Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Μέρες δακρύων, μέρες πένθους

Στην ιστορία αυτές οι μέρες που τώρα στην εποχή μας είναι η αρχή του Αυγούστου είδαν πραγματικά συγκλονιστικα γεγονότα, καθοριστικά, που άλλαξαν την εικόνα των ανθρώπων για την ζωή , ξέσκισαν καρδιές, γέμισαν τα μάτια δάκρυα.
Στην Αρχαία Ελλάδα αυτή την περίοδο του Μεταγειτνιωνα, έτσι λεγόταν ο μήνας που αντιστοιχεί σε ένα κομμάτι του Αυγούστου, σεληνιακα όλα τα παλιά ημερολόγια, έχουμε τις νίκες των Μακεδόνων, Χαιρώνεια κ Αντίπατρος αργότερα, εντελώς καινούργια αυτοκρατορία αναδύεται είναι το κλείσιμο της επιρροής όλων των άλλων, πάει οριστικά κ αμετάκλητα η Αθήνα σαν κέντρο εξουσίας.




Στους Εβραίους ο μήνας λέγεται Αβ , στις 9 του Αβ ( θεωρείται ημέρα πένθους) η καταστροφή του πρώτου Ναού από τον Ναβουχοδονόσορα το 586 πΧ κ του δεύτερου από τους Ρωμαίους το 70 μΧ. Την ίδια μέρα η εξορία από την Ισπανία, άλλον αιώνα αλλά την ίδια μέρα από την Αγγλία ενώ η Final Solution του Χίτλερ , αρχή του Ολοκαυτώματος στις 2 Αυγούστου του 1941, 9 του Αβ εκείνη την χρονιά ( σεληνιακό ημερολόγιο οι ημερομηνίες κοντά αλλά όχι ταυτόσημες η φετινή Tisha B'Av 6-7 Αυγούστου)




6 και 9 Αυγούστου του 1945 με προσωπική απόφαση του Χ. Τρούμαν πέφτουν οι ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα κ Ναγκασάκι, σε αμάχους κ ενώ ο πόλεμος έχει λήξει. Η μοναδική μέχρι τώρα χρήση πυρηνικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη αφήνει 100 χιλιάδες αμάχους νεκρούς την ίδια στιγμή των εκρήξεων κ περίπου άλλους τόσους το επόμενο διάστημα.
Παρά τα όσα καλά λέγονται στην Ελλάδα για τον Αύγουστο 15Αύγουστο ο τορπιλισμός της Έλλης στην Τήνο , είναι μια εβδομάδα αργότερα , πρακτικά η πρώτη πολεμική ενέργεια για την χώρα στον ΒΠΠ.
Μέρες προσοχής, μέρες μνήμης η μνήμη βοηθά για καλύτερές επιλογές για το μέλλον.

 phgh

Vavi Barsefsky





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only