Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Η «Κυρά του Κουκακίου


 Ζωγραφική αναπαράσταση της γυναικείας ταφής του θολωτού τάφου Δ των Αρχανών (Πηγή: Σακελλαράκης Γ. και Σακελλαράκη Ε., Αρχάνες 1994, 129α, Εκδοτική Αθηνών).

Η «Κυρά του Κουκακίου»
Κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών για την ανέγερση οικοδομής το 1930 στην οδό Αγλαύρου στο Κουκάκι, εντοπίστηκε ένας μυκηναϊκός θαλαμωτός τάφος. Κανείς αρχαιολόγος δεν κλήθηκε να ανασκάψει τα κατάλοιπα, που διασκορπίστηκαν από τους παρισταμένους και χάθηκαν οριστικά. Διασώθηκαν όμως ελάχιστα πολύτιμα κοσμήματα, που περιλάμβαναν οκτώ χρυσά άνθη (ρόδακες), χρυσές χάνδρες διαφόρων σχημάτων, ένα δαχτυλίδι και έναν πολύτιμο σφραγιδόλιθο, που παραδόθηκαν στις Αρχές, άγνωστο από ποιον.
Τα χάλκινα εργαλεία καλλωπισμού της, ο σπασμένος καθρέφτης, η τριχολαβίδα, το μαχαιράκι και το ξυράφι, φαίνεται πως ολοκλήρωναν τον απαραίτητο εξοπλισμό μιας γυναίκας που θάφτηκε γύρω στο 1400 π.Χ.

Κι αν είχαν την ευκαιρία να μπούνε στον τάφο της οι αρχαιολόγοι με τον ανασκαφικό και όχι με εκείνον τον ατυχή τρόπο, ίσως να αντικρίζανε ό,τι και οι ανασκαφείς του θολωτού τάφου Δ στις Αρχάνες της Κρήτης, που αποκάλυψαν την ταφή μιας εντυπωσιακής γυναίκας με χρυσά διαδήματα στα μαλλιά, εργαλεία καλλωπισμού τριγύρω κι έναν καθρέφτη μπροστά της (εικ. 3).
Εθνικό αρχαιολογικό Μουσείο.Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only