Τα παραδοσιακά προϊόντα στα Εφτάνησα.
Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Οκτώβρη.
Ζάκυνθος. Πλατεία οικισμού Έξω Χώρας.
Έεεε, σεις στεριές και θάλασσες,
Ζάκυνθος. Πλατεία οικισμού Έξω Χώρας.
Έεεε, σεις στεριές και θάλασσες,
τ΄αμπέλια και χρυσές ελιές.
Ακούστε τα χαμπέρια μου.
Σ΄ όλους τους τόπους κι΄αν γυρίσω
μόνον ετούτον αγαπώ.
Οδυσσέας Ελύτης
Είναι γεγονός ότι σήμερα στην παγκόσμια αγορά των τροφίμων επικρατεί ένας εξοντοτικός πόλεμος ανάμεσα στα προϊόντα των διαφόρων χωρών. Ένας πόλεμος που κύριο στόχο του έχει την επικράτηση των οικίων τροφίμων με οποιονδήποτε τρόπο αφού κύριος στόχος είναι το κέρδος.
Τα δικά μας, τα ελληνικά προϊόντα, παρ΄όλη την υψηλή τους ποιότητα δεν ήταν δυνατόν να αποφύγουν τον πόλεμο αυτόν. Μάχονται λοιπόν προκειμένου να επικρατήσουν με μόνα όπλα τους την ιστορία που κουβαλούν πάνω τους και την χαρακτηριστική και μοναδική ποιότητά τους.
Από εμάς περιμένουν την υποστήριξή μας. Και αξίζει αφού πολλά από αυτά είναι τα μοναδικά στον κόσμο.Η φέτα, το λάδι, οι ελιές, το γιαούρτι το κρασί, το μέλι και άλλα πολλά, πάνω τους κουβαλούν την ιστορία του τόπου μας. Αξίζει να δούμε ποιά είναι, να τα αγαπήσουμε και να γίνουν οι μοναδικοί σύντροφοι της διατροφής μας. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν ξεκινώντας από τα προϊόντα των Επτανήσων.
Κέρκυρα.
Ποντικονήσι. Η ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο. |
Το πέρασμα της ιστορίας, πάνω από το νησί της Κέρκυρας έδωσε την ευκαιρία να διασταυρωθούν διάφοροι πολιτισμοί οι οποίοι έχουν αφήσει έντονα τα χαρακτηριστικά τους πάνω στη ζωή των κατοίκων του νησιού. Στα 411 χρόνια της Ενετικής κατοχής ήταν επόμενο τα πλοία, καθώς περνούσαν από το νησί να αφήνουν πολλά και να μαθαίνουν στους Κερκυραίους ακόμη περισσότερα. Έτσι οι Ενετοί επέβαλαν στην Κέρκυρα τη δική τους κουζίνα και τον δικό τους τρόπο διατροφής. Κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού από του Ενετούς οι Κερκυραίοι πληρώνονταν για να φυτεύουν λιόδεντρα τα οποία θα βελτίωναν την εικόνα του νησιού και κατάφεραν έτσι να στολίσουν την Κέρκυρα με απέραντους υπεραιωνόβιους ελαιώνες.
Οι απέραντοι ελαιώνες της Κέρκυρας εκτός από τα καταπληκτικά τοπία που δημιουργούν στην κατάφυτη κερκυραϊκή ύπαιθρο συμβάλουν και στην οικονομική ευημερία του νησιού. Μετά από αυτά η παραγωγή ελαιόλαδου αποτελεί την βασική ενασχόληση των Κερκυραίων.
Μια ζωγραφιά οι απέραντοι ελαιώνες. |
Όσο κι΄αν φαίνεται απίστευτο, στη γη του νησιού της Κέρκυρας υπάρχουν πάνω από τέσσερα εκατομύρια λιόδεντρα. Είναι αυτά που συμβάλουν στην οικονομική ευημερία του νησιού. Σε κάποια από αυτά τα λιόδεντρα η ηλικία τους ξεπερνά τα 500 χρόνια.
Το κυριώτερο είδος ελιάς της Κέρκυρας είναι η λιανολιά, η οποία προέρχεται από ένα ημερωμένο είδος αγριελιάς, το λεγόμενο Λιάστρο.
Σήμερα η ελιά αποτελεί βασικό αγροτικό προϊόν του νησιού της Κέρκυρας.. Η ποικιλία της εληάς που καλλιεργείται, σε συνδιασμό με το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού δίνει λάδι μοναδικής ποιότητας.
Κουμ Κουάτ. Το χρυσάφι της Κέρκυρας. |
Η Κέρκυρα στο χώρο της γαστρονομίας, εκτός από την παραγωγή μοναδικών προϊόντων όπως μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, λικέρ, τσιτσιμπύρα, κουμ κουάτ, είναι γνωστή και για τα αλλαντικά όπως το Νούμπουλο και το Σαλάδο.
Το γευστικότατο Νούμπουλο. |
Το σαλάδο είναι ένα ντόπιο παραδοσιακό σαλάμι αέρος από χοιρινό και βοδινό άπαχο κρέας, με πιπέρια μαύρο και κόκινο, το οποίο καπνίζεται με σχοίνο και δάφνη.
Λευκάδα.
Γνωστή η Λευκάδα όχι μόνο για τις ομορφιές της αλλά και για τα τοπικά προϊόντα της.
Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς είναι η πατροπαράδοτη κουζίνα της και τα παραδοσιακά προϊόντα της.
Αν ρωτήσετε στην Ελλάδα οποιονδήποτε να σας πει για τα τοπικά προϊόντα της Λευκάδας θα σας πει δύο. Το σαλάμι αέρος και τις φακές Εγκλουβής.
Χωράφια με φακές στην Εγκλουβή. |
Σαλάμι αέρος Λευκάδας. Υπέροχος μεζές. |
Πρόκειται για ένα σαλάμι με γεύση όμως λίγο πικάντικη. Η παραγωγή αυτού του φημισμένου σαλαμιού στηρίζεται σε μια χειρωνακτική διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται φρέσκο χοιρινό κρέας, μαζί με αλάτι και άτριφτο πιπέρι ενώ είναι απαραίτητη η ωρίμανσή του η οποία διαρκεί από 8 έως 18 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθηκες. Το μυστικό της επιτυχίας του σαλαμιού είναι το κλίμα της Λευκάδας με την αρκετή υγρασία που έχει και η οποία αφήνει το σαλάμι να ωριμάσει σιγά – σιγά και να κάνει τις ζυμώσεις που χρειάζεται.
Αμπελώνες Βερτζαμί. |
Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελούσε πάντα στη Λευκάδα μιά από τις προσφιλείς και προσοδοφόρες αγροτικές εργασίες, κυρίως στις ορεινές περιοχές του νησιού. Το λευκαδίτικο κρασί έχει γράψει μια ξεχωριστή ιστορία και ακόμη αναφέρεται στους “Δειπνοσοφιστές” του Αθηναίου σαν ένα κύριο ποτό στα συμπόσια.
Σε πολλά σημεία του νησιού θα δείτε αυτές τις κυψέλες. |
Μια μαυρολιά τετρακοσίων χρόνων. |
Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.