Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Πεσαχ 15, Easter 17, Πάσχα 24/4

Πεσαχ 15, Easter 17, Πάσχα 24/4 . Φαίνονται παρόμοια ,ανοιξιάτικα της αναγέννησης της Φύσης αλλά το καθένα τιμά πέρα από την ανάμνηση ( πολύ σημαντικό) κάτι διαφορετικό.
1. Το Πεσαχ αύριο βράδυ έχει να κάνει με την φυγή από την Αίγυπτο , με την ελευθερία κ την σκλαβιά. Τι είναι όμως ελευθερία κ τι σκλαβιά ? από ποιους, από άλλους η τον ίδιο τον εαυτό μας κ από τι η απελευθέρωση ? ποιος ο λόγος κ τελικά την θέλουμε την ελευθερία η είναι πιο εύκολη κ βολική η σκλαβιά? Αν υπήρξαμε σκλάβοι μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε , η γενιά της Εξόδου περιπλανήθηκε στην έρημο 40 χρόνια ,δεν μπήκε ποτέ στην Γη της Επαγγελίας την είδε αλλά δεν μπήκε . Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τις εμπειρίες μας, μπορούμε να τις μετατρέψουμε εξελίξουμε αλλά όχι να τις διαγράψουμε.



Οι σκλάβοι δεν έχουν στόχο, επιλογές , δεν απολαμβάνουν ολοκληρωμένο έργο κ φυσικά δεν έχουν ευθύνες , δεν παίρνουν ρίσκα, δεν βάζουν καινούργια όρια προς υπέρβαση.
Έχουμε συνείδηση ποιο κομμάτι ελευθερίας εξαρτάται από την δική μας θέληση κ κοτσια κ ποιο μας δίνεται, το χρωστάμε στον Θεό ? στην Έξοδο άνοιξε η θάλασσα βρέθηκαν οι Ισραηλίτες σε περιβάλλον για ψάρια όχι για ανθρώπους κ σηκώνει μεγάλη συζήτηση αυτό. Χωρίς ξεβολεμα , ερωτήσεις κ δράση / λύσεις τίποτα δεν γίνεται.
Πνεύμα που πρέπει να μάθει την ύλη ο άνθρωπος το πιστεύω μου, το Πεσαχ από τις πιο συγκλονιστικές γιορτές γιατί ζητά κάθε χρόνο μια καινούργια υπέρβαση απελευθέρωση , φέτος το περσινό είναι κάτι που ήδη κατακτήθηκε . Σαν λέξη μεταφράζεται Passover κυριολεκτικά κ μεταφορικά.



Pass over λοιπόν , δεν έχει σημασία η θρησκεία πιστεύω του καθένα μας .
Με την ταπεινότητα του αζυμου ψωμιού που δεν φουσκώνει από υπερηφάνεια ( άθλιο πράγμα η έπαρση) κ την πίκρα ( χρήσιμη κ η πίκρα ) της ανάμνησης της σκλαβιάς , γιατί αν ξεχάσουμε τι σημαίνει σκλαβιά σκλαβωνομαστε, μέσα από την καρδιά μου σε όσους γιορτάζουν εύχομαι Πεσαχ Σαμεαχ!

 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only