Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Η συμμετοχή της Ζακύνθου στην Επανάσταση του 1821.


 «Έμπνευση ούριος άνεμος και η γαλιότα, δελφινείω πορεία, απεβίβασε προς το εσπέρας εις Ζάκυνθο τη 10η του Απριλη 1806 τον γέρο Κολοκοτρώνην, όστις παραυτά προσεκάλεσε τον Διονύσιο Ρώμα, σπεύσαντα, εναγκαλισθέντα αμοιβαίως αυτόν».

Κάπως έτσι, σύμφωνα με τα διασωθέντα γραπτά, του εγγονού του Θ. Κολοκοτρώνη, ξεκινάει η συμμετοχή της Ζακύνθου στην Επανάσταση του 1821.

Το νησί της Ζακύνθου είχε το προνόμιο να είναι το πιο κοντινό μέρος στον Μοριά και ελεύθερο από τους Τούρκους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πέρασαν από την Ζάκυνθο μεγάλοι οπλαρχηγοί όπως ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Μαυρομιχάλης και πολλοί άλλοι, μαθαίνοντας την τέχνη του πολέμου από τους Άγγλους ή τους Γάλλους και μεταλαμπαδεύοντας τα ιδανικά τους και το όραμά τους για μια ελεύθερη Ελλάδα.

Γρήγορα η Ζάκυνθος έγινε ο πυρήνας της Φιλικής Εταιρείας όπου ορκίστηκαν πολλοί αγωνιστές προεξέχοντος του Θ. Κολοκοτρώνη ο οποίος έμεινε στο νησί μαζί με την οικογένειά του για 15 ολόκληρα χρόνια.

Εκτός από τον όρκο των Φιλικών, μαζί με τον Αναγνωστόπουλο, στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου το 1818, ο Κολοκοτρώνης μαζί με τον Διονύσιο Ρώμα, τον Κωνσταντίνο Δραγώνα και τον Παναγιώτη Στεφάνου σχεδίασαν και μελέτησαν τον απελευθερωτικό αγώνα.

Οι τρεις αυτοί Ζακυνθινοί, ιδρύουν την περίφημη «επιτροπή αγώνα» η οποία λειτουργεί σαν υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας.

Οι αρχηγοί της Ελληνικής Επανάστασης απευθύνονται αδιάκοπα στην Επιτροπή Ζακύνθου για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών και προβλημάτων της Εθνεγερσίας.

Η επιτροπή αυτή αποτελούσε το κέντρο της Εθνικής Επαναστατικής Ζωής. Διασωθέντα έγγραφα πιστοποιούν την αλληλογραφία της επιτροπής αυτής με ηγετικά στελέχη της επανάστασης όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Παπαφλέσσας, ο Μαυρομιχάλης, ο Μαυροκορδάτος και πολλοί άλλοι.

Η σημασία της επιτροπής αυτής και η αποδοχή της, φαίνεται όταν ακόμη και σε περιόδους διχόνοιας μεταξύ των Ελλήνων επεμβαίνουν δυναμικά στέλνοντας επιστολές όπως αυτή προς τον Μιαούλη, τον Ζαΐμη και τον Κολοκοτρώνη και τους επιβάλλουν την τάξη, μπροστά στον κίνδυνο της Πατρίδας από την μάταια φιλονικία και διασπασμού.

Εκτός των εκατοντάδων Ζακυνθινών που έπεσαν υπέρ του αγώνα για την απελευθέρωση, πολλοί ήταν και αυτοί, προεξέχοντος του Δ. Ρώμα, που έδωσαν όλη την περιουσία τους για την πατρίδα τροφοδοτώντας τους αγωνιστές με τρόφιμα, ενδύματα, φάρμακα, πλοία και πολεμικό υλικό.

Αξιομνημόνευτες ήταν και οι προσπάθειες των Ζακυνθινών καπεταναίων που με τα καράβια τους τροφοδοτούσαν τη νύχτα με τρόφιμα και πολεμοφόδια κάτω από τα βλέμματα των Τούρκων, το Μεσολόγγι.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, λαμπρό παράδειγμα ήθους και πατριωτισμού έδωσαν και οι απλοί πολίτες της Ζακύνθου στους εκδιωχθέντες από την Πελοπόννησο Έλληνες που σύμφωνα με τον ιστορικό Παναγιώτη Χιώτη:

«Εβλέποντο εις τας οδούς της πόλεως και τας κώμας της νήσου ρακένδυτοι πεινασμένοι και καταπληγωμένοι οι πρόσφυγες άνδρες, γυναίκες και παίδες να ζητώσιν ασύλου. Και ανεξαιρέτως τάξης, οι χωρικοί και οι ιδιώτας έδωκαν στέγην τοις πρόσφυξιν και τροφαί και ουδέν ενός εξ αυτών περιήλθε εις λιμοκτονία ή θάνατον».

Τον Μάιο του 1823, ο Διονύσιος Σολωμός συμβάλλει με την πένα του στην Επανάσταση και κάτω από μια ελιά στο ύψωμα της Μπόχαλης, γράφει τον μεγαλύτερο σε έκταση ύμνο κράτους παγκοσμίως.

«Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψι
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι
ποὺ μὲ βία μετράει τὴν γῆ.

Ἀπ’ τὰ κόκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὦ χαῖρε, Ἐλευθεριά»

Αυτές οι πρώτες στροφές αποτέλεσαν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας από το 1865 και τον Εθνικό Ύμνο της Κύπρου από το 1966.

Οι υπόλοιπες 156 στροφές ή 632 στοίχοι περιγράφουν μοναδικά και με λαμπρότητα το μεγάλο έπος των Ελλήνων καθώς και το δράμα ενός ολόκληρου λαού που δεν υπέκυψε ποτέ έστω και για 400 χρόνια σκλαβωμένος.

Αυτή η Ζάκυνθος, του Διονυσίου Σολωμού αποτέλεσε την Εθνική Κιβωτό που γαλουχήθηκε καρτερικά η ψυχή του Γένους των Ελλήνων στο δρόμο για την Ελευθερία.

Απάτητη από τους Τούρκους, πρώτα αναγέννησε το πνεύμα της με τις τέχνες και τα γράμματα και έπειτα μεταλαμπάδευσε το νέκταρ της Ελευθερίας στους Έλληνες για να συνεπαρθούν από μια μεγάλη ΙΔΕΑ. Το νησί της Ζακύνθου συνέβαλε να γίνει το αδύνατο πέρα από κάθε λογική με μόνο όπλο το πείσμα και την πίστη, ελπίζοντας σε ένα «θαύμα».

Οι άνθρωποι των γραμμάτων του νησιού πίστεψαν στο νου που δε θα μπορούσε να μαντέψει, αλλά να πραγματοποιήσει μια ιδέα για μια ελεύθερη Ελλάδα, για μια ελεύθερη ανθρωπότητα.

Η περηφάνεια της Ζακύνθου για τη συνδρομή της στην Επανάσταση του 1821 διαφαίνεται στο πρώτο πράγμα που αντικρύζει ο ήλιος όταν ανατέλλει στο νησί μας.

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» Δ. ΚΑΛΒΟΣ


phgh https://www.imerazante.gr/2022/03/25/282725?fbclid=IwAR01HQpNSX2IoDA2mzYG5wXS7RMiUvLRYyVrposbwd6X3D1Qu3b-MFA1_qw

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only