Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Ο ΤΑΦΙΚΌΣ ΤΎΜΒΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΉΣ ΔΟΞΙΠΆΡΑΣ- ΖΏΝΗΣ.




 Η κατασκευή τύμβων στον χώρο της αρχαίας Θράκης αρχίζει από την Προϊστορική περίοδο και συνεχίζεται ως την Ύστερη Αρχαιότητα. Οι τύμβοι βρίσκονται κυρίως σε κορυφές χαμηλών υψωμάτων ή σε άλλες περίοπτες θέσεις.Ενας από αυτούς είναι και ο τύμβος που κατασκευάστηκε στις αρχές του 2ου αι.μ.Χ.

νότια του ποταμού Άρδα, ανάμεσα στα σημερινά χωριά Μικρή Δοξιπάρα και Χελιδόνα του Δήμου Κυπρίνου στο δυτικό τμήμα του βόρειου Έβρου. Πρόκειται για έναν τύμβο με διάμετρο 55-60 μ. και ύψος περίπου 6-7 μ.






Οι ανασκαφές αποκάλυψαν σε πέντε σημεία τετράχρονες άμαξες μαζί με σκελετούς αλόγων.
Εντυπωσιακή η μεταλλική διακόσμηση στις καροτσες και τους ζυγούς και σε άριστη κατάσταση η διατήρηση τους.
Στην πρώτη άμαξα βρέθηκε και σκελετός σκύλου,στην δεύτερη σώζονται ίχνη της καρότσας,στην τρίτη έχουν διασωθεί τα αποτυπώματα της.
Άλλες δύο άμαξες με επαργυρωμένα τα χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία του ζυγού και δύο χάλκινα μεγάλα αγγεία με περίτεχνες λαβές.
Είναι ευρήματα ιδιαίτερα σημαντικά και μοναδικά για τον ελλαδικό χώρο.
Στον κέντρο του τύμβου βρέθηκε μεγάλος ορθογώνιος λάκκος μέσα στον οποίο έχει πραγματοποιηθεί η αποτέφρωση ενός άνδρα, όπως μαρτυρούν τα κτερίσματα που συνοδεύουν το νεκρό .
Στον πυθμένα του υπάρχει ένας δεύτερος ορθογώνιος λάκκος με υπολείμματα καύσης γυναίκας. Τα κτερίσματα χρυσά, αργυρά, γυάλινα και λίθινα κοσμήματα , πήλινα μυροδοχεία και άλλα πολλά .






Ένα χάλκινο νόμισμα εποχής Τραϊανού (98-117μ.Χ.) που βρέθηκε σημειώνει την ακριβέστερη χρονολόγηση της καύσης. Επίσης εντοπίστηκαν ταφές αλόγων, συνολικά πέντε , μαζί με τμήματα ιπποσκευής τους . Ταφή αλόγων δίπλα στους ιδιοκτήτες τους συναντάμε σε πολλές περιοχές του αρχαίου κόσμου, ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Επίσης αποκαλύφθηκαν θραύσματα πήλινων αγγείων που χρησίμευαν για προσφορές προς τους νεκρούς. Όπως και σήμερα αλλά και στην αρχαιότητα υπήρχε ένα σύνολο υποχρεώσεων των ζωντανών προς τους νεκρούς,τα λεγόμενα
<<νόμιμα>> ή
<< νομιζόμενα >>
Οι συγγενείς έριχναν στην πυρά υγρές προσφορές (χοές) και τροφές για δείπνο του νεκρού . Τα αγγεία των προσφορών τα άφηναν εκεί αφού τα έσπαγαν πρώτα . Ο τύμβος ανήκε πιθανότητα σε πλούσια οικογένεια και σκέπαζε περισσότερους από έναν νεκρούς. Η ταφή των μελών μίας εύπορης οικογένειας σε μεμονωμένο τύμβο ήταν μια συνήθεια διαδεδομένη στην περιοχή της Θράκης , όπου υπήρχε μεγάλη παράδοση τύμβων .


Η δε ταφή των επισήμων Θρακών γινόταν κατά τον εξής τρόπο.
Εκθέτουν τον νεκρόν επί τρεις ημέρας , σφάζουν διάφορα ζώα και πρώτα μεν τον κλαίουν , έπειτα δε διασκεδάζουν τρώγοντες και πίνοντες . Ακολούθως θάπτουν τον νεκρόν κλαίοντες αυτόν η κατ άλλον οιονδήποτε τρόπον τον κρύπτουν υπό την γην . Αφού ριψουν πολύ χώμα επάνω είς τόν τάφο και σχηματίσουν έναν μικρό λόφον , συγκροτούν διαφόρους αγώνας , είς τούς οποίους τα μεγαλύτερα βραβεία τα θέτουν δια τους νικώντας εις μονομαχίαν . Τοιουτοτρόπως εγίνοντο υπό των Θρακών άι ταφαί των νεκρών (Ηρόδ.Ε,8).
Εκτός των αγώνων κατά την ταφή των νεκρών συνήθης ήταν για τους Θράκες και η νεκρομαντεία , η οποία υπήρχε και εις στην υπόλοιπη Έλλάδα κατά τους Ομηρικούς χρόνους.
Οι δε Θράκες Τραυσοί όταν γεννιέται κάποιος κάνουν το εξής. Κάθονται οι συγγενείς ολόγυρα του παιδιού και μοιρολογούν για όσα κακά θα υποφέρει στον κόσμο από την γέννηση του και κατόπιν απαριθμούν όλα τα ανθρώπινα πάθη ενώ όταν πεθάνει παίζουν και χαίρονται και απαριθμούν πάλι τα κακά από τα οποία γλύτωσε και βρίσκεται πλέον σε πλήρη ευδαιμονία.
(Ηροδ. Ε',5).
Οι γυναίκες των Θρακών έκοβαν την κόμη τους είς ένδειξιν πένθους , όπως δηλαδή έκαναν οι προομηρικοί Έλληνες
(Κλεαρχ.Σολέως,Fragm




 










Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only