Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Η Μελιτόπολη

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Η Μελιτόπολη είναι μια σύγχρονη πόλη στην περιφέρεια Ζαπορίζκα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Ευρίσκεται στην δυτική όχθη του ποταμού Γέρρου, όπως τον έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, κοντά στην Μαιώτιδα Λίμνη (νυν Αζοφική Θάλασσα).

Ο σύγχρονος οικισμός φαίνεται να συμπτύσσεται το 1816 με το όνομα Νόβο Αλεξαντρόφσκα.

Αλλά αναγνωρίσθηκε ως «πόλη», στις 7.1.1842 και της δόθηκε το νέο όνομα Μελιτόπολη από ένα αρχαίο ελληνικό λιμάνι που ήταν εκεί κοντά, στο στόμιο του ποταμού Γέρρου που λεγόταν Μελίτη (μινυακό τοπωνύμιο - φυσικά από την ελληνική λέξη μέλι, καθώς η περιοχή φημίζεται για το εκλεκτό μέλι της! Μάλιστα τελείται σε αυτήν η «Γιορτή του Μελιού» (οι εντόπιοι την λεν «Μέντοβο»). Από την ελληνική λέξη μέλι και την ελληνική πόλη Μελίτη, ο ποταμός Γέρρος ονομάσθηκε από τους εντοπίους… Μολότσνα.

Κοντά στην πόλη, λοιπόν, ανακαλύφθηκε ένα νέο «chromlech», από μια ομάδα Ουκρανών αρχαιολόγων. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες σωστικών ανασκαφών… Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό πέτρινο μνημείο, που αποτελείται από διάφορα μενίρ που ευθυγραμμίζονται σε τέλειο κύκλο, και σχηματίζουν έναν περίκλειστο χώρο.

Είναι αρχαιότερο από το διάσημο Stonehenge στην Βρετανία. Ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές ενός τύμβου, στην περιοχή του αρχαίου ελληνικού Βορυσθένη (νυν Δνείπερου - Dnepropetrovsk), κατά την κατασκευή ενός νέου δρόμου.

Η δομή από πέτρινες πλάκες διατεταγμένες σε κύκλο, με έναν κόλουρο κώνο στην κορυφή, ανηγέρθη πριν από περίπου 5.500 χρόνια και έχει διαστάσεις 120 Χ 80 μ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτίσθη με σκοπό να στηρίξει το βάρος του τύμβου, αλλά μάλλον κατέρρευσε.

Εκτός από το κρόμλεχ που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, βρέθηκαν ανθρώπινες ταφές και θραύσματα αγγείων μέσα στον τύμβο. Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει 20 ανθρώπινες ταφές, σε μερικούς μόνο από τους ομαδικούς τάφους. Η αρχαιότερη ταφή χρονολογείται από την Αινολιθική, την μεταβατική δηλ. περίοδο από την Νεολιθική στην Εποχή του Χαλκού.



Εκτός όμως από το μεγαλιθικό αυτό μνημείο, στην πόλη υπάρχει και ο ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος Καμυάνα Μοχύλα (δηλαδή του «Πέτρινου Τάφου») - 12 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Μελιτόπολης επίσης στην όχθη του ποταμού Μέλη / Μολότσνα. Πρόκειται για λείψανα από ογκόλιθους ψαμμίτη, σε μία έκταση τριών στρεμμάτων, που χρονολογείται στην εποχή των Σαρματών.

ΠΗΓΗ: SORS - Ricerche Speciali, 2.6.2021. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις» (απόσπασμα). Γ. Λεκάκης «Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.6.2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Εκ των ελληνικών μέλι + πόλη > Melitopol ουκρανικά: Меліто́поль, ρωσικά: Мелитополь!!!

arxeion-politismou.gr





Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only