Μια ομάδα αρχαιολόγων, κατά την αποκατάσταση του ταφικού συγκροτήματος του βασιλιά Αμενχότεπ Γ ́, ανακάλυψε δύο μεγάλες Σφίγγες που χτίστηκαν πριν από περίπου 3.300 χρόνια. Η ανακάλυψη έγινε κοντά στη σύγχρονη πόλη του Λούξορ στον «Ναό εκατομμυρίων ετών». Τα ασβεστολιθικά αγάλματα απεικονίζουν τον βασιλιά Αμμενοτέπ Γ΄ ως Σφίγγα, ένα μυθικό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου. Την εποχή  που μέσω των εμπόρων και των καλλιτεχνών τους, η πολιτιστική επιρροή των Κρητομινωιτών έφτασε πέρα ​​από την Κρήτη και στην Αίγυπτο,






Ο Αμενχοτέπ απεικονίζεται με βασιλική γενειάδα, κεφαλή μαγκούστας (Οι μαγκούστες ή Ερπηστίδες είναι οικογένεια μικρών θηλαστικών σαρκοφάγων ζώων της υποτάξης των Αιλουρόμορφων. Υπάρχουν τριάντα οκτώ είδη μαγκούστας.)    και φαρδύ περιδέραιο, σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.



Η αιγυπτιο-γερμανική αρχαιολογική ομάδα, με επικεφαλής τον Horig Sorosian, βρήκε τα κολοσσιαία αγάλματα βυθισμένα στο νερό στο ταφικό κτήριο, γνωστό ως «Ναός των Εκατομμυρίων ετών».


Μετά από περαιτέρω ανάλυση, η ομάδα βρήκε  γραφή που αναφέρει  «ο αγαπημένος του Amun-Re» σε ένα σημείο  από το στήθος της σφίγγας. Στη φωτογραφία είναι μια δεύτερη σφίγγα που φαίνεται να έχει κατασκευαστεί  εδώ και χιλιάδες χρόνια


Ένα ζευγάρι γιγάντιες ασβεστολιθικές σφίγγες ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν το ναό του Amenhotep III, ο οποίος κυβέρνησε την αρχαία Αίγυπτο πριν από περίπου 3.300 χρόνια και ήταν ο παππούς του Τουταγχαμών. Τα αγάλματα απεικονίζουν τον Φαραώ να φορά μια κόμμωση σε σχήμα μαγκούστας, μια βασιλική γενειάδα και ένα φαρδύ περιδέραιο.



Μαζί με τις σφίγγες μήκους 26 ποδιών, η ομάδα αποκάλυψε επίσης τρία σχεδόν αγάλματα της θεάς Σεχμέτ, του λιονταριού υπερασπιστή του θεού Ήλιου Ρα και τα ερείπια μιας μεγάλης αίθουσας με κολόνες.



Τα αγάλματα ανακαλύφθηκαν μισοβυθισμένα στο νερό από μια αιγυπτιο-γερμανική ομάδα αρχαιολόγων. Ανακαλύφθηκαν επίσης τρεις γρανιτένιες προτομές της θεάς του πολέμου, Σεχμέτ. Η θεά συχνά απεικονίζεται ως λιοντάρι και συνδέεται με την υγεία. Πιστεύεται ότι οδηγεί τους Φαραώ στον πόλεμο, τους προστατεύει στη ζωή και τους καθοδηγεί στη μετά θάνατον ζωή.Οι μεγάλες σφίγγες υποδεικνύουν τη θέση ενός δρόμου πομπής.


Ο Amenhotep III μπορεί να έφυγε από τη Γη χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να αποκαλύπτουν απομεινάρια του παρελθόντος του, με το πιο πλούσιο να είναι η «χαμένη χρυσή πόλη». Τον Απρίλιο του 2021, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας πόλης 3.500 ετών στο Λούξορ, η οποία, όπως είπαν, είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αίγυπτο.


Ο βασιλιάς Αμμενοτέπ Γ ́ ήταν ο ένατος Φαραώ της 18ης δυναστείας. Η βασιλεία του διήρκεσε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ξεκινώντας γύρω στο 1390 π.Χ. Ο Αμενχότεπ κυβέρνησε στο αποκορύφωμα του διεθνούς κύρους και δύναμης της αρχαίας Αιγύπτου. Πάνω από 250 αγάλματα του έχουν αναγνωριστεί, τα περισσότερα από κάθε Φαραώ.


Κολοσσιαία ομάδα αγαλμάτων του Amenhotep III, της συζύγου και οι κόρες του.

Το ταφικό συγκρότημα για τον Αμενχότεπ χτίστηκε κοντά στο Νείλο γύρω από την αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα της Θήβας. Καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό στην αρχαιότητα. Με τα χρόνια, η έρημος σκέπασε τα ερείπια. Ο χώρος ανασκάπτεται και αποκαθίσταται συνεχώς από το 1998 από αρχαιολογικές ομάδες υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου.
ΠΗΓΗ 
ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang