Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑ


 ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑ: «θέλοντας να κρύψουν από τα μάτια των άλλων την αδυναμία τους, αποτολμάνε πράγματα φοβερά».

[...] ο Κρέων δεν ηνέχθη γυναίκα ανωτέραν. Από δειλία τη σκότωσε την Αντιγόνη. Τύπος μειονεχτικός. Είναι γεγονός πως αυτοί οι δειλοί τύποι , που ένιωσαν τη μειονεξία τους και τρόμαξαν και οι ίδιοι, αυτοί είναι που βασανίζουν την ανθρωπότητα• γιατί, θέλοντας να κρύψουν από τα μάτια των άλλων την αδυναμία τους, αποτολμάνε πράγματα φοβερά. Μπορεί κάποτε να πετύχουν, τις περισσότερες φορές όμως καταστρέφουν, ματοκυλάνε την ανθρωπότητα και τη βυθίζουνε στη μεγαλύτερη δυστυχία.
Αν ο Ναπολέων ήταν λίγο πιο ψηλός δε θα του 'ρχοταν η ιδέα να γίνει "μέγας" και να θυσιάσει χιλιάδες ανθρώπων. Αν ο Χίτλερ είχε περισσότερο ταλέντο[ως ζωγράφος] και πετύχαινε στις εξετάσεις του, δε θα του 'ρχοταν η ιδέα να γίνει Φύρερ και δε θα παρέσυρε έναν αξιόλογο λαό σε τόσες κακουργίες και στον ίδιο του τον όλεθρο. Από πόσο ασήμαντα πράγματα εξαρτώνται τεράστια γεγονότα!
Όσο βαθύτερα πληγώνεται μια ψυχή από ένα τραύμα τόσο επιταχτικότερη αισθάνεται την ανάγκη να ανέβει και να δείξει πως δεν βούλιαξε, πως είναι κι αυτή σαν τις άλλες, κι ακόμα ανώτερη.
Την ορμή την έχουμε όλοι. Την αξία δεν έχουμε όλοι και τη δύναμη που χρειάζεται για ένα αληθινά σπουδαίο ανέβασμα. Κι εδώ είναι το δράμα: εννοούμε να ανέβουμε με οποιοδήποτε μέσο. Πατώντας και σε πτώματα ακόμα. Να, αυτούς τους τύπους πρέπει να προλάβουν οι παιδαγωγοί, τους αντικοινωνικούς και επικίνδυνους, αν θέλουν να σώσουν την κοινωνία.
-Αν οι μειονεχτικοί λάβαιναν μια σωστή αγωγή δεν θα 'τανε επικίνδυνοι, είπε η Πελέκη.
Ο θεολόγος την κοίταξε. Τι εννοούσε με το "σωστή αγωγή ";
-Εννοώ την ικανότητα να λύνω τα προβλήματα της ζωής μου έντιμα και χωρίς να βλάπτω τα συμφέροντα των συνανθρώπων μου
ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑ, «Σ' ΕΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΦΡΟΣ 1959.
.
[ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑ(1903-1959): Την χρονιά που άφησε την τελευταία της πνοή η Κατίνα Παπά εκδόθηκε το αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα « Σ’ ένα γυμνάσιο θηλέων». Γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Γιαννιτσάτες της Βορείου Ηπείρου. Εκεί έζησε τα παιδικά της χρόνια και ένας μέρος της εφηβείας της. Αργότερα, φοίτησε στο Αρσάκειο σχολείο της Κέρκυρας. Αποφοίτησε με «Άριστα» και με τιμητικό βραβείο.
Στη συνέχεια, φοίτησε στην Φιλοσοφική σχολή και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών με καθηγητές τον Αλέξανδρο Δελμούζο, τον Δημήτρη Γληνό και τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Με υποτροφίες του Υπουργείου Παιδείας μετεκπαιδεύτηκε στην Αυστρία, το Μόναχο και το Βερολίνο πάνω στην Ψυχολογία και τη Θεραπευτική Αγωγή.
Συνεχίστηκε παρακολουθώντας μαθήματα δίπλα στον διάσημο ιδρυτή της Ατομικής Ψυχολογίας, Alfred Adler και σχολικά προγράμματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Ιταλία.
Η πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποιήθηκε το 1935 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων « Στη συκαμιά από κάτω». Τότε, τιμήθηκε με το Βικελαίο έπαθλο της Ακαδημίας Αθηνών. Για την δεύτερη συλλογή της « Αν άλλαζαν όλα» ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε με κολακευτικά λόγια για την Κατίνα Παπά τα εξής: « Αλήθεια, σας ζηλεύω. Τι ζωντάνια, τι ευαισθησία και χάρη, τι ταύτιση σκοπού και πραγματοποίησης».
Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην Κέρκυρα και στο 6ο Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας. Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία εφαρμόσει τις αρχές της θεραπευτικής αγωγής ενώ με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε ο πρώτος Παιδαγωγικός Συμβουλευτικός Σταθμός. Συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά « Νέα Εστία» και « Ηπειρωτική Εστία» και με την εφημερίδα « Κερκυραϊκά Νέα». Επιπλέον, συνεργάστηκε με το φιλολογικό περιοδικό «Κερκυραϊκή Ανθολογία».
Λογοτεχνικά χαρακτηριστικά της θεωρούνται η βαθιά ψυχολογική προσέγγιση των χαρακτήρων της, ο λυρισμός, το αυτοβιογραφικό στοιχείο, η συμμετοχή της στα συναισθήματα των ηρώων της και η ευλυγισία στην επεξεργασία της πλοκής και τη γλωσσική έκφραση].




Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only