Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Σενέκας

Ο Lucio Anneo Seneca είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς φιλοσόφους της σχολής του στωισμού , ιδιαίτερα από το μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης. Ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της φιλοσοφίας κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα σε μελέτες ελληνικής φιλοσοφίας και σύγχρονης ηθικής.
Αν και δεν είναι αυτοβιογραφικό γράμμα, σε όλο το έργο του, ο Seneca διατηρεί μια μεγάλη σχέση ανάμεσα στις καθημερινές του εμπειρίες και τις φιλοσοφικές σκέψεις που αυτές προκάλεσαν. Το προηγούμενο πράγμα έφτασε μέχρι τις μέρες μας μέσω των γραπτών αρχείων που συνειδητοποίησε η δική Séneca.
Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μια βιογραφία του Lucio Anneo Séneca καθώς και μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου του.
Σχετικό άρθρο: "Οι 15 σπουδαιότεροι Έλληνες φιλόσοφοι στην ιστορία"
Lucio Anneo Séneca: βιογραφία ενός στωικού φιλοσόφου
Ο Lucio Anneo Séneca γεννήθηκε στην Κόρδοβα της Ισπανίας περίπου το έτος 4 π.Χ., στο ύψος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην επαρχία της Ισπανίας. Ήρθε από μια διακεκριμένη οικογένεια και μια υψηλή κοινωνία.
Ο πατέρας του Marco Anneo Seneca ήταν Ρωμαίος ρήτορας και συγγραφέας που έκανε σημαντικές μελέτες σχετικά με την ιστορία του θρησκευτικού. Πολλά από τα έργα του αποδόθηκαν στον Lucio Anneo κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, εποχή κατά την οποία ο γιος Seneca αναγνωρίστηκε πολύ. Για να το διαφοροποιήσει, ονομαζόταν Seneca Ομιλητής ή Seneca ο Γέροντας.
Η ζωή του Seneca the Young περνούσε από διαφορετικές στιγμές που του επέτρεψαν να προβληματιστεί βαθιά για τα συναισθήματα, τη φιλοδοξία, τη θεραπευτική δύναμη της φιλοσοφίας και το θάνατο, μεταξύ άλλων θεμάτων. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα γραπτά του ερμηνεύονται συνήθως λαμβάνοντας υπόψη τη βιογραφία του. Σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία στη Ρώμη και η καριέρα του αναγνωρίζεται ότι ήταν επιτυχής, κάπως δραματική και πολιτική.
Για παράδειγμα, κατηγορήθηκε για μοιχεία και εξορίστηκε στην Κορσική. Ομοίως, ήταν από τους συμβούλους του αυτοκράτορα Nero σε πολιτικά περίπλοκες στιγμές και τελικά κατηγορήθηκε για συνενοχή στη συνωμοσία του Pisonian, για να δολοφονήσει τον Nero. Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει στη Ρώμη το έτος 65.
Stoicism και Seneca writings
Ο στωικισμός είναι μια φιλοσοφική σχολή που ίδρυσε το Zeno de Citio και η οποία βασίζεται στον τομέα των παθών και μια ζωή βασισμένη στην αναζήτηση ευτυχίας με τη λογική. Κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορικής περιόδου, το σχολείο αυτό είχε μεγάλη επιρροή στα λογοτεχνικά έργα.
Ειδικά οι τραγωδίες του Seneca, σημαντικού φιλοσοφικού περιεχομένου, είχαν μεγάλη σημασία. Για τον ίδιο λόγο, ο Seneca θεωρείται τόσο φιλόσοφος όσο και ποιητής. Αν και αυτή η διαφοροποίηση υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των ειδικών.
Παλαιότερα, στην πραγματικότητα, θεωρήθηκε ότι υπήρχαν «δύο Seneca»: ένας φιλόσοφος και ένας τραγικός (ή ποιητής). Σήμερα είναι αποδεκτό ότι το ενδιαφέρον του Seneca για την ηθική και την ψυχολογία (ειδικά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της υπερβολικής συναισθηματικότητας) είναι παρόν σε όλο το λογοτεχνικό του έργο, τόσο σε στίχο όσο και σε πεζογραφία.
Εν πάση περιπτώσει, οι τραγωδίες τους αναγνωρίζονται ως σκοτεινότερα γραπτά από εκείνα που γίνονται στην πεζογραφία. Είναι, για παράδειγμα, το θέμα του θανάτου, το οποίο στα γραπτά του στην πεζογραφία φαίνεται ως απελευθέρωση. στην πραγματικότητα, δικαιολογούσε την αυτοκτονία ως έναν ηθικό τρόπο θανάτου. Ωστόσο, στις τραγωδίες, ο θάνατος συνήθως εμφανίζεται ως η μετάβαση σε μεγαλύτερο πόνο.
Ο Σενέκα συμφωνούσε με έναν ψυχολογικό μονισμό, στο βαθμό που δεν κάνει διάκριση μεταξύ ενός ορθολογικού ή ενός μη ορθολογικού στοιχείου της ψυχής (όπως και οι παλαιότεροι στωικοί δεν το έκαναν). Για αυτούς, η γνώση βασίζεται στη δράση, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ ενός πρακτικού και ενός θεωρητικού λόγου. Υπό αυτή την έννοια, η θεωρητικοποίηση και η αντανάκλαση των ηθικών και ηθικών πτυχών της καθημερινής ζωής είναι ένας τρόπος παραγωγής γνώσης, επίτευξη ευτυχίας και αρετής.
Αργότερα επιρροή
Μέρος του στωικισμού του Σενέκα αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα προηγούμενα της σύγχρονης ανησυχίας για τη διαμόρφωση του εαυτού μας και της ζωής μας. Από τη μία πλευρά, το έργο του Σενέκα δίνει έμφαση στην παλαιότερη στωική φιλοσοφία και προσθέτει κάποιες λεπτομέρειες. Από την άλλη, το έργο του χαρακτηρίζεται από την απουσία τεχνικών χαρακτηριστικών και να τονίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες και τις πρακτικές ιδιότητες της φιλοσοφίας.
Υπερασπίστηκε την ιδέα της ισότητας των ανδρών και ενός τρόπου ζωής βασισμένου στη μετριοπάθεια. Το τελευταίο αντιπροσωπεύει το μονοπάτι της ευτυχίας και πρέπει να συνοδεύεται από την απόρριψη των δεισιδαιμονιών. Είναι μέρος του έργου του που αναλήφθηκε με σημαντικό τρόπο από τα ρεύματα της Αναγέννησης και από τις διαφορετικές φιλοσοφικές σχολές της νεωτερικότητας.
Αντιπροσωπευτικά έργα
Στα γραπτά του συζητά μερικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τα ηθικά προβλήματα της καθημερινής ζωής. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων είναι, για παράδειγμα, οι επιστολές στο Licilio, τα ηθικά γράμματα, οι ηθικές εξετάσεις, ο κώδικας Ambrosian και τα φυσικά ερωτήματα. Μαζί με την παρηγοριά προς τη μητέρα του, την Ελέβια και την παρηγοριά στον Πολύβιο, η παρηγοριά της Μαρίας είναι το παλαιότερο γνωστό έργο μέχρι σήμερα.

Βιβλιογραφικές αναφορές:
Vogt, Κ. (2015). Seneca Εγκυκλοπαίδεια της Φιλοσοφίας του Στάνφορντ. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2018. Διατίθεται στο //plato.stanford.edu/entries/seneca/#LifWor.
 

πηγη https://el.delachieve.com/


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBangΔημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only