Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Η ιστορία του Πόντου

Ο μεσαιωνικός στερεότυπος συμβολικός χάρτης «Τ» του Ισιδώρου της Σεβίλλης και η προσαρμογή του στον χάρτη της Ευρασίας. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Λιβιεράτος)

Η ιστορία του Πόντου συνεχίζεται για ακόμη μία εβδομάδα μέσα από το ντοκιμαντέρ «Φάρος Ιστορίας», που έχει δημιουργηθεί από το σύλλογο «Φάρο» Ποντίων Πατρών και προβάλλεται στο Ioanian Channel.

Όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο επεισόδιο, η ιστορία των Ποντίων είναι μεγάλη και ξεκινάει από αρχαίων χρόνων και ένα μόνο επεισόδιο λοιπόν δεν θα έφτανε να την καλύψει αφού μόλις που κάλυψε το διάστημα έως τη ρωμαϊκή εποχή.

Τώρα συνεχίζουμε από την Ρωμαιοκρατία. Αν και υπό ρωμαϊκή διοίκηση, οι Έλληνες του Πόντου δεν έχασαν τα στοιχεία τους, δηλαδή τη γλώσσα, τον πολιτισμό, αλλά και τη θρησκεία τους. Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό είχε η Τραπεζούντα που αυτοδιοικούνταν και προόδευε.

Ο εμπορικός της ρόλος από τότε δεν μπορεί να παραλειφθεί.

Ο χριστιανισμός ήρθε στον Πόντο από τους Αποστόλους Ανδρέα και Πέτρο και από τον 3ο αιώνα άρχισε να συνυπάρχει με τον ελληνισμό, επιτρέποντας στους Έλληνες να κρατήσουν στοιχεία του πολιτισμού τους.

Η Παναγία Σουμελά αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς για τους Έλληνες του Πόντου.

Φυσικά ο Πόντος είχε πολύ σημαντική θέση στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Όταν η Αυτοκρατορία κινδύνευε από τους Σελτζούκους Τούρκους, οι κάτοικοι του Πόντου βοήθησαν σημαντικά στην προστασία της.

Όπως γνωρίζουμε, όμως η αυτοκρατορία έπεσε τελικά στα χέρια των Οθωμανών. Ο Πόντος από την αρχή προσπάθησε για την ανεξαρτησία του, αν και οι προσπάθειες ήταν γενναίες, ήταν τελικά αποτυχημένες.

Όσον αφορά τις ομοιότητες Πόντου και Κρήτης υπάρχει και για αυτό ιστορική εξήγηση, καθώς πολλοί Πόντιοι είχαν μετοικήσει εκεί. Το γιατί μπορείτε να το μάθετε στο ντοκιμαντέρ.

Η ιστορία μας σήμερα τελειώνει στο 19ο αιώνα, αλλά το ντοκιμαντέρ θα τη συνεχίσει στο τέταρτο επεισόδιο.

 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only