Στα άγρια βουνά της Καρδίτσας, πάνω από 100 σπήλαια περιμένουν τον επισκέπτη να τα γνωρίσει και να τα εξερευνήσει.
Ο φυσικός πλούτος, η ιστορία και ο πολιτισμός σμίγουν στα υπόγεια αυτά παλάτια, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των μνημείων και ανήκουν στην αρμοδιότητα και την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.
Θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως έργα του ανθρώπου ή της φύσης, με παγκόσμια αξία από άποψη ιστορική, αισθητική, εθνολογική, ανθρωπολογική ή παλαιοανθρωπολογική.
Επίσης, είναι αναπόσπαστο τμήμα και της αρχαιολογικής κληρονομιάς, της αρχαιότερης πηγής της ευρωπαϊκής ιστορίας, που απειλείται σοβαρά με καταστροφή.
Ορισμένα από τα πιο γνωστά -μεταξύ άλλων- σπήλαια της περιοχής είναι το Καταφύλλι και το Κοτρόνι στο δήμο Αχελώου, τα Λάμια και Κατσαρού στην κοινότητα Αθαμανών, η Παλαιόλακα και το σπήλαιο του Πατιπά στο δήμο Αργιθέας, η Αετοφωλιά και η Σπλίτσα στο δήμο Ιθώμης, η Χιονάτη και το Γκρέμι στο δήμο Ιτάμου, η Δαφνοσπηλιά και το Κάστρο στο δήμο Καλλιφωνίου, οι Κουδουνότρυπες και το σπήλαιο του Μάκου στο δήμο Μενελαΐδας, η Κρύα Βρύση στο δήμο Μητρόπολης, η Δρακότρυπα και το σπήλαιο του Αράπη στο δήμο Μουζακίου, τα σπήλαια του Καϊμακιά και του Γάκη στο δήμο Νευρόπολης, τα Δρακάκια και το Αστέριο στο δήμο Παλαμά, το Λημέρι και του Καλογερογιάννη στο δήμο Πλαστήρα, τα σπήλαια του Κακούκα του Πατριάρχη στο δήμο Ρεντίνας και ο Κατάχλωρος και το Λεόντειο στο δήμο Ταμασίου.
Στο εσωτερικό τους ο επισκέπτης θα αντικρίσει θαυμαστά έργα της φύσης, όπως σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες, κολώνες, εκκεντρίτες και μαργαριτάρια σπηλαίων.
Σε ορισμένα δε, έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε τοπία με λίμνες και υπόγεια ποτάμια. Σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία και σχετική υγρασία, σε σχεδόν απόλυτη ησυχία και έλλειψη φωτός απαντώνται πολλά είδη πανίδας, όπως νυχτοπεταλούδες, σαλιγκάρια, δολιχόποδα, ψευδοσκορπιοί, αράχνες, νυχτερίδες και σαλαμάνδρες, ένας κόσμος άγνωστος σε πολλούς.
Η σπηλιά του Καραϊσκάκη
Βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, εκεί γεννήθηκε «ο γιος της καλογριάς», ο στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης…
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.