Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Το μαντείο της περίφημης Σίβυλλας

Φωτογραφία από το μαντείο της περίφημης Σίβυλλας Φυτώ που βρίσκεται στη σπηλιά της Παναγίας Σπηλιανής κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου.
Πρόκειται για ένα σπήλαιο-όρυγμα . Οι διαστάσεις του ορύγματος είναι 120 x 36μ, βάθος 8,5μ και βρίσκεται σε υψόμετρο 109μ.
Βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή, υψόμετρου 120 μέτρων και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Απο αρχαίες πηγές, το σπήλαιο αποτελούσε τόπο λατρείας από την αρχαιότητα.Εκεί βρισκόταν και το μαντείο της Σίβυλλας Φυτώ.
Σίβυλλα ονομαζόταν κάθε γυναίκα με μαντική ικανότητα που, σε κατάσταση έκστασης και κατειλημμένη από θεϊκό πνεύμα, προφήτευε μελλοντικά συμβάντα με τρόπο αυθόρμητο και όχι ύστερα από ερώτηση, όπως για παράδειγμα η Πυθία στους Δελφούς.

 Οι Σίβυλλες είχαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά:

1. Γεννιόντουσαν με το προφητικό χάρισμα, και γι’ αυτό θεωρούνταν υπάρξεις ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους.
2. Ζούσαν πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους.
3. Οι Σίβυλλες παρέμεναν παρθένες, αναγκαία προϋπόθεση για την επαφή τους με το θείο.
4. Αντίστοιχα με τον θεό της μαντικής Απόλλωνα που κρατούσε λύρα, αυτές κρατούσαν τη σαμβύκη (είδος τριγωνικής λύρας).
5. Ενίοτε προφήτευαν στη φύση, είτε μέσα σε σπήλαια, είτε πάνω σε μια πέτρα που την κουβαλούσαν μαζί τους.
Σύμφωνα με τον Ρωμαίο συγγραφέα της πρωτοχριστιανικής περιόδου, Λακτάντιο, ο οποίος μεταφέρει πληροφορίες από τον Βάρρωνα, οι Σίβυλλες ήταν δέκα. Η πρώτη ήταν από την Περσία, η δεύτερη από τη Λιβύη, η τρίτη από τους Δελφούς, η τέταρτη των Κιμμερίων στην Ιταλία, η πέμπτη από την Ερυθραία, η έκτη ήταν η Φυτώ από τη Σάμο, η έβδομη από την Κύμη της Καμπανίας, η όγδοη από τη Μαρπησσό της τρωικής επικράτειας στον Ελλήσποντο και ονομαζόταν Ηροφίλη, η ένατη από τη Φρυγία και η δέκατη από το Τιβούρ (Τίβολι) στην επαρχία Λάτιο.
Η Σαμία Σίβυλλα ήταν η ιέρεια που προήδρευε του Απολλώνιου μαντείου κοντά στο ναό της Ήρας στο νησί της Σάμου .Η λέξη Σίβυλλα προέρχεται (μέσω λατινικών ) από την αρχαία ελληνική λέξη sibylla , που σημαίνει προφήτισσα .Υπήρχαν πολλές Σίβυλλες στον αρχαίο κόσμο αλλά είναι αυτή που προφήτεψε τη Γέννηση του Ιησού στον στάβλο. Η Σαμία Σίβυλλα, με το όνομα Φημονόη, ή Φυτώ, για την οποία έγραψε ο Ερατοσθένης(ο Κυρηναίος 276 π.Χ.-194 π.Χ.). Βρήκε, λέει, ένα χρησμό στα αρχαία αρχεία των Σαμιωτών που προφήτευσε ότι «μια Παρθένος θα βάλει ένα παιδί σε ένα λίκνο». Γι’ αυτό η Σίβυλλα αυτή εικονίζεται σε πολλές της απεικονίσεις, να κρατά ένα μικρό λίκνο.
Και συνεχίζει:
Ιδού, θα έρθει η μέρα, και ένα παιδί θα γεννηθεί από τον φτωχό, τα θηρία της γης θα υποκλιθούν μπροστά του, θα φωνάξουν, και, θα πουν, «Δοξάστε τον στο ανοιχτό του ουρανού. «.
Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του Συμεών Μεταφράστη (του μεγαλύτερου των Βυζαντινών ιστορικών), που λέει ότι η Σαμία Σίβυλλα υπήρχε όταν χτίστηκε η πόλη του Βυζαντίου , η περίφημη αρχαία αποικία των Μεγαρέων , η οποία μετατράπηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο σε πρωτεύουσα του η αυτοκρατορία, αφού ανοικοδόμησε, ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη . «Τον καιρόν τούτο η Σίβυλλα είναι γνωστή στη Σάμο, και το Βυζάντιο κτίσθηκε υπό των Μεγαρέων». (Σιμεών Λογοθέτης, Χρονογραφία Λέων Γραμματικός, σελίδα 37)
Φωτογραφία : Stelios Demertzis
Πηγές :
Venetia Georgiou


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only