Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Τι απομένει από τον εντυπωσιακό ναό της θεάς Αφροδίτης

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι τα διατηρημένα μέρη του χαμένου ναού της θεάς Αφροδίτης, που ονομάστηκε επίσης το μικρό Παρθενώνα Θεσσαλονίκης λόγω του μεγέθους του.

74307168_10218502467045261_3046611480637079552_o.jpg

Είναι ένας ναός του Ιονίου από τη μετα-αρχαϊκή περίοδο (τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.), που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο ναός βρισκόταν αρχικά αλλού και διαλύθηκε, μεταφέρθηκε και ξαναχτίστηκε στο ιερό δίπλα στο Σαράπιο τον 1ο αιώνα μ.Χ. Για τον αρχικό ιστότοπο, υπάρχει μια εκτίμηση ότι βρισκόταν στην αρχαία Θέρμη, ως ναός αφιερωμένος στον Διόνυσο.

Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη άποψη, ο ιστότοπος βρισκόταν αλλού, στην αρχαία Αινεία. Εκεί, σύμφωνα με τη γραπτή παράδοση, υπήρχε ένας ναός της Αφροδίτης. Μια επιγραφή έκανε γνωστό ότι υπήρχε ναός στη Θεσσαλονίκη αφιερωμένος στον Ιούλιο του Καίσαρα. Είναι πολύ πιθανό ότι ο Καίσαρας λατρευόταν εκεί μαζί με τον μυθικό του πρόγονο Αφροδίτη, μητέρα του Αινέα, ο οποίος ήταν ο πρόγονος της γενιακής γενιάς.

Πιστεύεται ότι οι Θεσσαλονικείς μετέφεραν τον ναό της Αφροδίτης από τον Αινέα στην πόλη τους για να καθησυχάσουν τον Οκτώβιο Αύγουστο, τον υιοθετημένο γιο του Καίσαρα, για την υποστήριξη του πολιτικού του αντιπάλου Αντωνίου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αλλά ο Αντώνιος ηττήθηκε στο Άκτιο και η υποστήριξη έπαψε. Το γεγονός ότι βρέθηκαν αυτοκρατορικά αγάλματα στο ναό μαζί με ένα άγαλμα της θεάς Ρώμης υποδηλώνει ότι ήταν ναός αυτοκρατορικής λατρείας ή ναός στον οποίο ενσωματώθηκε αργότερα η λατρεία των αυτοκρατόρων, όπως συνέβη συχνά. Μια άλλη άποψη ισχυρίζεται ότι ο ναός ξαναχτίστηκε από εκτοπισμένα αρχιτεκτονικά μέλη ή επισκευάστηκε στα χρόνια του Αδριανού, ο οποίος ταυτίστηκε με τον Δία Ελευθέριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και λατρευόταν εδώ ως θεός με τη θεά Ρώμη.

Σήμερα σώζονται από τον ναό και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης:

1. Η υψηλή πλατφόρμα που χτίστηκε στα ρωμαϊκά χρόνια με μεταφερόμενες αρχαϊκές σκάλες και κολώνες

2. μέρη σπειροειδών βάσεων και στηλών και βάθρο

3. τρία μέρη στηλών και τρεις ολόκληρες πρωτεύουσες, μία εκ των οποίων προέρχεται από άλλο μνημείο

4. πολλά μέρη γείσο

5. μικρό κομμάτι επιστυλίου και υδρορροή λιονταριού

6. πολλά θραύσματα της περιμέτρου της εισόδου του ναού

Σε πολλά από τα διατηρημένα άκρα, υπάρχουν γλυπτά της ρωμαϊκής περιόδου. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην ανοικοδόμηση του ναού. Η αναπαράσταση παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες επειδή η αποκάλυψη του μνημείου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν έχουν αναγνωριστεί όλα τα αρχιτεκτονικά σκέλη. Ως εκ τούτου, η παράσταση αναφέρεται μόνο στη ρωμαϊκή ανοικοδόμηση του ναού, η οποία πραγματοποιήθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός είναι έξι ορόφους, καθώς η δυτική του πλευρά δεν έχει αποκαλυφθεί.

https://www.greecehighdefinition.com/blog

 

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only