Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Η πόλη της αρχαίας Αλεξάνδρειας


 Η πόλη της αρχαίας Αλεξάνδρειας ήταν πνευματικός ζογκλέρ Η ελληνική, η αιγυπτιακή και η ρωμαϊκή μάθηση συγκεντρώθηκαν εδώ σε ένα μοναδικό έργο για τον κατάλογο και τη βελτίωση όλων των γνώσεων του κόσμου.

από την Alice Bennett

Χαρακτική του Φάρου της Αλεξάνδρειας. με ένα ρωμαϊκό άγαλμα ενός φιλόσοφου, στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ.

Χαρακτική του Φάρου της Αλεξάνδρειας. με ένα ρωμαϊκό άγαλμα ενός φιλόσοφου, στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ.

Η ίδρυση της πόλης της αρχαίας Αλεξάνδρειας ήταν ένα από τα πιο ανθεκτικά κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στρατηγική πλοίαρχος, έβαλε την πόλη ανάμεσα στη λίμνη Μαρεώτη και το Αιγαίο Πέλαγος, παράγοντας ένα τεράστιο φυσικό λιμάνι για εμπόριο και άμυνα.

Μετά το θάνατό του, η ελληνική Αίγυπτος έγινε πλούσιος και ισχυρός διεθνής παίκτης, που επιβλέπεται από τον διάδοχό του Πτολεμαίο Ι. Ενώ το αστέρι της Αθήνας βρισκόταν σε έκλειψη, η αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας έγινε η πνευματική πρωτεύουσα του αρχαίου κόσμου, απαράμιλλη μέχρι τη μέση ηλικίες.

Εδώ είναι δέκα λόγοι για τους οποίους η αρχαία Αλεξάνδρεια ήταν ο λεβιάθαν της μάθησης.

1. Το χρέος της Αρχαίας Αλεξάνδρειας στον Αριστοτέλη

Χαρακτική του Αριστοτέλη από τον Ραφαήλ, μέσω της συλλογής Wellcome, Λονδίνο

Χαρακτική του Αριστοτέλη από τον Ραφαήλ , μέσω της συλλογής Wellcome, Λονδίνο

Από την ίδρυσή της, η Αλεξάνδρεια είχε το πνεύμα της περιέργειας.

Ο πρώτος Πτολεμαίος που κυβέρνησε την αρχαία Αλεξάνδρεια τον 3ο αιώνα π.Χ. πιθανότατα διδάχθηκε από τον μεγάλο Αριστοτέλη. Η δια βίου αποστολή του Αριστοτέλη ήταν να συγκεντρώσει όλες τις ανθρώπινες γνώσεις και να τις διδάξει στις μελλοντικές γενιές. Ίδρυσε το Λύκειο στην Αθήνα, το οποίο ήταν ένα πραγματικό πανεπιστήμιο με τη σύγχρονη έννοια.

Στο Λύκειο δημιούργησε μια μεγάλη ιδιωτική βιβλιοθήκη καθώς και ένα μουσείο αντικειμένων, πολλά από τα οποία του είχαν αποσταλεί από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αλλά η Αθήνα ήταν μια παρακμάζουσα δύναμη και θα ήταν οι διάδοχοι του Αλεξάνδρου που τους έφεραν τα μεγάλα μυαλά της εποχής τους. Ο Πτολεμαίος θα ξεκινούσε ένα έργο του Αριστοτέλη, συλλέγοντας αντικείμενα και βιβλία.

Αυτό το πνευματικό ιδεώδες, είτε πέρασε άμεσα είτε όχι από τον Αριστοτέλη, έγινε το ήθος της Πτολεμαϊκής δυναστείας και ο Πτολεμαίος Β ‘διδάχθηκε από έναν από τους διαδόχους του Αριστοτέλη, τον φιλόσοφο Στράτο του Λάμψακου.

Η τεράστια σημασία του Αριστοτέλη ως ιδρυτική επιρροή δεν μπορεί να τονιστεί. Η φιλοσοφία του βασίστηκε στην παρατήρηση και τη συλλογή δεδομένων καθώς και στη λογική συλλογιστική – με άλλα λόγια, μια πρώιμη προσπάθεια ανάπτυξης της επιστημονικής μεθόδου.

Ο πολιτισμός μάθησης της Αλεξάνδρειας ήταν πολύ μακριά από την απελπιστικά αφηρημένη φιλοσοφική σκέψη άλλων πνευματικών κέντρων στον αρχαίο κόσμο. Μια κουλτούρα αυστηρής εμπειρικής μελέτης προέκυψε σε μεγάλη κλίμακα για πρώτη φορά.

2. Η Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Πτολεμαϊκός Πάπυρος, 265-64 π.Χ., μέσω του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου

Πτολεμαϊκός Πάπυρος , 265-64 π.Χ., μέσω του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου

Το έργο του Πτολεμαίου ξεκίνησε με μια προσπάθεια δημιουργίας μιας μεγάλης βιβλιοθήκης. Κάλεσε τον Δημήτριο του Φαληρώνα, έναν Αθηναίο πολιτικό και μαθητή του Αριστοτέλη, και ξεκίνησε ένα έργο όπως κανένα άλλο. Σε αντίθεση με τον Αριστοτέλη, ο Πτολεμαίος είχε τον προϋπολογισμό ενός πλούσιου έθνους πίσω του. Στον Δημήτριο δόθηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και διατάχθηκε να βρει κάθε βιβλίο στον κόσμο.

Όλοι οι διάδοχοι του Πτολεμαίου θα ακολουθούσαν το παράδειγμά του, στέλνοντας μελετητές σε κάθε γνωστή γωνιά της γης για να αντιγράψουν κείμενα με έξοδα του κράτους. Εκτός από τα μεγάλα έργα της ελληνικής αρχαιότητας, βιβλία από μακρινά μέρη έφτασαν στην Αλεξάνδρεια. Μεταξύ των πιο εξωτικών περιεχομένων του, οι πραγματείες για το Ζωροαστρισμό που καταρτίστηκαν στο Ιράν στάλθηκαν στη βιβλιοθήκη.

Κάθε πλοίο που μπήκε στο τεράστιο λιμάνι της Αλεξάνδρειας έπρεπε να παραδώσει τα βιβλία του από το νόμο. Τα βιβλία στη συνέχεια αντιγράφηκαν και ένα αντίγραφο παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του. Η συζήτηση για το πόσα βιβλία ήταν στη συλλογή εξακολουθεί να μαίνεται, αλλά μισό εκατομμύριο είναι η τυπική εκτίμηση.

3. Εμπόριο και ποικιλομορφία στην αρχαία πόλη

Η πέτρα Rosetta, 196 π.Χ., μέσω του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου

Η πέτρα Rosetta , 196 π.Χ., μέσω του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου

Μέρος της επιτυχίας του έργου της βιβλιοθήκης προήλθε από την κατσαρόλα που αποτελούσε την αρχαία Αλεξάνδρεια. Τρεις ξεχωριστοί αλλά άριστοι πολιτισμοί συνθέτουν την πλειοψηφία του πληθυσμού από την ίδρυσή του.

Ήταν, α) οι ελληνόφωνοι λαοί που έφερε ο Πτολεμαίος, β) ο ιθαγενής αιγυπτιακός πληθυσμός, και γ) μια τεράστια εβραϊκή διασπορά, που μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια μετά την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ.

Αυτοί οι τρεις πολιτισμοί σε αυτό το σημείο της ιστορίας ήταν αξεπέραστοι για τον πλούτο της μάθησης και την ιστορία της προσεκτικής ηχογράφησης. Η κύρια συλλογή της βιβλιοθήκης ήταν κυρίως ελληνικά, με τεράστιο αριθμό αιγυπτιακών κειμένων και ελληνικές μεταφράσεις εβραϊκών γραπτών. Ένα κείμενο πολύ παρόμοιο με το διάσημο Stone Rosetta προέρχεται από την αρχαία Αλεξάνδρεια, το έργο των μεταφραστών που εργάζονται σε πολλές γλώσσες.

Η Αλεξάνδρεια συνέχισε να είναι ένα ζωντανό πολυπολιτισμικό κέντρο της Ρωμαϊκής περιόδου. Το τεράστιο λιμάνι του έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η Αίγυπτος ήταν το ψωμί του κόσμου από την Πτολεμαϊκή περίοδο μέχρι την πτώση της Ρώμης. Όλοι που ήθελαν να συναλλάσσονται μαζί της θα διηθούσαν μέσα από το μεγάλο λιμάνι. Η αρχαία πόλη έγινε φαινομενικά πλούσια και κοσμοπολίτικη.

Εκτός από τα σιτηρά, η Αλεξάνδρεια εξήγαγε βιβλία, όχι μόνο επειδή ήταν κέντρο υποτροφιών, αλλά και επειδή η Αίγυπτος έλεγχε το εμπόριο χαρτιού, φτιαγμένο από πάπυρο. Αυτό από μόνο του προσέλκυσε περισσότερους ανθρώπους από περισσότερες γωνιές της γης, αναζητώντας χαμένη γνώση.

4. Το Μουσείο

Ασημένιο νόμισμα που απεικονίζει τον Πτολεμαίο Ι, μέσω του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου

Ασημένιο νόμισμα που απεικονίζει τον Πτολεμαίο Ι , μέσω του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου

Τα χειρόγραφα δεν ήταν το μόνο πράγμα που ήθελαν οι Πτολεμαίοι. ήθελαν να διατηρήσουν και τους σπουδαίους μελετητές. Η ίδια η βιβλιοθήκη αποτελούσε μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου συγκροτήματος, γνωστού ως Musaeum ή Mouseion, «το ιερό των Μουσών». Αν και είναι από το μουσείο που έχουμε το σύγχρονο μουσείο λέξεων, ήταν κάτι περισσότερο από μια ενδιαφέρουσα συλλογή αντικειμένων.

Αποτελούμενοι από μια κοινόχρηστη αίθουσα τραπεζαρίας και μελέτης με κιονοστοιχίες, οι μελετητές έμειναν εδώ για να επιδιώξουν μια σειρά από ενδιαφέροντα, από τα μαθηματικά έως την αστρονομία, τη γεωγραφία και τη λογοτεχνία. Οι ταλαντούχοι στοχαστές πληρώθηκαν από την Πτολεμαϊκή πολιτεία, και αργότερα από τους Ρωμαίους Αυτοκράτορες, για να παραμείνουν στο μουσείο. Εντός του λόγου, ενθαρρύνθηκε η ελεύθερη σκέψη και η διανοητική έρευνα, με τη βοήθεια εγκαταστάσεων πρώτης ποιότητας.

Αυτό που ήταν ακριβώς στη συλλογή του μουσείου είναι άγνωστο, αν και γνωρίζουμε ότι οι Πτολεμαίοι διατηρούσαν έναν εξαιρετικό ζωολογικό κήπο. Ίσως είχε επίσης εξωτικά αντικείμενα από όλο τον κόσμο, όπως και η συλλογή του Αριστοτέλη.

Ο αριθμός των μεγάλων αρχαίων στοχαστών που γνωρίζουμε για το ποιος δούλεψε στην Αλεξάνδρεια είναι μεγάλος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο πλούτος του Πτολεμαίου είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο στη γη.

5. Ιατρική απελευθερωμένη

Ελληνικός Ιατρικός Εξοπλισμός, μέσω του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου

Ελληνικός Ιατρικός Εξοπλισμός , μέσω του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου

Η αρχαία ιατρική έφτασε στο αποκορύφωμά της υπό τους Πτολεμαϊκούς βασιλείς της Αιγύπτου. Οι Έλληνες γιατροί στην κλασική περίοδο είχαν προχωρήσει αρκετά στη μελέτη της ανατομίας, αλλά είχαν αφιερώσει περισσότερο χρόνο με τα εκτεταμένα θεωρητικά μοντέλα για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Οι Αιγύπτιοι από την άλλη πλευρά είχαν πολύ καλύτερη κατανόηση της πρακτικής ανατομίας λόγω μιας μακράς ιστορίας μουμιοποίησης.

Η αρχαία θρησκεία ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στον τρόπο της ιατρικής προόδου στον αρχαίο κόσμο. Για να κατανοήσουμε πραγματικά την ανατομή του σώματος ήταν απαραίτητη, ή ακόμα καλύτερα – vivisection – τομή με ένα ζωντανό θέμα. Οι θρησκευτικές απαγορεύσεις σε ολόκληρο τον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο το κατέστησαν αδύνατο για το μεγαλύτερο μέρος της αρχαιότητας, αλλά οι Πτολεμαίοι ενδιαφερόταν περισσότερο για τις ιατρικές γνώσεις παρά για τη θρησκευτική καθαρότητα και πήραν τα διαλείμματα. Οι φυλακισμένοι παραχωρήθηκαν σε εκκολαπτόμενους επιστήμονες για vivisection.

Αν και σκληροί, οι Αλεξάνδριοι σημείωσαν τεράστια πρόοδο στην ιατρική γνώση λόγω αυτής της πρακτικής. Το διάσημο ιατρικό δίδυμο Herophilus και ο Erasistratus έγραψαν σημαντικά κείμενα που μεταβιβάστηκαν για γενιές. Μεταξύ τους, κατάφεραν να περιγράψουν το κινητικό και αισθητήριο νευρικό σύστημα, τα περισσότερα όργανα, τον εγκέφαλο και το οπτικό νεύρο για πρώτη φορά. Συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην κατανόηση της καρδιάς και της κυκλοφορίας του αίματος. Το έργο του Herophilus στην καρδιά δεν θα ταιριάζει ξανά μέχρι τον William Harvey τον 19ο αιώνα.

6. Μαθηματικοί Masterminds και Μηχανικοί Θριάμβοι

Χαρακτική του Φάρου της Αλεξάνδρειας, μέσω της συλλογής Wellcome, Λονδίνο

Χαρακτική του Φάρου της Αλεξάνδρειας , μέσω της συλλογής Wellcome, Λονδίνο

Η έμφαση στην πρακτική χρήση των μαθηματικών δεν ήταν πάντοτε προφανής στους προ-σύγχρονους ανθρώπους, ακόμη και στον αρχαίο κόσμο. Όχι έτσι στην Αλεξάνδρεια. Το ανταγωνιστικό πνεύμα των ελληνιστικών ελληνικών κρατών οδήγησε σε μια σειρά θαυμάτων και αρχιτεκτονικών θαυμάτων, τροφοδοτούμενα από τα άλματα που έγιναν στα μαθηματικά και τη μηχανική.

Το πιο γνωστό από το μαθηματικό στέλεχος της αρχαίας Αλεξάνδρειας ήταν το λαμπρό Ευκλείδιο. Το πρωτοποριακό βιβλίο του για τα μαθηματικά, το Elements, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Ο μεγαλύτερος μηχανικός από όλους ήταν ο Αρχιμήδης, με φήμη. Εκτός από το ότι ήταν πρώιμος προγραμματιστής του λογισμού, ο Αρχιμήδης συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην περίπλοκη πολιτική κατάσταση της εποχής του και τακτικά οδηγούσε για την επίλυση διαφόρων τεχνολογικών προβλημάτων για τους βασιλικούς δασκάλους του στις Συρακούσες. Εκτός από το να βρει έναν τρόπο να ανεβάσει το νερό και να δημιουργήσει πρώιμους γερανούς από ένα σύστημα τροχαλιών, φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για τα μαθηματικά για να δημιουργήσει μια πρώιμη μορφή ρολογιού.

Μέχρι στιγμής το πιο εντυπωσιακό έργο που τροφοδοτήθηκε από την Αλεξανδρινή μαθηματική γνώση ήταν ο Μεγάλος Φάρος, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Ο φάρος χτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σώστρατο της Κνίδου, με τη βοήθεια του στρατού των μαθηματικών της Αλεξάνδρειας. Χτισμένο στο νησί του Φάρου για την προστασία των σκαφών από τους υφάλους της Αλεξάνδρειας, πιστεύεται ότι είχε ύψος 400 πόδια, με έναν τεράστιο ορείχαλκο στο κεφάλι του, που αντανακλούσε το φως προς τη θάλασσα.

7. Μουσική και μηχανήματα στην Αρχαία Αλεξάνδρεια

Ο άλλος μεγάλος σπινθήρας που προωθούσε την ανάπτυξη της φυσικής, συγκεκριμένα, ήταν η χρήση μηχανικών συσκευών για την τροφοδότηση δημιουργικών έργων όπως γιορτές και θεατρικά έργα. Τα μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ψευδαισθήσεων σε φεστιβάλ στην βαθιά θρησκευτική αρχαία πόλη. Οι Πτολεμαίοι λάτρευαν ιδιαίτερα τα αυτοκίνητα, και αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίστηκε στη Ρωμαϊκή περίοδο.

Ο ήρωας της Αλεξάνδρειας είναι λιγότερο γνωστός από τον προκάτοχό του Αρχιμήδη, αλλά πιστώνεται με κάποια εκπληκτικά επιτεύγματα. Το κύριο ενδιαφέρον του ήταν η υδραυλική, και έφτιαξε μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν νερό για την τροφοδοσία κινούμενων μερών. Όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μετά από αυτόν, μεγάλο μέρος της δουλειάς του χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα για τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων για τη διασκέδαση πλούσιων μεγαλόπρεπων στην αρχαία Αλεξάνδρεια.

Έκανε αυτόματες πόρτες για ναούς, τραγουδώντας σιντριβάνια χρησιμοποιώντας πεπιεσμένο αέρα και νερό, και ένα όργανο με αιολική ενέργεια. Γοητεύτηκε από τη φυσική και την κίνηση, και η μεγαλύτερη του εφεύρεση ήταν μια πρώιμη μορφή ατμομηχανής, η σημασία της οποίας φαίνεται να έχει περάσει από τους αρχαίους.

8. Χαρτογράφηση των αστεριών στο Παρατηρητήριο

Το μεγάλο μουσείο είχε το δικό του αφιερωμένο αστρονομικό παρατηρητήριο. Ο πιο διάσημος κάτοχός του ήταν ο λαμπρός αστρονόμος Πτολεμαίος, ο οποίος εργάστηκε στο μουσείο κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο (2ος αιώνας μ.Χ.). Τα επιτεύγματα του Πτολεμαίου ήταν σημαντικά, καταλόγισε τα αστέρια και έκανε μερικές λαμπρές μαθηματικές ανακαλύψεις. Ήταν τόσο σεβαστός που το μοντέλο του ηλιακού συστήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι που ο Κοπέρνικος το αντικατέστησε τον 16ο αιώνα.

Εκπληκτικά, ένας λιγότερο γνωστός αστέρας που εργάστηκε στην Αλεξάνδρεια περίμενε τον Κοπέρνικο. Ο Αρίσταρχος από τη Σάμο προώθησε ένα ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος πολύ νωρίτερα από όλους τους άλλους, συνάγοντας σωστά το σύμπαν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι φάνηκε στα αρχαία μάτια.

Τα επιτεύγματα των αστρονόμων της Αλεξάνδρειας πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τις εξελίξεις στον εξοπλισμό που αναπτύχθηκε στο παρατηρητήριο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν υπήρχαν τηλεσκόπια στον αρχαίο κόσμο, αλλά αναπτύχθηκε μια διαδοχή αστρολαβών, διοπτρών και οπλισμένων σφαιρών (μοντέλα ουρανού σε σχήμα υδρόγειου) για την παραγωγή ολοένα και πιο ακριβών μοντέλων παρατήρησης των αστεριών.

9. Λυκόφως των φιλοσόφων

Ένα ρωμαϊκό άγαλμα ενός φιλόσοφου, στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., μέσω του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης

Ένα ρωμαϊκό άγαλμα ενός φιλόσοφου , στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., μέσω του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης

Προς το τέλος της αρχαιότητας, η Αλεξάνδρεια είχε την τελευταία έκρηξη λαμπρότητάς της. Υπό τους Ρωμαίους, η Αλεξάνδρεια, σε ανταγωνισμό με την Αθήνα, πήρε το προβάδισμα ως το τελευταίο μεγάλο κέντρο φιλοσοφικής μάθησης.

Τον 4ο αιώνα μ.Χ., η παγκόσμια διάθεση γινόταν πιο θρησκευτική και η αλεξανδρινή μάθηση άρχισε να το αντικατοπτρίζει. Στην Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο, ο Πλάτων και ο Πυθαγόρας επέστρεψαν στη μόδα, και πολλοί ήρθαν στην Αλεξάνδρεια για να σπουδάσουν σε αυτές τις φιλοσοφικές παραδόσεις. Οι Νεοπλατωνοί και οι Νεοπυθαγόρειοι όπως είναι τώρα γνωστοί είχαν μυστικιστικές κλίσεις και μια σχεδόν θρησκευτική μαθηματική κατανόηση του σύμπαντος. Η νέα τάση για περισσότερη θρησκευτική φιλοσοφία ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Αλεξάνδρεια, επηρεασμένη από αιώνες αιγυπτιακής θρησκείας.

Οι επικεφαλής της Νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια πιστεύονταν ότι ήταν μέρος ενός «χρυσού νήματος» από υπεράνθρωπους σοφούς σοφούς, οι οποίοι παρέδωσαν το μπαστούνι της φιλοσοφικής μάθησης στους μαθητές τους. Το φως της ελληνικής φιλοσοφίας θα συνεχιζόταν στην Αλεξάνδρεια μέχρι τον 7ο αιώνα.

10. Άνοδος των θεολόγων

Άγιος Αντώνιος ο ηγούμενος στην έρημο από τον Δάσκαλο Osservanza, 1435, μέσω του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, Νέα Υόρκη

Άγιος Αντώνιος ο ηγούμενος στην έρημο από τον Δάσκαλο Osservanza , 1435, μέσω του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, Νέα Υόρκη

Ο συνδυασμός των πολιτισμών και του πνεύματος της ζωντανής συζήτησης που χαρακτήρισε την αρχαία πόλη πήρε μια πιο σκοτεινή στροφή στη μεταγενέστερη Αρχαιότητα, με την άνοδο της Καθολικής Εκκλησίας. Η Αίγυπτος ήταν τόσο γόνιμη όσο ήταν προβληματική για τη νέα πίστη.

Οι θρησκείες εδώ είχαν βαθιές ρίζες, μερικές από αυτές παρείχαν ένα ενδιαφέρον σημείο εκκίνησης για τους παλαιοχριστιανούς στοχαστές, καθώς κληρονόμησαν τις διαλογιστικές πρακτικές και τις ασκητικές τάσεις της αιγυπτιακής θρησκείας. Η αιγυπτιακή έρημος θα γεννήσει μερικές από τις μεγαλύτερες μοναστικές προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Άγιος Αντώνιος και ο Άγιος Παχύμιος.

Οι ζωές των πρώτων αιγυπτιακών αγίων, απεικονίζουν ειδωλολάτρες φιλόσοφους που συζητούν στους δρόμους με χριστιανούς μοναχούς. Συνήθως, οι άγιοι αποδεικνύουν στο πλήθος ότι η φιλοσοφία δεν είναι παρά ρητορική και σοφιστεία. Αυτό το επικίνδυνο αντι-πνευματικό κλίμα ήταν μια ανησυχητική εξέλιξη που έφερε μαζικές συγκρούσεις στην αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας ειδικότερα. Το αποκορύφωμα του οποίου ήταν η δολοφονία της Υπατίας, της μεγάλης γυναίκας φιλόσοφου και μαθηματικού.

Εκτός των μαχητών, η πιο ήπια πλευρά του Χριστιανισμού ωφελήθηκε πάρα πολύ από την αλεξανδρινή μάθηση. Μερικοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές του Χριστιανισμού γεννήθηκαν από το Αλεξανδρινό περιβάλλον. Μεγάλοι συγγραφείς όπως ο Origen και ο St Clement έγιναν σεβαστοί πατέρες της εκκλησίας. Ο όψιμος Αλεξανδρινός πάθος για τον Πλάτωνα αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με τη χριστιανική φιλοσοφία, επηρεάζοντάς το πολύ.

Η μεταθανάτια ζωή της Αρχαίας Αλεξάνδρειας

Αρχαιολογικά κατάλοιπα Ρωμαϊκού Αμφιθεάτρου στην Αλεξάνδρεια, 4ος αι. Μ.Χ., μέσω της Εγκυκλοπαίδειας Αρχαίας Ιστορίας

Αρχαιολογικά κατάλοιπα Ρωμαϊκού Αμφιθεάτρου στην Αλεξάνδρεια , 4ος αι. Μ.Χ., μέσω της Εγκυκλοπαίδειας Αρχαίας Ιστορίας

Το 641, η Αλεξάνδρεια έπεσε στους Άραβες εισβολείς. Ο πυρήνας του ήταν τόσο αφοσιωμένος στη δική του εκδοχή του Χριστιανισμού, οι Κοπτικοί Χριστιανοί παρέμειναν υπό μουσουλμανική κυριαρχία και εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική ομάδα στην Αίγυπτο σήμερα. Το κέντρο της παγκόσμιας μάθησης μετατοπίστηκε δραματικά με την άνοδο των ισλαμικών αυτοκρατοριών, και η πόλη του φωτός είναι αυτή την περίοδο, ήταν η όμορφη πόλη της Δαμασκού, και αργότερα η πόλη της Βαγδάτης.

Η μεγάλη πόλη της αρχαίας Αλεξάνδρειας θα καταπιεί τελικά από τον ωκεανό. Η μεγάλη βιβλιοθήκη κάηκε σε μια άγνωστη ημερομηνία που εξακολουθεί να συζητείται έντονα από τους μελετητές. Ο φάρος και τα άλλα θαύματα της Αλεξάνδρειας καταστράφηκαν από πόλεμο και αποσύνθεση ή θάφτηκαν κάτω από άμμο. Ωστόσο, η επιρροή της Αλεξάνδρειας θα ζούσε. Τα κείμενα που παράγονται εκεί θα οδηγούσαν στην Αναγέννηση και την ισλαμική χρυσή εποχή.

Πηγή : Ο Συλλέκτης/https://www.greecehighdefinition.com/Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only