Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

 

























Ο Ορθός Λόγος κατακτήθηκε αλλά, όταν έγινε οίηση και μας φαντασιωθήκαμε σε θρόνο, διαρρήχτηκε η σχέση μας με το Χάος και υπεραναλώνεται η παρουσία μας στον κόσμο που μας αναλογεί. Χρονικά και χωρικά.




















Πέτρα, ήλιος, νερό και τριγύρω, σε λιγοστή γης, να χορεύ’ η Περσεφόνη.

[Έξι εικόνες από μια ελιά στο αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος]

Στο ύψος της οδού Μοναστηρίου, απέναντι από το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στο βόρειο άκρο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος βρίσκεται η ελιά της οποίας ακολουθούνε έξι εικόνες: την αυγή, το πρωί, με συννεφιά, λίγο προτού τη δύση, λίγο μετά τη δύση και υπό βροχή. Μια έβδομη ευελπιστώ να προστεθεί άμα χιονίσει φέτος το χειμώνα.



























Στο τετράγωνο μεταξύ των οδών Μοναστηρίου, Τριπόλεως, Πλάτωνος και Ευκλείδου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, σώζονται μέρη από τα θεμέλια του «Τετράγωνου Περιστυλίου», το οποίο ανήκει στο  Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.


Στο σημείο αυτό, επί των οδών Πλάτωνος και Ευκλείδου, αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές της δεκαετίας του 1930 το τμηματικά σωζόμενο «Τετράγωνο Περιστύλιο». Σώζονται μόνο θεμέλια από κροκαλοπαγείς λιθόπλινθους. Το κτήριο χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και έχει διαστάσεις περ. 40X40 μ. Παρά τη βορειοδυτική πλευρά του υπάρχει ανεξάρτητη αίθουσα διαστάσεων 12,70X8,40 μ., με δάπεδο από κεράμους. Η αρχιτεκτονική μορφή και η λειτουργία του δεν είναι σαφής. Η κάτοψή του μοιάζει με αυτήν άλλων αθηναϊκών δημοσίων κτηρίων που ερμηνεύονται ως δικαστήρια, όπως του τετράγωνου περιστυλίου της αθηναϊκής Αγοράς. Ασφαλώς όμως ανήκει στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου της Ακαδημίας, ενώ μπορεί να έχει σχέση και με τη φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα. Στην περιοχή του βρέθηκαν θραύσματα τιμητικών και αναθηματικών επιγραφών σχετικών με στρατιωτικό ζητήματα. Πήλινες ζωγραφιστές μετόπες του 6ου αι. π.Χ. μαρτυρούν την ύπαρξη κάποιου αρχαιότερου δημόσιου οικοδομήματος. Μια από αυτές φέρει παράσταση ανδρικής μορφής και μικρού ελαφιού.















[Στο αρχαιολογικό πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος 05.07.2017] - 2

Στο δεύτερο μέρος για τον χώρο περιπάτου, άθλησης και ψυχικής ηρεμίας, στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην ομώνυμη συνοικία της Αθήνας, ακολουθούνε φωτογραφίες από το βόρειο τμήμα του, αυτό μεταξύ των οδών: Κρατύλου, Δράκοντος, Μοναστηρίου, Ευκλείδου, Πλάτωνος, Τριπόλεως.












[Στο αρχαιολογικό πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος 05.07.2017] - 1

Οι εικόνες, που ακολουθούν, είναι από το χώρο περιπάτου, άθλησης και ψυχικής ηρεμίας, στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην ομώνυμη συνοικία της Αθήνας. Προέρχονται από το νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα του, αυτό μεταξύ των οδών: Κρατύλου, Δράκοντος, Μοναστηρίου, Αλεξάνδρειας, Φάωνος.
   



































Η τελευταία προς επίρρωση της θέσης, που νομίζω πως είχε διατυπώσει ο Τσαρούχης, ότι η χειρότερη κατοχή που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα είναι από τους νεοέλληνες.



Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
 

2021.-Ακαδ.-Πλάτ.-Γυμν.-Παλ... by TapantaRei Daily News

161850143 by TapantaRei Daily News

Η Ακαδημία Πλάτωνος, by TapantaRei Daily News

-Οκakadimia Platonos Perpin... by TapantaRei Daily News

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only