Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Μέθανα

 



Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους στην ηφαιστειακή χερσόνησο των Μεθάνων.


Από τα σωζώμενα ερείπια τού αρχαίου Τείχος Νικία, που βρίσκεται στο στενό πέρασμα από την περιοχή τής Τροιζίνας προς τη χερσόνησο των Μεθάνων, 360 μ. μέτρα βορειότερα τού Φρούριου Φαβιέρου. Το τείχος κατασκευάστηκε από τον αθηναίο στρατηγό Νικία, το 425 π.Χ., στα χρόνια τού πελοποννησιακού πολέμου.




















Από την αρχαία ακρόπολη των Μεθάνων, το Παλαιόκαστρο όπως λέγεται σήμερα, η οποία βρίσκεται δίπλα στον παραλιακό δρόμο, ο οποίος οδηγεί στο χωριό Βαθύ από νότια, στη διασταύρωση του με το δρόμο που ανεβαίνει προς το Μεγαλοχώρι. Στην περιοχή έχουνε βρεθεί ίχνη κατοίκησης από το 5.000 π.Χ. Από το τείχος ανά καιρούς έχουν αφαιρεθεί λίθοι που χρησιμοποιηθήκανε στον περίβολο τής παρακείμενης μικρής εκκλησίας, του Αγ. Νικολάου, και τα σπίτια τής περιοχής. Μπρoστά στην εκκλησία διακρίνεται και ένας ασπρισμένος αρχαίος κίονας.






















Από τον μικρό πύργο, του 4ου π.Χ. αι., που βρίσκεται σε σημείο που δέσποζε της περιοχής νότιά του,  στη θέση 37°35'00''N 23°22'33''E κοντά στο χωριό Δρισταίϊκα.
















και

Από τον μυκηναϊκό οικισμό με Ιερό, που βρίσκεται βόρεια / βορειοανατολικά τής πόλης των Μεθάνων, στη θέση 37°35'36''N 23°24'04''E, δίπλα στο δρόμο από τα Μέθανα προς το χωριό Αγ. Γεώργιος.
Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει χριστιανικός ναός, Αγ. Κωνσταντίνων και Ελένης, ο οποίος δυστυχώς κατασκευάστηκε ακριβώς πάνω στο μυκηναϊκό ιερό, καταστρέφοντας, στο σημείο που χτίστηκε, ό,τι είχε απομείνει από τα ερείπια τού Ιερού.
















[στο ηφαίστειο Μεθάνων, στην Καμμένη Χώρα, 27.07.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε λίγες εικόνες από το εντυπωσιακό και όχι οικείο μας τοπίο τού Ηφαιστείου Μεθάνων, στην Καμμένη Χώρα.
Να τονίσουμε ότι όλη η χερσόνησος των Μεθάνων είναι ηφαιστειακός χώρος καθώς και μέρος τού παρακείμενου βυθού - μάλιστα βορειοδυτικά τής χερσονήσου των Μεθάνων υπάρχει και το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Παυσανίας. Στα Μέθανα εξάλλου υπάρχουνε και ιαματικές πηγές ενώ η περιοχή είναι μέρος τού ηφαιστειακού τόξου τού Αιγαίου, που ξεκινά από τη βόρεια Εύβοια, την Αιδηψό, περνά από Καμμένα Βούρλα, Αλκυονίδες νήσους και δυτικά Γεράνεια (σ.σ. στο Λουτράκι επίσης υπάρχουν ιαματικές πηγές), Μέθανα, Μήλο, Σαντορίνη μέχρι τη Νίσυρο. Αυτό όμως που βρίσκεται πάνω από την Καμμένη Χώρα προκάλεσε την πιο πρόσφατη έκρηξη, στα Μέθανα, στα μέσα τού 3ου π.Χ. αι. και η οποία περιγράφεται από ιστορικούς (Παυσανίας, Στράβωνας, Οβίδιος).
Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μονοπατιού το οποίο φτιάχτηκε, στο δύσβατο τοπίο μέσ' από βράχια και πάνω σε αναλημματικά πέτρινα τειχία, από τα μέλη τού συλλόγου των Μεθάνων "Αλκυόνα".
Να σημειώσουμε και την εντυπωσιακή ομαλή επιπεδότητα αρκετών λευκών πετρωμάτων λάβας. Βλέπε ενδεικτικά τις τελευταίες εικόνες που ληφθήκανε από την ψηλότερη περιοχή τού ηφαιστειακού χώρου.     















































[στο Δίκαστρο (Κορινθιακή Οινόη), 26.07.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το Δίκαστρο, το αρχαίο φρούριο τής Κορινθιακής Οινόης, το οποίο βρίσκεται κάτω από την εντυπωσιακή κορυφή Μεγάλη Ντουσκιά, των Γερανείων Ορέων, ενώ δεσπόζει των χωριών Σχίνος και Αγ. Σωτήρα και φυσικά τού δρόμου / περάσματος που οδηγούσε από την Πελοπόννησο στην Αττική, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σχετικά πρόσφατα [προτού την κατασκευή τής πρώτης Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου (της παλιάς όπως λέγεται) που διέσχιζε την Κακιά Σκάλα.
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε (έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimpapia που ακολουθεί)...














..., περί τα 5,2 χλμ. (Χ 2 με την επιστροφή), έγινε σε έναν βατό δασικό χωματόδρομο, μες σε ένα παρθένο πευκοδάσος...














..., από το σημείο που ξεκινά, από τον επαρχιακό δρόμο Περαχώρα – Πίσια – Σχίνος – Αλεποχώρι, λίγες δεκάδες μέτρα μετά την παλιά κατασκήνωση, ανατολικά τού χωριού Πίσια, μέχρι το χώρο τού αρχαίου φρουρίου Δίκαστρο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χώρος τού αρχαίου φρουρίου ήτανε στο όριο τής καταστροφικής φωτιάς, η οποία ξεκίνησε από οικόπεδο στο Σχίνο, την 21η Μάη 2021, και τελικά κατάκαψε πάνω από 75 χιλ. στρέμματα πευκοδάσους, από το Σχίνο, όλες τις βόρειες και ανατολικές πλαγιές των Γερανείων Ορέων, μέχρι λίγο έξω από τα Μέγαρα.

Ακολουθούν εικόνες

από το μικρό Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας:
















και από το χώρο τού αρχαίου φρουρίου Δίκαστρο:

Στην επόμενη, η προεξοχή βράχου, από νότια, στον οποίο βρίσκεται το Δίκαστρο:


























Στην επόμενη στο βάθος η Μεγάλη Ντουσκιά:
































Στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνονται τα χωριά Σχίνος και παραθαλάσσια η Αγ. Σωτήρα, οι Αλκυονίδες νήσοι, τα Στραβά και απέναντι οι ακτές της Βοιωτίας. Επίσης και το ακριβές σημείο που ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά την 21η Μάη 2021:














Στις επόμενες, δυο από τις τρεις που είδαμε, δεξαμενές νερού. Η πρώτη ίσως να ήταν πηγάδι: 


  


















Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only