στον οπισθότυπο. ( Δημόσιος Τομέας )
Το 3 π.Χ., το Βασιλικό Μαυσωλείο της Μαυρετανίας χτίστηκε από τον Juba II. Εικάζεται ότι αυτός ο τάφος δεν προοριζόταν μόνο για τον βασιλιά και τη βασίλισσα, αλλά και για τους απογόνους τους, οπότε χρησίμευε ως μαυσωλείο της βασιλικής οικογένειας της Μαυριτανίας. Αυτό βασίζεται στα γραπτά ενός αρχαίου Ρωμαίου γεωγράφου, του Pomponius Mela, ο οποίος μπορεί να έκανε αναφορά σε αυτή τη δομή στα γραπτά του. Από την άποψη της αρχιτεκτονικής, το μαυσωλείο είναι ένας συνδυασμός γηγενών, ελληνιστικών και φαραωνικών στοιχείων.
Το μνημείο αυτό, που κατασκευάστηκε από πέτρα, έχει κυκλική μορφή, με τετράγωνη βάση που καλύπτεται από κώνο/πυραμίδα. Στο κέντρο του τάφου υπάρχουν δύο θολωτοί θάλαμοι στους οποίους επιτυγχάνεται μια σπειροειδής σκάλα. Αυτοί οι θάλαμοι χωρίζονται από ένα σύντομο πέρασμα και χωρίζονται από τη στοά με κινητές πέτρινες πόρτες.
Το μαυσωλείο. ( CC BY SA 4.0 )
Λεηλασία στο Μαυσωλείο
Το μαυσωλείο λεηλατήθηκε στην αρχαιότητα. Για παράδειγμα, η βάση της κατασκευής ήταν κάποτε στολισμένη με 60 ιωνικούς κίονες. Σήμερα, τα κιονόκρανα δεν υπάρχουν πια, πιθανότατα κλεμμένα στο παρελθόν. Επιπλέον, εικάζεται ότι οι ταφικοί θάλαμοι έχουν επίσης λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών. Επιπλέον, έχουν γίνει στο παρελθόν προσπάθειες να καταστραφεί ολοσχερώς το μνημείο. Για παράδειγμα, το 1555, εκδόθηκε εντολή από τον Σαλάχ Ράις, τον πασά του Αλγερίου, να κατεδαφιστεί το μνημείο. Το μαυσωλείο σώθηκε όταν σφήκες ξεχύθηκαν από αυτό, τσιμπώντας μερικούς από τους εργάτες μέχρι θανάτου και με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του εγχειρήματος. Το 1866, το μαυσωλείο εξερευνήθηκε με εντολή του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’. Μετά από αυτό, το μνημείο προστατεύτηκε και συντηρήθηκε. Παρεμπιπτόντως, όταν οι Γάλλοι κατέλαβαν για πρώτη φορά την Αλγερία,
« Tomb of the Christian, Algeria » (1856) φωτογραφία του John Beasly Greene. ( Δημόσιος Τομέας )
Το 1982, το Βασιλικό Μαυσωλείο της Μαυρετανίας έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως μέρος μιας ομάδας που ονομάζεται Tipasa. Δυστυχώς, παρά την αναγνώριση αυτή, το μαυσωλείο εξακολουθεί να απειλείται σήμερα, κυρίως λόγω της έλλειψης συντήρησης, των βανδαλισμών και του ανησυχητικού ρυθμού αστικής επέκτασης στη γύρω περιοχή.
Η έλλειψη συντήρησης, οι βανδαλισμοί και ο ανησυχητικός ρυθμός αστικής επέκτασης αποτελούν απειλές για το μαυσωλείο. ( CC BY SA 4.0 )
Κορυφαία εικόνα: Tombeau de la chretienne, Tipasa. (τάφος της χριστιανής γυναίκας – εναλλακτική ονομασία του Βασιλικού Μαυσωλείου της Μαυρετανίας). Πηγή: Bachir/ CC BY NC SA 2.0
Από: Wu Mingren /https://www.ancient-origins.net/
Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.