Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Αλέξανδρος Νιέφσκι

Σήμερα παρακολούθησα μια πραγματικά εξαιρετική διαδικτυακή ομιλία για τους ιππότες της Βόρειας Ευρώπης κ θυμήθηκα τον Άγιο κ εξολοθρευτή πολλών από αυτούς Αλέξανδρο Νιέφσκι . Άγιος, εδώ κ πέντε αιώνες περίπου, γιατί τον παρομοίασαν με Βιβλικές μορφές που έσωσαν τους Ισραηλίτες , τόση εξυπνάδα κ γενναιότητα θεωρήθηκε εκ Θεού. Ο Νιέφσκι λοιπόν νίκησε τους οπλισμένους σαν αστακούς γενναίους Τεύτονες ιππότες , Γερμανούς κ Σκανδιναβούς με την εξυπνάδα του κ γιατί ο λαός του είχε πολλά να χάσει, οι άλλοι ήταν επεκτατικοι, έχει σημασία για ποιον λόγο μαχεσαι.
Εγώ όμως , προσωπικά μακριά απ' όλα αυτά, έχω μαγευτεί τόσο από το ομώνυμο έργο του Αϊζενστάιν όσο κ από την μουσική του Προκόφιεφ, από τις καλύτερες δημιουργίες που έχω συναντήσει στην ζωή μου.
Αξίζει να δει κάποιος το απόσπασμα της μάχης κ ταυτόχρονα να ακούσει την υπέροχη μουσική που ντύνει την σκηνή.
May the force be with you, σημασία όμως σε ποια force επενδύει ο καθένας

 Το κείμενο της περσινής ανάρτησης

Sergei Michailovitch Eisenstein
Με το καινούργιο ημερολόγιο σαν σήμερα θα είχε γενέθλια. Για μένα ο πιο μεγάλος του σινεμά. Σαν αρχαίες τραγωδίες τα έργα του. Εδώ ο Αλέξανδρος Νιεφσκι το 1938 λίγο πριν τον πόλεμο κ σαν να έλεγε στους Γερμανούς πως θα τους αντιμετωπίσουν. Με υπέροχη μουσική ειδικά γραμμένη από τον Προκοφιεφ Στην ιστορία οι Γερμανοί ιππότες με καλύτερο στρατό κ συμπεριφορά αντίστοιχη με αυτή των Ναζί, σε κίνηση τακτικής, παρασύρονται με τον βαρύ οπλισμό κ τα άλογα τους σε παγωμένη λίμνη ενώ οι ελαφρύτεροι κ λιγότεροι ντόπιοι υποχωρούν , ο πάγος σπάει κ με την βοήθεια της Φύσης κερδίζεται η μάχη. Με τακτική κ γνώση ως συνήθως.


πηγη 

Vavi Barsefsky








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only